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OPINION NO. 78-037

Syllabus:

A county is authorized, pursuent tc R.C. 5705.19(J), to place a tax levy on the
ballot for funds to be used by a sheriff for the selaries of permanent sheriff's
personnel performing police duties and other equipment used directly by the sheriff
in the performance of his duties.

To: Rocky A. Coss, Highland County Pros. Atty., Hillsboro, Ohio
By: William J. Brown, Attorney General, June 13, 1978

1 have before me your request for my opinion which reads as follows:

1. Do the words "police department" and "permancnt
police personnel” as used in Section 5705.19(9)
0.R.C. include sheriff's departments ard permanent
full time sheriff's deputies and employees? ’

2. Urnder Section 5705.1%(J) O.R.C.,, is a county
authorized to place n tex levy on the bellot to be
used for funding a sheriff's department for saleries,
communications equipment and other equipment?

The two questions raised in your letter concern the same issue and may be
addressed together. R.C. 5705.19(J) provides in pertinent part as follows:

The taxing authority of any subdivision at any time and in
any year, by vote of two-thirds of =1l members of said
body, msay declarc by resolution and certify such
resolution to the board of elections not less than sixty
days before the election upon which it will be voted, that
the amount of taxes which may be reised within the ten-
mill limitation will be insufficicnt to provide for the
necessary requirements of the subdivision, and that it is
necessary to levy a tax in excess of such limitation for
any of the fellowing purposes:

(J) For the purpose of providing and maintaining motor
vchicles, communications, and other equipment used
directly in the operation of a police department, or in the
payment of salaries of permanent police personnel.

Pursuant to R.C. 5705.01(A), a county is a subdivision for the purpose of R.C.
Chapter 5705. Accordingly, it is authorized to placr a tax levy on the hallot for
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the purpose of obteining funds for salaries, communieations and other equipment
for the county sheriff's department if such department is a "police department” for
the purpose of R.C. 5705.19(2).

The terms "police,™ "police department” and "permanent police personnel” are
nowhere defined in R.C. Chapter 5705. Accordingly, it is necessary to construe
such terms according to the rules of grammear and common usage. See R.C. 1.42,
"Police" is defined in Black's Law Dictionary (4th Ed.) as:

The funection of that branch of the administrative
mechinery of government which is charged with the
preservetion of publie order and tranquility, the promotion
of the public health, safety, and morals, and the
prevention, deteetion, and punishment of crimes.

R,C. 311.07 imposes upon a sheriff to preserve the public peace. Accordingly, the
sheriff and his deputies perform police functions. As such, a sheriff's department is
a "police department" for the purpose of R.C. 5705.19(J). Therefore I conclude that
a county is authorized, pursuant to R.C. 5705.19(J), to place a tax levy on the ballot
for funds to be used by a sheriff for salaries of permanent sheriff's personnel
performing police functions and for communications and other equipment used
directly by the sheriff in the performance of his duties.

Therefore, it is my opinion, and you are so advised, that = county is
authorized, pursuant to R.C. 5705.19(J), to place a tax levy on the ballot for funds
to be used by a sheriff for the salories of permanent sheriff's perscnnel performing
police duties and other equipment used directly by the sheriff in the performance
of his duties.
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