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OPINION 65-209 

Syllabus: 

Section 1545.02, Revised Code, does not authorize a 
board of county commissioners to make application for the 
creation of a park district. 
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To: George F. Burkhart, Monroe County Pros. A tty., Woodsfield, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, November 30, 1965 

Your request for my opinion asks the following ques­
tion: 

" 'May the Board of County Commissioners 
under Section 1545,02 file an application with 
the Probate Judge for the creation of a Park 
District encompassing the entire county?' " 

Section 1545,02, Revised Code, states in pertinent 
part as follows: 

"Application for the creation of a park 
district shall be made to the probate judge of 
the county within which the district is to be 
located. Such application shall either be 
signed by a majority of the electors residing
within the proposed district as determined by
the number of electors voting in the last pre­
ceding general election within such territory, 
or, in lieu thereof, shall be authorized by
resolution adopted by any board of township 
trustees or legislative authority of any mu­
nicipal corporation within such proposed dis­
trict.***" 

Clearly, Section 1545,02, supra, does not expressly
authorize a board of county commissioners to make appli­
cation for the creation of a park district. Nor does Sec­
tion 301.26, Revised Code, authorize a board of county
commissioners to establish a park district for the county 
on its own. Opinion No. 2229, Opinions of the Attorney 
General for 1961, page 276. On pages 277 and 278, that 
opinion states: 

"As to a 'park district' such may be 
established under Chapter 1545., Revised 
Code, to which you refer. The establish-
ment is initiated, however, by an applica-
tion (by qualified electors, or a resolu-
tion of a township or municipal corporation
in the proposed area) to the probate judge
(Section 1545,02, Revised Code). A hearing
is then had and the judge may enter an order 
creating the district (Sections 1545,03 and 
1545.04, Revised Code). The district may in­
clude all or a part of the county (Section
1545,01, Revised Code). At no time does a 
board of county commissioners have any author­
ity in the establishment of the park district." 

I find the reasoning of Opinion No. 2229, supra, per­
suasive and concur. A board of county commissioners plays 
no role whatsoever in the establishment of a park district 
as outlined in Chapter 1545., Revised Code. 

It should be noted that the procedure for establish­
ing a park district has been altered somewhat, in respects 
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not material to disposition of your question, by Section 
302.18 (C), Revised Code, in counties which have adopted
the alternative form of government pursuant to Chapter 
302., Revised Code. 

As a final observation, it seems only reasonable to 
conclude that 1:rhere the legislature has specifically pro­
vided for two alternative procedures for initiating cre­
ation of a park district, in lieu of an application signed 
by one-half the electorate, these are the only two alter­
natives which it intenaed to authorize. 

In conclusion, then, it is my opinion that Section 
1545.02, Revised Code, does not authorize a board of county 
commissioners to make application for the creation of a 
park district. 




