
ATTORNEY GENERAL 

BRIDGE COMMISSION, STATE OF OHI0_,CHAIRMAN-COM­
::\1ISSION DOES NOT HAVE AUTHORITY TO ISSUE BRIDGE 
REVENUE BONDS-PUR80SE, TO PAY COST OF BUILDING 
AND IMPROVING APPROACHES TO STEUBENVILLE-WEIR­
TON BRIDGE. 

SYLLABUS: 

The State Bridge Commission does not have the authority to issue bridge revenue 
l.>onds for the purpose of paying the cost of building and improving the approaches to 
the Steubenville-\11;eirton bridge. 



OPINIONS 

Cofombus, Ohio, ~Jarch 13, 1953 

Russell M. \Vilhelm, Chairman State Bridge Commission of Ohio 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"As you know, the State Bridge Commission of Ohio oper­
ates under the provisions of Sections rn84-1 to ro84-17 of the old 
sections of the General Code of Ohio, the new numbers in the pro­
posed revision of the General Code being 5593.01 to 5593.19. In 
addition to these sections the Commission is, under a temporary 
piece of legislation, Amended Senate Bill Number 356 passed 
May 29th, 1951, and has ibeen collecting tolls on the Steubenville­
\Veirton bridge between Steubenville, Ohio, and Weirton, West 
Virginia, since February, 1952. The pur,pose of reimposing tolls 
on this bridge by the temporary act was to make certain repairs 
and improvements to the bridge, including the approaches 
thereto. I have here an extra copy of the Amended Senate Bill 
Number 356 which I am going to attach to this letter in order to 
expedite matters but I would appreciate it if you would return 
this copy. 

"\~Te have now had plans prepared for an extensive improve­
ment of the approaches to the bridge referred 1:o in order to 
abolish t!he bottle neck in traffic which presently exists. 

"I might call your attention to the wording in Section C of 
Amended Senate Bill Number 356 which says that 'any such con­
struction shall be financed entirely out of the proceeds of the tolls 
which is for the use of the bridge.' 

''The Commission has now reached a point where it is un­
certain as to its financing of t!he entire project and we, therefore, 
submit to you for formal opinion the following question: 

"Does the Ohio State Bridge Commission under old Sections 
ro84-1 to ro84-r7 of the General Code, new Sections 5593.or to 
5593.19 inclusive, Revised Code, together with the temporary 
legislation known as Senate Bill Number 356, have the authority 
and power to issue bridge revenue bonds of the State for the 
purpose of paying the cost of building and improving the ap­
proaches to the Steubenville-\Veirton bridge?" 

The records of the Bridge Commission show that the bridge in question 

was purchased in 1936 and that revenue bonds were issued to finance the 

payment pursuant to the provisions of Section rn84-10, et seq., General 
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Code. Later, refunding bonds were issued to retire this original issue and 

all of the ·bonds were paid off in 1947. On September 11, 1947 the bridge 

was made toll free and its maintenance was assumed by the state highway 

department, pursuant to the provisions of Sections 1084-14 and 1084-15, 

General Code. Those sections provide in part as follows : 

Section 1084-14 
"\Vhen the ,particular bonds issued for any ;bridge or bridges 

and the interest thereon slhall have been paid or a sufficient amount 
shall have been provided for their payment and shall continue to 
be held for that purpose, tolls for the use of such bridge or bridges 
shall cease except for the cost of maintaining, repairing and oper­
ating such bridge or bridges or for the repayment of any valid ob­
ligation clue the state of Ohio incurred by the state ·bridge com­
mission in retiring its bonds. Thereafter and as long as tihe cost 
of maintaining, repairing and operating such bridge or bridges 
shall be provided for through means other than tolls, no -tolls shall 
be charged for transit thereover and such bridge or bridges shall 
be free." 

Section 1084- l S 
''* * * It shall be the duty of the state highway director to 

maintain and keep in repair any bridge together wi,tJh its ap­
proaches constructed or acquired under the provisions of sections 
1c84-1 to 1084-17, inclusive, of the General Code which is located 
wholly or partly outside the state of Ohio, whenever the bonds 
issued therefor have heen paid or a sufficient amount for their 
payment has been collected; such cost of maintenance and repair 
shall be expended from the department of state 'highway mainte­
nance and repair fund. * * *." 

In 195 r the 99th General Assembly enacted Senate Bill "\'o. 356, re­

ferring to the Steubenville- \Veirton bridge. That act provided as follows: 

"Section r. Notwithstanding any of the provisions of sec­
tions ro84-1 to 1084-17 of the General Code, both inclusive, and 
in addition to the powers heretofore granted, the state bridge com­
mission is hereby authorized and empowered : 

"(a) T:O assume jurisdiction over, operate and maintain the 
Steubenville-\Veirton bridge, between Steutbenville, Ohio and 
\Veirton, \Vest Virginia, heretofore acquired by tJhe commission, 
notwithstanding the fact that tolls for the use of such 1bridge have 
ceased and such bridge has been maintained by the state highway 
department. Jurisdiction over such bridge shall he assumed upon 
determination by the commission that it is in the best interest of 
the people of the state of Ohio for the commission to assume 
jurisdiction over such bridge and to operate and maintain the same 
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as a toll bridge until sufficient proceeds have been realized from 
the charge of tolls to completely finance the cost of all construc­
tions, repairs, maintenance, alterations and improvements in the 
bridge and the a,pproaches thereto, found by the commission to 
•be necessary or advisable to the continued 1proper functioning of 
the bridge ; 

"(b) To charge tolls for the use of such bridge in order 
to provide a fund with which to finance the cost o,£ all construc­
tions, repairs, maintenance, alterations and improvements in such 
bridge or the approaches thereto, deemed necessary or advisable 
by the commission; 

"(c) To construct, repair, maintain, alter or improve the 
bridge or the approaches thereto, the cost of any such construc­
tion, repair, maintenance or alteration to be financed entirely out 
of the proceeds of the tolls charged for the use of the bridge; 

" (cl) To cease the charging of tolls for the use of such 
bridge and to relinquish jurisdiction over, operation and mainte­
nance thereof to the state highway department, upon determina­
tion by the commission that to do so would be in the best interest 
of the people of the state of Ohio." 

It is my opinion that a reading of the above act discloses a clear legis­

lative intent that the tolls which your Commission was authorized to re­

impose on the use of the bridge were to be accumulated "until sufficient 

proceeds have been realized to completely finance the cost of all improve­

ments," and that the legislature did not intend that bonds should be issued 

to finance such improvements. 

The only language in Senate Bill No. 356 which could ,possibly be 

construed to authorize the issuance of ibonds is the language in paragraph 

(c) to which you have referred, which language provides that any con­

struction shall be "financed" entirely out of the proceeds of tolls. At best, 

this refers us back to the provisions of the Bridge Commission law to 

determine what powers exist to "finance" such projects hy the issuance 

of bonds. In this connection the following statutes are pertinent. 

Section 1084-8, General Code, provides in part as follows: 

"The state bridge commission is hereby authorized to con­
struct or acquire by purchase or condemnation whenever it shall 
deem such acquirement expedient but solely ,by means of or with 
the proceeds of bridge revenue bonds hereinafter authorized any 
toll rbridges located as provided in section r of this act, or any 
such toll bridge or bridges wholly or partly constructed, upon such 
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terms and at such .prices as may be considered by it to be reason­
able and can be agreed upon between it and the owner thereof, 
title thereto he taken in the name of the state. * * *." 

Section 1084-9, General Code, provides in part as follows: 

"The state bridge commission and the bridge commission of 
any county or city shall have power to acquire by condemnation 
or purchase any bridge, land, rights, easements, franchises and 
other property deemed necessary or convenient for the improve­
ment and/or the efficient operation of any property acquired or 
constructed hereunder, or for securing right of way leading to any 
such ,bridge or its approaches. * * *." 

Section 1084-10, General Code, provides 111 part as follows: 

"The state bridge commission and the bridge commission of 
any county or city is hereby authorized to provide iby resolution 
for the issuance of bridge revenue ,bonds of the state or of such 
county or city for the ptwpose of :paying the cost as hereimubove 
defined of any one or more such bridges, which ,resolution shall 
recite an estimate of such cost, the principal and interest of which 
bonds shall be payable solely from the special fund herein pro•• 
vided for such payment. * * *." (Emphasis sUipplied.) 

It will be noted that Section 1084-10, supra, which grants the power 

to issue bonds, authorizes their issuance to pay the cost of "such bridges."' 

Since the word "such" must be presumed to have an antecedent the only 

logical reference it can have is to those bridges which the Commission is 

authorized to acquire by Sections 1084-8 and 1o84-9. As I read those sec­

tions, they refer only to ,bridges which the ,Commission constructs or to 

existing bridges which the Commission buys in order to make them even­

tually toll-free. It is my opinion that no authority is granted to issue bonds 

for the pu11pose of making repairs on a bridge owned by the state of Ohio. 

It is true that under the broad definitions of ",bridge," "improve­

ments," and "cost" contained in the law, it could be argued that the project 

which you contemplate is in reality new construction within the meaning 

of the law. However, it is not necessary to decide tha,t problem since Sec­

tion 1084-15c, General ,Code, effective in 1949, provides as follows: 

"The state bridge commission shall have no power to con­
struct or to contract for the construction of a bridge or to issue 
bonds to ipay the cost of the construction thereof, from and after 
the date this section becomes effective." 
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In view of this specific limitation on the power of the commission to 

issue bonds - a power which must be clearly spelled out - I cannot find 

a repeal by implication in the rather vague reference in Senate Bill ;,Jo. 356 

the "financing" of the program. 

In answer to your question it is therefore my opm1011 that the State 

Bridge Commission does not have the authority to issue bridge revenue 

bonds for the purpose of paying the cost of building and improving the 

approaches to the Steubenville-Weirton bridge. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




