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UNITED STATES TREASURY DEPARTMENT, INTERNAL 

REVENUE SERVICE-FORMS 668, 669, 669-A, 669-B, 669-C­

COMPLETED AND EXECUTED BY AUTHORIZED AGENT 

OF TREASURY DEPARTMENT-MAY BE RECEIVED FOR 

FILING BY COUNTY RECORDER-SECTION 317.111 RC. 

SYLLABUS: 

Forms numbered 668, 669, 669-A, 669-B, and 669-C of the U. S. Treasury De­
partment, Internal Revenue Service, when completed and executed by an authorized 
agent of the Treasury Department, may be received for filing by a county recorder 
under the provisions of Section 317.111, Revised Code. 

Columbus, Ohio, October 28, 1955 

Hon. Samuel L. Devine, Prose<:uting Attorney 

Franklin ,County, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion concerning certain 

forms used by the U. S. Treasury Department, Internal Revenue Service. 

You ask whether these forms, when properly completed by the filling 

up of certain blank spaces described below, may be received for filing 

by a county recorder under the provisions of Section 317.111, Revised 

Code, which provides as follows : 

"No instrument by which the title to real estate or personal 
property, or any interest therein or lien thereon, is conveyed, 
created, encumbered, assigned or otherwise disposed of, shall be 
received for record or filing by the county recorder unless the 
name of the person who, and governmental agency, if any, which, 
prepared such instrument appears at the conclusion of such instru­
ment and such name is either printed, typewritten, stamped, or 
signed in a legible manner. An instrument will be in compliance 
with this section if it contains a statement in the following form: 

'This instrument was prepared by (name).' 

"This section does not apply to any instrument executed 
prior to the effective date of this section, nor to the following: 
any decree, order, judgment, or writ of any court; any will or 
death certificate; any instrument executed or acknowledged out­
side of this state." 
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You have submitted for my examination five blank forms. Each 
form bears at its top, above all other printed or written matter, a cap­
tion. The captions are respectively as follows: 

U.S. TREASURY DEPARTMENT­Form 668 INTERNAL REVENUE SERVICE
REV. JAN. 

NOTICE OF FEDERAL TAX LIEN1955 
UNDER INTERNAL REVENUE LAWS 

U.S. TREASURY DEPARTMENT­
INTERNAL REVENUE SERVICE 

Form 669 CERTIFICATE OF RELEASE OF 
REV. JAN. FEDERAL TAX LIEN 

1955 UNDER INTERNAL REVENUE LAWS 
(To be used to Release Tax Liens 

under Section 6325(a), I.RC. of 1954) 

U.S. TREASURY DEPARTMENT­
Form 669-A INTERNAL REVENUE SERVICE 
REV. JAN. CERTIFICATE OF DISCHARGE OF 

1955 PROPERTY FROM FEDERAL TAX LIEN 
( Sec. 6325 (b) (1), Internal Revenue Code of 1954) 

Form 669-B 
Treasury Department 

Internal Revenue Service 
Rev. Aug. 1939 

CERTIFICATE OF DISCHARGE OF PROPERTY 
FROM FEDERAL TAX LIENS 

U.S. TREASURY DEPARTMENT­
INTERNAL REVENUE SERVICE 

Form 669-C CERTIFICATE OF DISCHARGE OF PROPERTY 
JAN. 1955 FROM FEDERAL TAX LIEN 

(Sec. 6325(b) (2)(B), Internal Revenue Code of 1954) 

Each form provides at its end, below all other printed or written 
matter, as follows : 

"WITNESS my hand at .............................. , on this, 

the ..................day of ........................ , 19..... . 

District Director of By (Signature) Title 
Internal Revenue 
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The intervening space consists of printed material specified by the 

Treasury Department, and blank spaces designed to be filled with ap­

propriate information. 

In answering the question which you have presented I will assume 

that you are familiar with my Opinion No. 5806, dated September 30, 

1955, and addressed to the Honorable Glenn L. Fortune, and with my 

Opinion No. 5818, dated October 5, 1955, and addressed to the Honorable 

George M. Monahan. 

The principal question presented by your inquiry arises from the 

fact that the forms under consideration do not bear a separate statement 

in the statutory form, namely: "This instrument was prepared by ..... . 

. . . . . . . . . . . . . " Can they be received for filing without such a separate 

statement? 

I believe that that question can best be answered by considering the 

nature of the instruments involved. They "create" and "dispose of" a 

"lien" "or any interest" in "real estate or personal property" by serving 

a notice that the U. S. Treasury Department claims or releases such a lien 

by virtue of its revenue laws. Such a notice can be executed only by an 

authorized agent of the Treasury Department, and it involves no vol­

untary action by the taxpayer. The execution of the notice necessarily 

involves an approval of the form of, and the factual material set out in, 

the notice; and those two items constitute its "preparation." As I pointed 

out in my Opinion No. 5806, supra, the person who makes final approval 

of the preparation of an instrument must be held to have "prepared" it 

within the meaning of the statute whether or not he has performed all of 

the actual work which went into it. 

So, in the situation which you have presented to me, the person who 

signs one of the instruments in question as the executing agent for a 

statutory notice is also the person who has "prepared" that notice within 

the meaning of Section 317.111, Revised Code. Consequently, it is my 

opinion that the notice may be received for filing without a separate 

statement containing the name of the person who prepared the instrument. 

Another question is presented by the fact that the instruments in ques­

tion contain no separate statement at the end thereof that they were pre­

pared by the U. S. Treasury Department, Internal Revenue Service. As 

I pointed out in my Opinion No. 5818, supra, the requirement that the 

statement of preparation be at the conclusion of the instrument would 
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probably not be construed as strictly by the courts m this connection as 

in the case of the execution of a will; and a rule of reason based upon 

substantial compliance probably would be applied. In the case before me­

with each instrument bearing the caption referred to above, and bearing 

the authorized signature of the District Director of Internal Revenue, 

designated as such, at its conclusion-there can be no question as to the 

identity of the governmental agency which "prepared" the instrument in 

its final form. 

In consideration of the above it is therefore my opm1on that Forms 

numbered 668, 669, 669-A, 669-B, and 669-C of the U. S. Treasury De­

partment, Internal Revenue Service, as submitted to me, when com­

pleted and executed by an authorized agent of the Treasury Department, 

may be received for filing by a county recorder under the ,provisions of 

Section 317.111, Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




