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HIGHWAY PATROL-BONDING OF EMPLOYEES BY BLAN­
KET BOND-§§5501.22, 5503.01, R.C. 

SYLLABUS: 

1. The State Highway Patrol cannot under the provisions of Section 3.06, 
Revised Code, provide faithful performance blanket position bond coverage for all 
employees except the Superintendent, since all such employees are not required by 
law to execute bonds. 

2. The provisions of Section 5501.22, Revised Code, do not apply to the bonding 
of State Highway Patrol employees. 

3. Pursuant to the provisions of Section 3.06, Revised Code, a $2,500.00 faithful 
performance blanket position bond would meet the requirements of Section 5503.01, 
Revised ·Code, that each patrolman and radioman execute a bond in the sum of 
$2,500.00. 

https://2,500.00
https://2,500.00
https://BOND-��5501.22


376 OPINIONS 

Columbus, Ohio, July 10, 1959 

Hon. J. Grant Keys, Director 

Department of Highway Safety 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"We respectfully request your opinion as to the following 
matters which concern Sections 3.06, 5501.22 and 5503.01 of the 
Revised Code : 

( 1) Can the State Highway Patrol provide faithful per­
formance blanket position bond coverage for all employees 
except the Superintendent, regardless of title, under the provisions 
of Section 3.06 and pay premiums on such a bond out of funds 
appropriated to the State Highway Patrol. 

(2) Do the provisions of Section 5501.22 have any bearing 
on the bonding of State Highway Patrol employees. 

( 3) Would a $2,500.00 faithful performance blanket posi­
tion bond meet the requirements of Section 5503.01 that each 
patrolman and radioman execute a bond in the sum of $2,500.00. 

"Our patrolmen and radiomen ( radio operators) are now 
covered by a 'Name Schedule' type bond. No other employees 
except the Superintendent are presently bonded. 

"Due to the substantial saving in premium involved we desire 
to change to a faithful performance blanket position bond (bond­
ing of all employees required) provided such a bond properly 
covers patrolmen and radiomen and provided employees not 
specifically required by statute to furnish bond can be included. 

"Since the present bond coverage of patrolmen and radiomen 
expires on July 12, 1959, we would appreciate immediate action 
on this request." 

The relevant portion of Section 3.06, Revised Code, provides: 

"Notwithstanding the provisions of any other law requiring 
an official bond to be conditioned substantially to the effect that 
an officer, clerk or employee will faithfully perform his duties, it 
shall be permissible in lieu thereof, with the consent and approval 
of the officer or governing body authorized to require the bond, 
for any department or instrumentality of the state . . ., to pro­
cure a blanket bond from any duly authorized corporate surety 
covering officers, clerks and employees other than (a) treasurers 
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or tax collectors by whatever title known and (b) any officer, 
clerk or employee required by law to execute or file an individual 
official bond to qualify for office or employment. * * *." (Empha­
sis added) 

Section 5503.01, Revised Code, provides in part: 

"* * * Each patrolman and radioman, upon his appointment 
and before entering upon his duties, shall take an oath of office 
for faithful performance of his duties and execute a bond in the 
sum of twenty-five hundred dollars, payable to the state and 
for the use and benefit of any aggrieved party who may have a 
cause of action against any such patrolman or radioman for mis­
conduct while in the performance of his duties. * * *" (Emphasis 
added) 

The language of Section 5503.01, Revised Code, requiring the exe­
cution of a bond by patrolmen and radiomen for misconduct while in the 

performance of their duties is clearly substantially to the effect that the 

bond be conditioned upon faithful performance of their duties. Further, 

there is no language in Section 5503.01, supra, establishing such bond as 

a requisite for qualification for office or employment. Thus, it is my 

opinion that the provisions of Section 3.06, Revised Code, permitting the 

use of a blanket bond, are applicable, and that a $2,500.00 faithful per­

formance blanket position bond would therefore meet the requirement of 

Section 5503.01, Revised Code, that each patrolman and radioman exe­

cute a bond in the sum of $2,500.00. 

Your first question referring to all employees except the superin­

tendent, raises the question of whether the Superintendent or the Director 

of Highway Safety has the authority to require a bond from employees 

other than those employees who are required by Section 5503.01, Revised 

Code, to execute a bond. Inasmuch as Section 3.06, Revised Code, merely 

authorizes blanket bonds in lieu of other bonds required by statute, this sec­

tion cannot be construed as conferring any authority upon either the 

Superintendent of the Highway Patrol or the Director of Highway 

Safety to require bonds from other employees. It is therefore my opinion 

that the State Highway Patrol cannot, under the provisions of Section 3.06, 

Revised Code, provide faithful performance blanket position bond cover­

age for any employee who are not required by law to execute a bond. 

In answer to your second question, the pertinent portion of Section 

5501.22, Revised Code, reads: 
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"Each employee or appointee under Chapters 5501., 5503., 
5505., 5511., 5513., 5515., 5517., 5519., 5521., 5523., 5525., 5527., 
5529., 5531., and 5533. of the Revised Code in cases other than 
where the amount of the bond is fixed, may be required to give 
bond in such sum as the director of highways may determine. 
* * *" (Emphasis added) 

This section was revised effective September 7, 1957, and it is not 

clear why at that time Chapters 5503., and 5505., Revised Code, entitled 
respectively State Highway Patrol and State Highway Patrol Pension 

Fund, were not eliminated therefrom for the reason that the State High­

way Patrol previously had been made a division of the Department of 

Highway Safety and, thus, the employees thereof were no longer under 
the jurisdiction of the Director of Highways. Regardless of this seeming 

error, the only person given any authority to require bonds under the 
provisions of Section 5501.22, Revised Code, is the Director of Highways; 

and, since the Director of Highways no longer has any jurisdiction over 

the State Highway Patrol, the provisions of Section 5501.22, Revised 
Code, cannot, therefore, have any bearing on the bonding of State High­

way Patrol employees. 

In specific answer to your questions, it is my opinion and you are 

advised that : 

1. The State Highway Patrol cannot under the provisions of Sec­

tion 3.06, Revised Code, provide faithful performance blanket position 
bond coverage for all employees except the Superintendent since all such 

employees are not required by law to execute bonds. 

2. The provisions of Section 5501.22, Revised Code, do not apply 

to the bonding of State Highway Patrol employees. 

3. Pursuant to the provisions of Section 3.06, Revised Code, a 

$2,500.00 faithful performance blanket position bond would meet the 
requirements of Section 5503.01, Revised Code, that each patrolman and 

radioman execute a bond in the sum of $2,500.00. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 
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