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OPINION NO. 77-040 

Syllabus: 

When the cQunty treasurer and the county auditor 
are fulfilling the statutory requirements of their 
respective positions, the Board of Park Commissioners 
may not remunerate the Board of county Commissioners 
for services rendered by the County Treasurer and 
County Auditor in performance of their duties as 
ex officio officers of that Board of Park Commissioners. 

To: L. Craig Hallows, Miami County Pros. Atty., Troy, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, July 25, 1977 

I have before me your request for my opinion which 
reads as follows: 

"When a Board of Park Commissioners 

exercises its prerogative under Chapter 

1545.22 of the Ohio Revised Code and be­

comes the governing board with respect to 

the deposit of Park Dist:d.ct. funds, shall 

such Board be obliged to remunerate the 

Board of County Commissioners for services 

rendered by the County Treasurer and the 

County Auditor in the performance of their 

duties as ex-officio officers of that Board 

of Park Commissioners?" 


R.C. 1545.22, to which you make reference, provides 
as follows: 

"All funds under the control of a board 
of park commissioners shall be kept in de­
positories selected in the manner provided for 
the deposit of county funds, insofar as such 
proceedings are applicable, and such de­
posits shall be secured as provided in the 
case of county funds. The county treasurer 
of the county wherein the park district is 
located shall be the custodian of the funds 
of the board and shall be an ex officio of­
ficer of said board. He shall pay said funds 
out upon the warrant of the county auditor of 
the county wherein said district is located. 
The auditor shall be an ex officio officer of 
the board and no contract of said board in­
volving the expenditure of money shall become 
effective until the auditor certifies that there 
are funds of said board in the county treasury and 
otherwise unappropriated sufficient to provide 
therefor. The auditor shall issue warrants to 
the treasurer to disburse the funds of the board 
upon order of the board, evidenced by the certifi ­
cate of the secretary in such manner as the bureau 
of inspection and supervision of public offices pre­
scribes. The accounts of said board shall also be 
kept in the manner to be prescribed by said bureau. 
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"Any board of park commissioners may select 

a depository for the funds of the district, in 

the manner provided in sections 135.01 to 135.21, 

inclusive, of the Revised Code, upon the adoption 

of a resolution declaring such intent, which reso­

lution shall be certified to the board of county 

commissioners and to the treasurer in the counties 

in which such park is located. In such event 

such board of park commissioners shall thereupon 

become the governing board for such district with 

respe,.1t to the deposit of funds of such district." 


R.C. 1545.22 thus specifically imposes upon the county 
auditor and county treasurer duties of ex-officio member­
ship upon the board of park commissioners. As discussed 
in 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-024, when a board of park 
commissioners adopts a resolution pursuant to the second 
paragraph of R.C. 1545.22 to become the governing board 
in respect to the deposit of park district funds, the 
county treasurer and county auditor continue to serve as 
ex-officio members of the board performing the duties 
specified by the first paragraph of R.C. 1545.22. 

The terms of R.C. 1545.22 make no provision for compen­
sation of the county auditor and county treasurer for the 
performance of the duties thereby imposed. Such duties must, 
therefore, be regarded as a part of the overall statutory 
duties of these officers, for which compensation is pro­
vided by R.C. 325.03 and R.C. 325.04 respectively. Further, 
R.C. 325.02 specifically provides that the salaries and 
compensation of county officers provided for by R.C. 325.03 
to 325.09 shall be in lieu of all fees, costs, etc., except 
as provided by R.C. 5731. 47. It is, therefo;~e apparent that 
the compensation provided for the county auditor by R.C. 325.03 
and the compensation provided for the county treasurer by 
R.C. 325.04 is to be construed as compensation for the per­
formance of all statutory duties, except, as provided by 
R.C. 5731.47, those relative to duties pursuant to R.C. 
Chapter 5731. 

It is, therefore my opinion, and you are so advised 
that when the county treasurer and the county auditor are 
fulfilling the statutory requirements of their respective
positions, the Board of Park Commissioners may not re­
munerate the Board of County Commissioners for services 
rendered by the County Treasurer and County Auditor in 
performance of their duties as ex-officio officers of that 
Board of Park Commissioners. 

October 1977 Adv. Sheets 
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