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OPINION NO. 75-067 


Syllabus: 
A candidate seeking the off~ce of municipal court judge 

must, pursuant to t'.1e Ohio Constitution, Article XV, Section 4, 
anc1 R.C. 3503.01, be a resident. of this state, of the involved 
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county and of the involved precL1ct (s) for thirty days 
inunediately preceding the eJection. 

To: Harry A. Sargeant, Jr., Sandusky County Pros. Atty., Fremont, Ohio 
William J. Brown, Attorney General, September 29, 1975 
I have before me your request for my opinion concerning 

the 

By: 

residency requirements of a candidate for the position of 
municipal com:t judge. You ask: 

Must a candidate fo:i:- the judgeship of 
Fremont f.'iunicipal Court reside in that area 
prior to the election for that position? 

Article XV, Section 4, Ohio Conatitituion states: 

"No person shall be elected or appointed to 
any office in this state unless possessed of the 
qualifications of an elector." (As amended Nov. :1, 
1953; 125 v 1095). 

The qualifications of an elector are set out in R.C. 
3503.01, which provides in pertinent part as follows: 

"Ev_ery citizen of the United States who is_ 
of the age o_~~i[~t~E_X.ears or over ~nd who ~!'IS 
been a resident of the state thirty days, of tne 
C0\111ty thiJ:'t\r ~$ I and Of the 'fOting preCinC':_ 
thirty~~ next preceding the election at which 
h~_q_ffers to vote has the qualifications of ~~ 
elector and m~y~vdte at all elections, provided
that any qualif_e. elector who in good faith 
moves his residence from one county to another 
county or from one precinct to another precinct 
in the same county at any time subsequent to 
the thirtieth day preceding an election may 
vote at such election in the precinct from which 
he moved wherein his voting residence had been 
legally established. In any precinct where regis­
tration is required, electors who have moved from 
one residence to another residence within the same 
precinct shall be permitted to vote and the election 
officials shall note the change of address on the 
proper forms." 

(Emphasis added.) 

The application of R.C. 3503.01, supra, clearly answers 
any question concerning what residency requirements a prospective 
candidate must meet in order to qualify as an elector in an 
upcoming election. Simply stated, the candidate must meet the 
criteria of an elector in that geographical territory in which 
he seeks office. Therefore, a candidate for a state office 
must be a resident of the state for thirty days, and thus satisfy 
the requirements of an elector at that level. Similarly, a 
candidate for a county office must also be a resident of the 
county for thirty days, and a candidate for a municipal office 
must additionally reside in one of the appropriate (voting) 
precincts for thirty days prior to the election. In this manner, 
the definitive requirements of Article XV, Section 4, Ohio 
Constitution and R.C. 3503,01 are conformed to and satisfied. 
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You have also asked about the validity of one particular 
nominating petition. As is clear from the materials you supplied 
with your request, that nominating petition contains staterr!ents 
which appear to show that the prospective candidate is not 
qualified as an elector in the upcoming election for municipal 
court judge. Further, it demonstrates no apparent indication 
that the prospective candidate will become qualified prior to 
the election. 

Without additional facts it is impossible to conclude 
here that this particular nominating petition described above 
is a valid one. However, I note that pursuant to R.C. 3513.263 
the board of elections has broad powers to determine the validity 
of a nominating petition. That section provides in pertinent 
part: 

"All other matters affecting the validity or 

in·:-alidity of such petition papers shall be 

determined by the board with whom such petition 

papers were filed." 


(Emphasis added.) 

Pursuant to that power it is clear that the board of 
elections may gather such additional facts as it believes relevant 
to its determination. 

In specific answer to your request it is my opinion, and 
you are so advised that a candidate seeking the office of 
municipal court judge must, pursuant to the Ohio Constitution, 
Article XV, Section 4, and R.C. 3503.01, be a resident of this 
state, of the involved county and of the involved precinct(s) 
for thirty days fmmediately preceding the election. 




