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FIRE PROTECTlO?\-]OH\T OWNERSHIP OF FIRE APPARATUS BY 
TOWNSHIPS UNAUTHORIZED. 

SYLLABUS: 
Several townships may not legally jobttly oum fire equipment for the mutrwl pro­

tectiolt of the residents of such townships. 

l-IoN. JAY R. PoLLOCK, Prosecuting Attorney, Defiance, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of your recent communication which reads: 

"Five townships in this county, namely Defiance, Richland, Highland, 
Noble and Tiffin desire to purchase fire apparatus jointly. 

The plan which they have submitted to me is as follows: They desire 
to form an association comprised of one member from each township in whose 
name the equipment will be purchased. The various townships will then pay a 
certain amount to said association for the purpose of furnishing fire protec­
tion. The equipment will be housed in the city fire department building in 
Defiance, Ohio. One extra man in addition to the local fire department will 
be furnished by said townships, jointly, to re-en"force the local fire depart­
ment of the city of Defiance. In consideration for the furnishing of this 
additional man the city of Defiance will agree to answer all calls in the various 
townships. 

Question: Can several townships jointly buy fire equipment for their 
mutual protection? 

Question: If the proceeding above set forth be carried out would it be 
legal? 

Question: If the above procedure is illegal can you suggest a method 
by which said townships could jointly purchase fire equipment?" 

Your attention is directed to my opinion found in the Opinions of the Attorney 
General for the year 1929, page 319, wherein it was held, as disclosed by the syllabus, 
that: 

"Two or more townships may not legally join in furnishing fire apparatus 
and appliances to a volunteer fire company for the purpose of furnishing fire 
protection to such townships." 

A number oi former opinions of the Attorney General are mentioned in my 
said opinion above referred to which sustain the proposition of law that two or more 
subdivisions inay not legally undertake to do jointly that which they may do severally, 
in the absence of express statutory authority. 

My opinion above mentioned would be dispositive of your inquiry were it not 
for the fact that after the rendition of said opinion Section 3298-60 of the General 
Code was enacted and it now becomes necessary to analyze the provisions thereof to 
determine whether or not the holding above mentioned is affected thereby. Said section 
reads: 

"Any township, in order to obtain fire protection shall have authority 
to enter into a contract for a period not to exceed three (3) years with any 
city, village or township, upon such terms and conditions as are mutually 
agreed upon, for the use of its fire department and fire apparatus, if such 
contract is first authorized by the trustee oi such township and the council of 
such city or village. 

A similar contract may be made between a village and any city if author-

18-A. G.-Vol. II. 



1188 OPL."'IONS 

ized by the council of the village and the council of the city. Such contract 
shall provide for a fixed annual charge to be paid at such times as may be 
stipulated in the contract. All expenses thereunder shall be construed as a 
current expense and the taxing authority. of the township or village shall make 
an appropriation therefor from the general funds, and shall provide for the 
same in their respective annual tax budgets." 

The section above quoted was under consideration in my opmton found in 
Opinions of the Attorney General, 1929, page 868, in which it was held as disclosed 
by the syllabus: 

"Under the provisions of Section 3298-60, General Code, as enacted by 
the 88th General Assembly, it will be necessary to provide for a fixed annual 
charge in the making of contracts for fire protection as authorized under said 
section." 

Said opinion last mentioned apparently has no bearing upon the question under 
consideration herein other than it indicates that the provisions of the statute must 
be strictly complied with and that a contract stipulating a fixed annual charge is 
required under said section irrespective of the fact that it may be more advantageous 
to have compensation fixed upon a different basis. 

In analyzing the provisions of Section 3298-60, supra, it will be observed that 
the section authorizes a township to contract with another township or a city or 
village to obtain fire protection. Under the provisions of Section 3298-54, General 
Code, and opinions construing the same township trustees are authorized to purchase 
fire equipment for the protection. of the inhabitants of the township. However, as 
hereinbefore indicated, there is no provision authorizing a joint procedure in con­
nection with the ownership of such fire equipment. 

Based upon the foregoing citations and discussions and in spec,ific answer to your 
first inquiry, it is my opinion that several townships may not legally jointly own fire 
equipment for the mutual protection of the residents of such townships. In view of 
the conclusions that I have hereinbefore reached an answer to your second and third 
inquiries will not be necessary. 
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Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

COUNTY AUDITOR-FIFTEEN CENT FEE CHARGEABLE FOR APPLI­
CATION FOR TRANSFER OF REGISTRATION OF MOTOR VEHICLE. 

SYLLABUS: 
The fifteen cent fee prodded in Section 6294, General Code, to accompany the 

application for the registration of a motor vehicle, is payable with the application for 
the transfer of tlzc registration of a motor vehicle made under the provisions of Sec­
tiO!I 6294-1, General Code. 

CoLUMBUS, 0Hro, July 22, 1930. 

Bureau of b1spection and Supervision of Pttblic Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-Your letter of recent date is as follows: 

"Under the provisions of Section 6294 of the General Code, it is provided 
that each deputy commissioner shall be allowed a fee of not to exceed fifteen 
cents for issuing automobile licenses and when such deputy commissioner ts 


