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408 OPINIONS 

SALE, JUDICIAL 

1. ADMINISTRATOR MAY EMPLOY AUCTIONEER FOR A 

FEE; WHEN AUTHORIZED BY THE COURT. 

2. PERSON EMPLOYED BY AN ADMINISTRATOR MUST BE 

A LICENSED AUCTIONEER NOT\VITHSTANDING EX­

CE)PTIONS OF §4707.02, RC. 

SYLLABUS: 

1. An administrator in conducting a judicial sale of real estate at public sale 
may employ an auctioneer for a fee \\"hen such employment is authorized or approved 
by the court. 

2. A person specifically employed by an administrator for a fee to auction or sell 
by public outcry at a judicial sale must be a licensed auctioneer notwithstanding the 
exceptions provided in Section 4707.02, Revised Code. 

Columbus, Ohio, August 28, 1957 

Hon. John F. DeMuth, Prosecuting Attorney 

Paulding County, Paulding, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Sec. 4707.02 of the Revised Code provides that the pro­
visions of Sec. 4707.01 R. C. 'shall not extend to an officer or 
person executing a process or order of a court, or selling prop­
erty directed by law, or by a process or order, to be sold by public 
vendue, auction, or outcry.' Does this section extend to an agent 
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of an administrator hired for a fee to conduct a sale under order of 
court? 

"In Vol. 24, 0. Jur., Sec. 33, page 32, it is stated that the 
provisions of the licensing section 'do not apply to judicial sales' 
but it appears to me that R. C. 4707.02 applies not to the sale 
itself but to the officer or person executing a process. 

"My question is: Can an administrator employ a person not 
licensed as an auctioneer to conduct a j uclicial sale?" 

To answer your question it is necessary to first determine whether an 

administrator has authority to employ an auctioneer to conduct a public 

sale under order of the court or must the administrator personally conduct 

such sale. 

In sales of personal property at public sale by an administrator the 

statute specifically authorizes employment of an auctioneer. Section 

2113.41, Revised Code, relating to public sales of personal property by 

administrators is in part as follows: 

''* * * The executor or administrator, if he deems it for the 
best interests of the estate may employ an auctioneer or clerk, 
or both, to conduct such sale, and their reasonable fees and 
charges shall be deducted from the proceeds of the sale. The 
court for good cause may extend the time for sale." 

I assume that your question is as to judicial sales of real estate at 

public auction by an administrator. It has been held in the case of Ingham 

v. Lindemann, 37 Ohio St., 218, that no allowance should be made to an 

assignee for the expense of employing an auctioneer, unless the court 

directing the sale is of the opinion that the services of an auctioneer were 

necessary. At page 221, the opinion states as follows: 

"* * * A trustee, whose duty it is under the direction of a 
court to make sale of property, should perform the duties of 
auctioneer himself, unless in the opinion of the court the services 
of a professional auctioneer are deemed necessary. The presump­
tion is that every one charged, by law, with the performance of a 
duty, is capable of performing the same. * * * It may be, no 
doubt, that peculiar circumstances will justify, in some cases, 
the employment of an auctioneer; but in such cases, the authority 
to make the employment should be obtained from the court direct­
ing the sale. * * *" 

In Klimper v. Klimper, Admrx., 12 Ohio App., 332, it was held that 

payment of compensation of an auctioneer in a sale of realty by an ad-
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ministrator to pay debts was proper. A like holding was made in Lida 

West, Admrx. v. Sylv,ia W. Child, et al., 16 0. 0., 31. No statute ex­

pressly authorizes the employment of an auctioneer by an administrator 

to conduct a public sale of real estate but when the court is of the opinion 

that the services· of an auctioneer are necessary or would be proper, it is 

customarily authorized. 

Since it appears from the foregoing cited cases that employment of an 

auctioneer in public sale of real estate by an administrator is proper if 

authorized by the court, attention is now directed to your question of 

whether a person not licensed as an auctioneer under the provisions of 

Chapter 4707, Revised Code, may be so employed by an administrator 

to conduct a judicial sale. 

· Section 4707.01, Revised Code, is as follows: 

"\,Vhoever exercises the occupation of auctioneer or sells or 
attempts to sell, by public vendue, auction, or outcry, any prop­
erty or effects, without a license, shall forfeit and pay not less 
than one hundred nor more than five hundred dollars, to be re­
covered in the name of the state." 

Section 4707.02, Revised Code, is as follows: 

"Section 4707.01 of the Revised Code shall not extend to 
an officer or person executing a process or order of a court, or 
selling property directed by law, or by a process or order, to be 
sold by public vendue, auction, or outcry." 

An administrator in conducting a public sale of real estate is executing 

a process or order of the court and in conducting such judicial sale is 

authorized by Section 4707.02, Revised Code, to sell by auction or outcry 

without being licensed as an auctioneer. This exception in judicial sales 

extends only to an officer or person to whom the order of sale is issued 

and cannot be extended to any one specifically employed for a fee to sell 

by auction. or outcry other than one licensed to so sell under the provisions 

of Section 4707.01, Revised Code. 

The language of Section 4707.01, Revised Code, is plain and specific 

and states that whoever sells or attempts to sell any property or effects 

by public vendue, auction, or outcry without a license as an auctioneer 

shall be subject to forfeiture and penalty. The legislature, by enacting 

Section 4707.02, Revised Code, clearly created a statutory exception to 



411 ATTORNEY r.ENERAL 

the provisions of Section 4707.01, Revised Code, when an officer or person 

is executing a process or order of the court in judicial sales. If said 

person does not personally conduct the auction but employs an agent for a 

fee for the specific purpose of auctioning or selling by outcry then such 

agent or auctioneer must be ,subject to t;he terms of Section 4707.01, Re­

vised Code, and be regularly licensed as an auctioneer and the exceptions 

contained in Section 4707.02, Revised Code, do not apply. 

It is worthy of note that in Opinion No. 4356, Opinions of the At­

torney General for 1935, page 711, in which opinion I concur, it was the 
opinion of the then Attorney General that an attorney at law representing 

a client, as an incident of his representation and rendition of legal services, 

could sell or negotiate a sale of real property without being licensed as a 

real estate broker and by analogy it would appear that, as an incident of 

his representation and rendition of legal services to an administrator, such 

attorney at law could aid in selling at public auction without being licensed 

as an auctioneer under provisions of Section 4707.01, Revised Code. 

In specific answer to your question, it is my opinion that: 

1. An administrator in conducting a judicial sale of real estate at 

public sale may employ an auctioneer for a fee when such employment is 

authorized or approved by the court. 

2. A person specifically employed by an administrator for a fee to 

auction or sell by public outcry at a judicial sale must be a licensed auc­

tioneer notwithstanding the exceptions provided in Section 4707.02, Re­
vised Code. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




