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ATTORNEY GENERAL 

COUNTY SCHOOL DISTRICT-NOT A SUBDIVISION UNDER 

§3501.17 RC-COUNTY AUDITOR HAS NO AUTHORITY TO 
WITHHOLD MONEY UNDER §3501.17 RC TO MEET EXPENSE 
OF ELECTION IN ODD-NUMBERED YEARS WHEN MEMBERS 

OF COUNTY BOARD OF EDUCATION ARE TO BE ELECTED. 

SYLLABUS: 

A county school district is not a subdivision within the meaning of Section 
3501.'17, Revised Code, and there is no authority under the provisions of that section 
for the county auditor to withhold, from any moneys paya,ble to such district in an 
ensuing tax settlement, an amount designed to meet the expense of conducting an 
election in the odd-numbered years at whid1 members of the county board of educa­
tion are elected. 

Columbus, Ohio, June 14, 1957 

Hon. Richard F. Liggett, Prosecuting Attorney 
Brown County, Georgetown, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"I would greatly appreciate your opinion on the following 
matter: Section 3501.17 of the Revi•sed Code of Ohio provides 
that the expenses of conducting elections in odd-numbered years 
shall be charged to the subdivision in and for which suoh elec­
tions are held. 

"Members of the county board of education are elected in 
odd-numbered years. 
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"My question is whether or not any part of the expenses 
of such an election in odd-numbered years should be charged back 
against the county board of education. I have found in this 
connection an Attorney General's Opinion No. 3130 which was 
rendered in 1928 to the effect that no expense of such elections 
should be charged to the county board of education, however, 
this opinion appears to be ba:sed in part on two sections of law 
which have since been repealed by the legislature." 

In the 1928 opinion, to which you refer, the syllabus was as follows: 

"Sections 5053 and 5054 of the General Code, which must 
be considered together, do not require election expenses therein 
mentioned to be charged against a county board of education." 

In Section 5054, General Code, there under scrutiny, it was provided 

that: 

"County commissioners, township trustees, councils, boards 
of education or other authorities, authorized to levy taxes, shall 
make the necessary levy to meet such expenses, which levy may 
be in addition to all other levies authorized or required by law." 

Construed in pari niateria with the foregoing provision was the fol-

lowing language in Section 5053, General Code: 

"In November elections held in odd-numbered years, such 
compensation and expenses shall be a charge against the town­
ship, city, village or political division in which such election was 
held, and the amount so paid by the county shall be retained 
by the county auditor from funds clue such township, city, 
village or political division, at the time of making the semi­
annual distribution of taxes. The amount of such expenses 
shall be ascertained and apportioned by the deputy state super­
visors to the several political divisions and certified to the county 
auditor. * * *" 

The provisions comparable to these are presently found in Section 

3501.17, Revised Cocle. With respect to the cost of elections in the odd­

numbered years, this section provides : 

"* * * The compensation of judges and clerk of elections; 
the cost of renting, moving, heating, and lighting polling places 
and of placing and removing ballot boxes and other fixtures and 
equipment thereof; the cost of printing and delivering ballots, 
cards of instruction, and other expenses of conducting primaries 
and elections in the odd-numbered years shall be charged to the 
subdivisions in and for which such primaries or elections are held. 

"The entire cost of special elections held on a day other than 
the day of a primary or general election, both in odd-numbered 
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years or in even-numbered years, shall be charged to the sub­
division. * * *" 

The meaning of the language "charged to the subdivisions," as used 

above, is apparent from an earlier ,provision in this section which reads as 

follows: 

"* * * Such expenses shall be apportioned among the 
county and the various subdivisions as provided in this section, 
and the amount chargeable to each subdivision shall be withheld 
by the auditor from the moneys payable thereto at the time of the 
next tax settlement. At the time of submitting budget estimates 
in each year, the board of elections shall submit to the taxing 
authority of each subdivision an estimate of the amount to be 
withheld therefrom during the next fiscal year. * * *" 

The "tax settlement" to which reference is thus made is the semi­

annual settlement by the county auditor and the county treasurer, required 

under the provisions of Sections 319.43 and 321.24, Revised Code, and the 

proceeds involved are primarily the funds realized from the collection 

of real property taxes, penalties and special assessments. 

The distribution to the several subdivisions following such semi­

annual settlement is provided for in Section 321.31, Revised Code, which 

reads as follows : 

"Immediately after each settlement 'With tlz,e county auditor, 
on demand, and on presentation of the warrant of the auditor 
therefor, the county treasurer shall pay to the toumship clerk, 
treasur,er of a municipal corporation, the cler!? of the school dis­
trict, or the treasurer of any board authorized by law to receive 
the funds or proceeds of any special tax levy, or other properly 
designated officers delegated by the boards and subdivisions to 
receive such funds or proceeds, all mone'ys in the county treasury 
belonging to such boards and subdi,visions." 

The language "all moneys in the county treasury belonging to such 

boards and subdivisions," quite evidently has reference to the proceeds 

of all levies made by the taxing authorities of the several subdivisions 

by ordinance or resolution as ,provided in Section 5705.34, Revised Code, 

On this point, it was said in Opinion No. 7420, Opinions of the Attorney 

General for 1956, dated November 23, 1956: 

"It is my opinion that the absence of any express statutory 
direction for the division of the proceeds of a levy, the proceeds 
of all tax levies must go to the taxing authority of the taxing 
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unit which levied the tax as provided in Section 5705.34, Revised 
Code." 

By referring to Section 5705.34, Revised Code, it will be noted that 

the ordinance or resolution of levy is actually made by "the taxing authority 

of each subdivision." 

The term "taxing authority" is defined in Section 5705.01, Revised 

Code, as meaning "in the case of a school district, the board of education." 

It is to be noted, however, that in the same section the term "sub­

division" means "any* * * school district, except the county school district." 

It is thus obvious that the expression "taxing authority of each sub­

division" does not include the board of education of a county school 

district, and that that board is not author,ized to levy a tax under the 

provisions of Section 5705.34, Revised Code. It thus follows that no 

funds will be distributed, after each semi-annual tax settlement, to such 

county school board under the provisions of Section 321.31, Revised Code, 

this for the reason that since such board has levied no tax, there are no 

moneys in the county treasury ''belonging to such board(s) ." 

It would thus be impossible in a case of a county school district to 

charge any amount whatever to such district, as a subdivision, by with­

holding from it a portion of the "moneys payable thereto at the time of 

the next tax settlement," as provided in Section 3501.17, Revised Code. 

Actually, it may be noted, as a matter of incidental interest, that pro­

vision is made in Section 3317.13, Revised Code, for the operating expenses 

of a county school district. A portion of this is paid, on a formula set 

out in this section, by the state board of education by the expenditure of 

state funds, and the remainder of the county board's budget is apportioned, 

also by statutory formula, among the several local school districts in the 

county school district, such apportionment being made by the state board 

of education and certified to the clerks of the several local school districts 

concerned. Following such certification, the state board is required to 

deduct the amounts so certified from the funds allocated to such districts 

and distributed to them by way of state subsidies ( school foundation funds) 

as provided in Section 3317.02, Revised Code. 

It is thus to be seen that none of the funds provided for the operating 

budget of the county board of education is derived from funds which are 

distributed by the county auditor following each semi-annual rtax ,,ettle-
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ment, within the meaning of Section 3501.17, Revised Code. Hence, we 

must conclude that although the election statutes providing for the appor­

tionment of the cost of elections in odd-numbered years have been mate­

rially changed since the rendition of the 1928 opinion, these changes are 

not of such a nature as to change the conclusion therein reached. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

a county school district is not a subdivision within the meaning of Section 

3501.17, Revised Code, and there is no authority under the provisions of 

that section for the county auditor to withhold, from any moneys payable 

to such district in an ensuing tax settlement, an amount designated to meet 

the expense of conducting an election in the odd-numbered years at which 

members of the county board of education are elected. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




