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1. MARRIED WOMAN SEPARATED FROM HUSBAND IN 
ANOTHER STATE-NEITHER RECEIVED PUBLIC RE­
LIEF OR AID FROM THE STATE-THE WOMAN RESIDED 
IN COUNTY OF STATE FOR ONE YEAR-SHE HAS AC­
QUIRED LEGAL SETTLEMENT IN COUNTY-SECTION 

5113.05 RC. 

2. MARRIED WOMAN SEPARATED FROM HUSBAND IN 
FOREIGN STATE-ACQUIRED LEGAL SETTLEMENT IN 
OHIO-HAS HAD CUSTODY OF MINOR CHILDREN­
LEGAL SETTLEMENT OF CHILDREN FOR PURPOSE OF 
POOR RELIEF FOLLOWS THAT OF MOTHER. 

SYLLABUS: 

1. A married woman who, having separated from her hus·band in another state, 
has resided in a certain county of Ohio for one year without having received poor 
relief or relief from a private agency which maintains records of relief given, said 
hus'band not having during such year received public relief, care or support at the 
expense of the state of his residence or its subdivisions, has under the terms of Section 
5113.05, Revised •Code, acquired a legal settlement in the county where she has so 
maintained her residence. 

2. When a married woman, having separated from her husband in another state, 
and having obtained a legal residence in Ohio, has for a number of years had the 
actual custody of her minor children, and has during all of such time been their sole 
support and no order of any court has been made in regard to their custody, the legal 
settlement of such children for the .purpose of poor relief will follow that of the 
mother. 

Columbus, Ohio, February I I, 1954 

Hon Henry J. Robison, Director, Department of Public Welfare 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows : 

"Section 5113.05 of the Revised Code defines legal settlement 
for the purpose of poor relief. Periodically questions arise con­
cerning the settlement of a married woman and of children who 
reside with a married woman separated from her husband. We 
would appreciate your opinion in the following case which is typi­
cal of problems which arise under this section of the law. 
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"The family lived in Kentucky and the husband and father 
entered a veterans' hospital in that state. His wife moved to Ohio 
approximately ten years ago bringing the children with her. In 
Ohio she supported herself and the children. She took no action 
to secure a divorce hut did claim that she considered herself per­
manently separated from her husband. 

"During most of her residence in Ohio she lived in Mont­
gomery County. Less than one year ago she moved into Clark 
County where she is now in need of relief. The question arises 
as to whether this woman has acquired -legal settlement in Mont­
gomery County during her separation from her husband or 
whether she still has legal settlement in Kentucky. If she has 
acquired settlement in Montgomery County, do her children 
derive settlement from her since she is their custodian in fact, or 
do they still derive settlement from their father who is in the other 
state?" 

Section 5II3.05, Revised Code, to which you refer, defines "legal 

settlement" for the purposes of the statutes relating to poor relief, to-wit, 

Sections 5113.01 to 5113.14, indusi,e, Revised Code. A portion of this 
section reads as follows : 

"Legal settlement for the purposes of sections 5n3.01 to 
5113.14, inclusive, of the Revised Code, is acquired by residing in 
one county for a period of one year without receiving poor relief 
or relief .from a private agency which maintains records of relief 
given. A person having a legal settlement in any county in the 
state shall be considered as having legal settlement in the township 
or municipal corporation therein in which he has last resided con­
tinuously for three consecutive months without receiving poor 
relief. No adult person coming into this state and having a spouse 
or minor children residing in another state, shall obtain a legal 
settlement in this state so long as such spouse or minor children 
are receiving public relief, care or support at the expense of the 
other state or its subdivisions. Settlement once required shall 
continue until acquired in another county or until a person has 
1been continuously absent from Ohio for a period of one year or 
has acquired a legal residence in another state. A woman who 
marries a man with legal settlement in any county immediately 
acquires the settlement of her husband. 

"The legal settlement of a minor is that of the parents, sur­
viving parent, sole parent, parent having custody awarded ,by a 
court, other adult having permanent custody awarded ,by a court, 
or guardian of the person of such minor, * * *." 

The first sentence of the above quoted section is general in its scope 

and appears to authorize any person to acquire a legal settlement in a 
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county in this state by residing therein for a period of one year, without 

receiving relief. Unless there is some limitation found elsewhere in the 

statutes, or in some principle of general law, this statute would appear to 

apply as well to a married woman who has separated from her husband, 

as to any other person. 

The third sentence relates directly to an adult person who has come 

into the state having a spouse or minor children residing in another state. 

This sentence in effect prohibits such an adult person so coming into the 

state, from obtaining a legal settlement in this state, so long as such spouse 

or minor children are receiving public relief at the expense of the other 

state or its su·bdivisions; but it goes no further. If, therefore, an adult 

person comes into Ohio, leaving such spouse, who is not receiving public 

relief at the expense of the state of his residence, then there is nothing 

in this sentence which would in the slightest degree interfere with the 

acquisition of a legal settlement in this state. 

It follows, therefore, that if the woman mentioned in your letter was 

justified either by his wrongful conduct or by the absolute necessity for 

finding a livelihood, in separating from her husband, and coming to Ohio, 

I can see no reason why her actual residence in Montgomery County 
did not give her legal settlement in that county. While it is true that 

under the provisions of the statute which I have quoted, "A woman who 

marries a man, with legal settlement in any county, (presumably Ohio,) 

immediately acquires the settlement of her husband," and that the husband 

has the primary right to select a domicile for himself and family, yet the 

authorities recognize the proposition that under certain circumstances it 

may become necessary or proper that she should acquire a residence away 

from the domicile of her husband. 

The facts set out in your letter do not suggest that the husband 

abandoned his wife and children while they were residing in Kentucky. 

No presumption to that effect would arise from the fact that he entered 

a veterans' hospital in that state. However, it may be that he was per­

manently disabled and not able to support his family after entering the 

hospital, and that she was justified as a matter of necessity, in coming 

to Ohio, in order to find the means of supporting herself and her children. 

It is stated in your letter that she claims that there has been a complete 

separation, and it would appear that that condition has existed for ten years. 

In 14 Ohio Jurisprudence, page 579, it is said: 
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"It is a general principle of law that a woman -by marriage 
loses her own domicil and acquires that of her husband." Citing 
Sturgeon v. Korte, 34 0. S., 525." 

In the same volume, at page 58o, we find the following: 

"Under modern laws it is clear that many exceptions to the 
rule that the domicil of the wife is determined by that of the hus-
1band must obtain. In general, the rule is that a wife may acquire 
a domicil different from that of her husband whenever it is neces­
sary or proper that she should have such separate domicil, and 
away from the domicil of marriage. This right springs from the 
necessity for its exercise and endures as long as the necessity 
continues. For example, when a married woman is justified in 
separating from her husband, his marital control over her, which 
made his residence her residence, is broken, and she can lawfully 
acquire an actual residence separate from his. She then has a right 
to select any place for her residence that she may desire.. If she 
comes into this state and lives here the required time, with the 
intention of making her home here, she :becomes a resident of this 
state and can prosecute an action for divorce, notwithstanding 
her husband remains in the state of their marital residence." 

( Emphasis added.) 

In the same volume at page 581, it is said: 

"A fairly common situation, justifying a departure from the 
general rule that the domicil of the wife is that of her husband, 
is that of an abandonment or desertion of the wife by the hus­
band. * * * 

"A wise exception to the general rule that the domicil of a 
wife is that of her husband has been established in cases where 
the husband becomes insane. The insanity of a husband and his 
confinement to an asylum make the wife the head of the family, 
and consequently vest in her the right to change her domicil. 
* * *" 

The question of a wife's right to leave her husband in another state 

and acquire a legal settlement in Ohio, was presented to my predecessor, 

based on facts somewhat similar to the facts which you present. However, 

it appeared definitely that the husband had deserted his wife and children. 

In Opinion No. 2150, Opinions of the Attorney General for 1940, page 340, 

it was held: 

"r. A married woman, residing outside of this state, may, 
on account of her husband's aggression, separate from him for 
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the purpose of establishing in the state of Ohio her own legal 
settlement and that of her children in her custody." 

In support of the conclusion stated in the foregoing opinion, a num­

ber of cases were referred to, including the case of Cache v. Cache, 12 0. 

App., 140; Chever v. Wilson, Vol. 9 Wall., 108; Ex Parte Bryant, 106 

Ore., 359. In the Cache case, the court held: 

"\Vhen a wife is justified in separating from her husband by 
reason of his aggression, she may lawfully select and acquire a 
residence separate from his." 

In the Chever v. Wilson case, the court said: 

"The rule is that she may acquire a separate domicile when­
ever it is necessary or proper that she should do so. The right 
springs from a necessity for its exercise and endures as long as 
the necessity continues." (Emphasis added.) 

In the case of Cache v. Cache, 14 Ohio App., 140, the court said: 

"When a married woman is justified in separating from her 
husband, his marital control over her, which made his residence 
her residence, is broken, and she can lawfully acquire an actual 
residence separate from ·his. She then has a right to select any 
place for her residence that she may desire. If she comes into 
this state and lives here the required time, with the intention of 
making her home here, she becomes a resident of this state and 
can prosecute an action for divorce, notwithstanding her husband 
remains in the state of their marital residence." 

It is obvious that her right to secure the divorce decree will depend 

in part upon proof of her residence, but the jurisdiction of the court to 

hear the case must depend on her assertion that she has the required resi­

dence qualifications and proof of that assertion. 

Most of the cases arise out of the desire of a party to secure a divorce. 

It occurs to me -that the necessity of providing a living for herself and 

children is at least as substantial evidence of a justifiable and bona fide 

intention to establish a residence as is the desire to secure a divorce. In 
my opinion, it is much more substantial. 

In this connection, I would call attention to the well recognized 

principle that "residence" is largely a matter of intention, accompanied 

by actually living in a chosen locality. This principle was clearly ex-
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pressed by an early decision of our Supreme Court, in a case dealing 

with poor relief. In Henrietta Township v. Oxford Township, 2 Ohio 

St., 32, it was held: 

"In order to obtain a settlement in a township, under our 
poor-laws, the fact of residence is not sufficient, unless attended 
with the intention, on t:ihe part of the resident, of making such 
township his place of abode." 

The court in the opinion said : 

"No special notoriety of residence is required, either by the 
letter or spirit of the statute, nor is it necessary that anything 
should be done to call the attention of the authorities of the town­
ship to the fact of such residence. A bona fide residence within 
the bounds of the township, in accordance with the convenience 
and circumstances of the party, is all that is necessary to gain a 
settlement." 

I call attention to the provisions of the election laws of Ohio regarding 

the residence of married persons who have separated. Section 3503.01, 

Revised Code, authorizes any citizen of the age of twenty-one years to vote 

at all elections provided he has been a resident of the state for one year, 

and of the county and voting precinct for forty days. Section 3503.02 

Revised Code, provides in part: 

"(D) The place where the family of a married man or 
woman resides shall be considered to be his or her ,place of resi­
dence; except that when the husband and wife have separated and 
live a.part, the place where he or she resides the length of time 
required to entitle a person to vote shall be considered to be his 
or her place of residence." (Emphasis added.) 

While the question you submit 1s, of course, not governed by the 

election laws, yet the above provision does, in my opinion, indicate 

strongly the attitude of the legislature regarding the residence of persons 

who have married but are separated, and living apart, though not divorced. 

In my opinion, the woman mentioned in your letter did acquire a 

a legal settlement in Montgomery County, Ohio. 

In reference to the legal settlement of the children, I call particular 

attention to that portion of Section 5u3.05 supra, which deals with the 

legal settlement of minors. There it is provided that the legal settlement 

of a minor is that of the "parents, surviving parent, sole parent, parent 

ha:ving custody awarded by a court," etc. 
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In the factual situation which you present, it is plain that the children 

are not in the custody of both of the parents; neither can they be said to be 

in the custody of the father, for so far as we are informed he has been 

in Kentucky and possi·bly in the Veterans' Hospital for ten years, while 

the children during all that time have been in Ohio and under the actual 

custody of their mother. There has been no court order as to their custody. 

Accordingly, th.e statute gives us no definite rule for determining their 

legal settlement. 

Having already concluded that the mother has acquired a .Jegal settle­

ment in Montgomery County, Ohio, I feel impelled to hold that the legal 

settlement of the children for the purpose of public relief follows that of 

their actual custodian, their mother. 

As to the construction of relief laws generally, I call attention to the 

statement found in 3r Ohio Jurisprudence, page 45: 

"Acts for the relief of the poor are to be liberally construed 
in favor of the destitute and unfortunate poor, who are entitled 
to the commiseration and regard of the jury, court and legisla­
ture alike, in order to further their charitable objects." 

To like effect see Crawford on Statutory Construction, Section 35r. 

In the case you present, it would appear to be a very narrow and 

harsh construction of the laws relating to poor relief to arrive at any con­

clusion that would deny their benefit to the woman and her children men­

tioned in your letter. 

Accordingly, in specific answer to your questions, it is my opinion: 

r. A married woman who, having separated from her husband m 

another state, has resided in a certain county of Ohio for one year without 

having received .poor relief or relief from a private agency which main­

tains records of relief given, said husband not having during such year re­

ceived public relief, care or support at the expense of the state of his resi­

dence or its subdivisions, has under the terms of Section 5rr3.05, Revised 

Code, acquired a legal settlement in the county where she has so main­

tained her residence. 

2. When a married woman, having separated from her husband in 

another state, and having obtained a legal residence in Ohio, has for a 

number of years had the actual custody of her minor children, and has 
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during all of such time been their sole support and no order of any court 

has been made in regard to their custody, the legal settlement of such chil­

dren for the purpose of poor relief will follow that of the mother. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




