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TOWNSHIP TRUSTEES-STONE QUARRY-§ 5549.22 RC­
BOARD HAS AUTHORITY TO PURCHASE NEW MACHINERY 
AND EQUIPMENT TO REPLACE WORN MACHINERY-IN 
THE PURCHASE OF NEW MACHINERY THE BOARD MAY 
USE THE CONTRACT PROCEDURE AS PROVIDED IN § 5549.02 
RC 

SYLLABUS: 

1. A board of township trustees, owning or operating a stone quarry under 
authority of Section 5549.22, Revised Code, may purchase new machinery and 
equipment for the continued operation of such stone quarry without submitting the 
proposed purchase to a vote of the electors. 

2. The purchase of new machinery and equipment for the operation of a stone 
quarry owned and operated by a board oi township trustees may be made on the 
special installment payment plan as provided in Section 5549.02, Revised Code. 

Columbus, Ohio, October 11, 1957 

Hon. Sumner J. \,Valters, Prosecuting Attorney 
Van \i\Tert County, Van Wert, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"Ridge Township, in Van \Vert County, owns and oper­
ated a stone quarry in accordance with Revised Code, Section 
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5549.22, in which they quarry and produce crushed stone for 
the use of Ridge Township on the Ridge Township roads. 

"They also sell some of the stone which they produce to 
other sub-divisions in the county and to individuals who are 
resident of Van \Vert County, in accordance with Revised Code, 
Section 5549.23. 

"The machinery and equipment used in the operation of 
this quarry has become old and obsolete and it is their desire 
to purchase new machinery which will replace the old machinery 
and equipment and/or increase the capacity of this quarry to 
produce more crushed stone as well as a better grade of crushed 
stone. However, they cannot, without dangerously depleting their 
funds, purchase the necessary machinery and equipment and 
pay cash for the same. Would you therefore please render your 
Opinion as to whether-

1. Ridge Township can legally purchase machinery and 
equipment to replace worn and obsolete machinery and equip­
ment now operated in connection with their stone quarry and/or 
increase the capacity of said quarry and -improve the grade of 
stone produced without a vote of the public authorizing such pur­
chase. 

2. Can the purchase of such machinery and equipment be 
legally made by authority of Revised Code, Section 5549.02, 
by paying one-third of the purchase price at the time of the 
purchase, one-third within a year of said purchase and the bal­
ance within two years from said purchase." 

Section 5549.22, Revised Code, to which you refer, provides m 

pertinent part : 

"The board of township trustees may join ·with the boards 
of other townships of the same county or adjoining county for 
the purpose of purchasing real property containing suitable 
stone or gravel for road materials, and the necessary machinery 
for operating suclz propert:/, as provided in this section and 
section 5549.24 of the Revised Code. * * *" (Emphasis added.) 

Section 5549.24, Revised Code, reads as follows: 

"No tax shall be levied or bonds issued by the bc-ard of 
township trustees to purchase real property, containing suitable 
stone or gravel for road materials and the necessary machinery 
for operating the same, unless such tax is approved by a vote 
of the people in the manner provided by law." 

There is no specific authority in Sections 5549.22 and 5549.24, 

Revised Code, for township trustees to purchase machinery to replace 

worn out machinery in a stone quarry owned and controlled by said 
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township trustees, nor do I find such authority elsewhere in the statutes. 

However, both Sections 5549.22 and 5549.24, Revised Code, speak of 

"necessary machinery for operating the same." Obviously, if the township 

trustees have power to purchase real estate for a stone quarry and neces­

sary machinery for operating the same, such operation would carry with 

it the authority to repair broken parts and replace machinery that has been 

worn out in such operation. 

In answer to a similar request, the discussion of Section 3298-20, 

General Code, now Section 5549.24, Revised Code, in Opinion No. 2045, 

Opinions of the Attorney General for 1928 at page 1073, reads as follows: 

"In both forms of Section 3298-20, General Code, that is, 
before and after its amendment in The Uniform Bond Act, rthe 
inhibition against township trustees levying a tax or issuing bonds 
without a -vote of the people is on the purchase of real estate and 
machinery. This section is clearly limited to the initial expendi­
ture, that is, the original acquisition of real estate and the machin­
ery necessary to quarry stone or gravel, and does not cover the 
operation of the stone quarry or gravel pit, once it has been ac­
quired, or the repair or replacement of machinery necessary to 
such operation. A favorable vote of the people authorizing the 
purchase of real estate and machinery for operating the same es­
tablishes a definite policy, that is, it authorizes the purchase of 
said real estate and authorizes the trustees to purchase machinery 
and operate the quarry. Once this policy has been established 
1he authority to operate continues and carries with it the power 
to replace parts of machinery that have been broken and to pier­
chase new machinery to replace that which has become worn out 
in th.e course of such operation. In 1ny opinion, therefore, Section 
3298-20, General Code, has 110 application to the purchase by 
township trustees of machinery for the operation of a stone quarry 
to r,eplace worn-out machinery originally acquired for that pur­
pose, pursuant to and in accordance with the authority contained 
in the statutes." (Emphasis added.) 

\Ve may observe that the language of Section 5549.24, Revised Code, 

does not purport to limit such authority to acquire the necessary mach­

inery for operating the stone quarry only in those cases when the matter 

has been referred to the electorate, but by its plain terms imposes such limit­

ation only where it is proposed to finance the purchase by a ta.i: levy or by 

a bond issue. \Ve may conclude, therefore, that if funds are otherwise 

available such popular vote is not required. 

Your second point of inquiry concerns Section 5549.02, Revised Code, 

\\'hich reads as follows: 
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"Boards of county commissioners and boards of township 
trustees, in the purchase of machinery, tools, trucks, and other 
equipment for use in constructing, maintaining, and repairing 
roads, may make such purchases upon the following terms : not 
less than one third of the purchase price shall be paid in cash, and 
of the remainder not less than one half shall be paid at any time 
within one year from the date of purchase and not less than oue 
half at any time within two years from the elate of purchase. Such 
boards may issue to the purchaser (sic) the notes of the county 
or township, as the case may be, signed by the board of county 
commissioners or board of township trustees attested by the sig­
nature of :the county auditor or township clerk, and covering ~uch 
deferred payments and payable at the times above provided. 
Such notes may bear interest at not to exceed six per cent per 
annum and shall not be subject to sections 131.23, 131.24, 133.01 
to 133.65, inclusive, and 137.01 to 137.04, inclusive, of the Revised 
Code. In the legislation under which such notes are authorized, 
the board of county CO'lllmissioners or board of township trustees 
shall ma!?e provision for lei;ying and collecting annually, by tax­
ation, an amount sufficient to pay the interest and provide a sink­
ing fund for the final redemption of such notes at maturity. 

"Sections 5705.41 and 5705.44 of the Revised Code shall ap­
ply only to such portion of the purchase price of such machinery, 
tools, trucks, or equipment as is to be paid in cash. 

"The power conferred on beards of township trustees by 
this section shall be exercised by them only with the consent and 
approval of such purchase and the terms thereof by the board of 
county commissioners." (Emphasis added.) 

The Board of Trustees of Ridge Township in order to purchase new 

machinery and equipment to operate a stone quarry under Section 5549.02, 

Revised Code, would have to comply ,vith all the terms and provisions oi' 

such section. A part of Section 5549.02. Revised Code, provides that nr:te~ 

of the township issued by the board shall not he subject to the Uniform 

Bond Law and other related sections of the Revised Code; howewr, the 

board of township trustees "shall make provision for levying and colieciing 

annually, by taxation, an amonnt su_fjicicnt to pay tlze interest and ;,,roz·ide 

a sinking fund for the final redemption of such notes at ·maturity." 

Such levy as required by Section 5549.02, supra, may be levied within 

the ten-mill limitation as provided in Section 5705.06 (F), Revised 

Code. Once the initial policy determination has been made to acquire 

a stone quarry or an interest therein, the funds for its necessary 

operation may be levied inside the ten-mill limitation without a vote of 
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the electorate as provided in Section 5705.06 (F), Revised Code, reading 

111 pertinent part: 

"The following special levies are hereby authorized without 
a vote of the people: 

(F) In the case of a township, a levy for the construction, 
reconstruction, resurfacing, and repair of roads and bridges, 
excluding state roads and bridges on such roads, including the 
township's proportion of ,the cost of the construction, improve­
ment, maintenance, and repair of county roads and bridges. * * *" 

In this situation the levy inside the ten-mill limitation is made under 

the general authority of Section 5705.06 (F), supra, and not under 

the limitation contained in Section 5549.24, Revised Code. As stated 

in Opinion No. 2045, Opinions of the Attorney General for 1928, supra, 

once the policy has been adopted by the electorate, the requirement of 

a vote on subsequent demands of the stone quarry operation is limited to 

those proposals to be financed by a tax levy or a bond issue. Such a levy 

as is contemplated by Section 5549.24, Revised Code, would be outside 

the ten-mill !imitation. In the situation at hand, the levy would be one 

inside the ten-mill limitation and would be levied for the purpose of satis­

fying the requirement of Section 5549.02, Revised Code. The use of the 

term "tax levy" in these two instances is responsible for 1.1he confusion 

which may arise and seem t0 disqualify the use of the method of purchase 

contained in Section 5549.02, Revised Code. 

Therefore, in specific answer to your enumerated questions it 1s my 

opinion and you are advised that : 

1. A board of township trustees, owning or operating a stone quarry 

under authority of Section 5549.22, Revised Code, may purchase new 

machinery and equipment for the oontinued operation of such stone quarry 

without submitting the proposed purchase to a vote of the electors. 

2. Tihe purchase of new machinery and equipment for the operation 

of a stone quarry owned and operated by a board of township trustees may 

be made on the special installment payment plan as provided in Section 

5549.02, Revised Code. 

Respectful! y, 

WILLIAM SAXHE 

Attorney General 




