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BOARD OF EDUCATION-PHYSICAL EDUCATION-DISCRE­
TIONARY TO PROVIDE FLOOD LIGHTS-PLAYGROUND 
AND ATHLETIC FIELD-AVAILABLE TO PUPILS AND 
COMMUNITY-NIGHT TIME. 

SYLLABUS: 
A board of education rnay in its discretion provide flood lights so as 

to make the playgrounds and athletic field under its control available to 
the pupils and the c01mmmity, for night use. 

CoLUMBUS, OHio, May 12, 1939. 

HoN. W. W. BADGER, Prosecuting Attorney, Millersburg, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion, which reads as follows: 

"Millersburg Board of Education is an exempted school 
district. The question has arisen and they are desirous of know­
ing if they can expend school funds for the purchase of Flood 
Lights on the regular athletic field used by the athletic depart­
ment for the purpose of holding night contests, rather than day 
contests." 

The modern concept of what constitutes a public school includes as 
one of the essentials the physical education and athletic training of the 
pupils in co-ordination with regulations for the protection and conserva­
tion of health. In a recent report published in the federal office of educa­
tion it is stated that health and physical education in this decade consti­
tute the fastest growing part of the curriculum established for the public 
schools. This idea is reflected in the statutory law of this and every 
other state wherein power is extended to boards of education to provide 
for the physical as well as the mental education and development of the 
pupils attending the public schools. 

Section 7721, General Code, providing that all pupils of the elemen­
tary and secondary schools of the state shall receive as part of their in­
struction such physical education as may be prescribed or approved by 
the Director O'f Education, provides also that : 

"Credits and penalties shall be applied for success or failure 
in physical education courses as in other subjects." 

The language of this statute would seem to imply that courses in 
physical education are to be regarded as being as teachable as other cur-
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ricular elements and as amenable to established standards of measure­
ment of progress in education as are other recognized school courses. 

Section 7721-1, General Code, provides that the superintendents of 
schools in all city, exempted village and county school districts shall sub­
mit annually to the Director of Education for his approval, courses in 
physical education to be pursued by the schools under their supervision, 
or shall indicate that the courses outlined by the Director of Education 
will be followed by these schools. At the close of each month a report 
is to be made to the Director of Education of the amount of time devoted 
in each school to physical education. 

Section 7721-3, General Code, provides that all institutions for the 
training of teachers in the State of Ohio shall include courses of study 
designed to prepare teachers to give instruction in physical education, and 
that no state-wide certificate shall be granted after June 1, 1924, to per­
sons who have not had such work in physical education in college or 
normal school as may be required by the Director of Education. 

Section 7721-4, General Code, provides that after September 1, 1926, 
no person shall be granted a certificate or be employed to teach or super­
vise physical education as a special subject, who does not present satis­
factory evidence of having creditably completed a special course inphysical 
education of not less than two years, or its satisfactory equivalent, unless 
such person has served as a full time teacher or supervisor of physical 
education prior to January 1, 1925. 

Section. 7721-5, General Code, provides that the Director of Educa­
tion shall publish a program covering the several subjects and activities 
required in physical education courses and these publications are to be 
distributed for the use of the teachers of the state. 

Section 7721-6, General Code, provides that the Director of Education 
may appoint a supervisor of physical education to administer, supervise 
and direct the various programs and activities of physical education and to 
promote the training of teachers of physical education and to promote 
cooperation with the State Department of Health and distri·ct boards of 
health and to advise with boards of education and to assist the Director of 
Education in the performance of the various duties devolving upon him 
in the execution of laws relating to physical educa:tion. 

Section 7721-7, General Codes, provides that it shall be the duty of 
boards of education or other officials in charge of all schools in the state 
to make provisions for the establishment and maintenance in their schools 
of the courses in physical education prescribed by Section 7721 of the 
General Code. 

The Director of Education in pursuance of the duty reposed in him 
by Section 7651, General Code, to classify high schools into high schools 
of the first, second and third grades, has provided that a high s·chool in 
each of such grades must provide for the uses of the school, gymnasiums 
and gymnasium appliances and equipment as well as playgrounds and 
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nece.ssary equipment for the playing of games, including football, basket­
ball, baseba;ll and kindred types of games included in the curriculum pre­
scribing courses in physical education for each grade of high school. 

It is apparent that the General Assembly by its legislation concerning 
physical education in the public schools meant to make this type of educa­
tion as essential a part of public school work as other branches of knowl­
edge taught in the schools and to repose in the proper school authorities 
great latitude in exercising their discretion as to wha~ shall be included 
within courses of physical education in the public schools. 

It is equally clear that the necessary equipment and appliances to 
carry on the prescribed courses in physical education may be provided by 
boards of education and paid for from public funds. 

Section 7620, General Code, expressly directs that boards of education 
shall among other things, provide playgrounds for children and provide 
the necessary apparatus and make all other necessary provisions for the 
schools under their control. 

The statutes do not expressly, in terms, provide that a board of educa­
tion may equip playgrounds. However, the present day conception of what 
constitutes a playground, includes with the grounds certain apparatus and 
equipment for the use of the children using the playground. The question 
of just how far a board of education is authorized to go in the equipping 
of playgrounds has not been the subject of any judicial pronouncements 
in this state so far as reported decisions are concerned and there are not 
many such reported decisions in other states. Some courts have gone so 
far, however, as to hold that the statutory authority to issue bonds to 
build s·choolhouses includes issuing of bonds to build stadiums on play­
grounds used for conducting athletic games where the statute permits the 
employment of teachers for physical education. See Alexander vs. Phillips, 
254 Pac., 1056 (Ariz.), 52 A. L. R., 244. 

In the case of Juntila vs. Everett School, decided by the Supreme 
Court of Washington, in 1934, 35 Pac. 2nd, 78, it is held: · 

"The district having power to acquire a site for recreation 
and exercise of the children attending its schools, it had the inci­
dental power to do those things which ma.de the site suitable for 
the purpose for which it. was acquired. The construction of 
bleacher seats was incident to the proper and reasonable use of 
Bagshaw Field." 

In McNair vs. School District, 87 Mont. 423, 288 Pac. 188, 69 
A. L. R., 866, it was held thart an outdoor school gymnasium and athletic 
field were part of the school plant. It was there said : 

"What playgrounds, with their swings, chutes, teeters and 
the like, are to the grade schools, athletic fields are to the high 
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schools and stadiums to our universities: the difference is only 
in extent and dignity, not in kind, and it would seem that if the 
first are legitimate parts of the school plant, so are the second 
and third." 

See also, Perkins vs. Trask, et al., 23 Pac. 2nd, 982 (Mont.). 

From the few decided cases by the courts, it seems clear that where 
power is extended by statute to a board of education to provide play­
grounds, and the board is expressly authorized and directed to include 
within its school activities the teaching of physical education, that the right 
and power to equip the playgrounds and to provide necessary apparatus 
for use of the pupils in the use of such playgrounds is implied. 

Moreover, by force of Section 7722 et seq., General Code, the use 
of school premises, including playgrounds maintained in connection with 
schools, as community centers is becoming more and more general, and 
such use of the school property is universally ·considered to be a useful 
and we might say necessary adjunct to the present day organization of 
society. 

While the use of flood lights to make available athletic fields and 
playgrounds for night use is of recent development, their use has be­
come quite general, and it is generally considered that the use of play­
grounds and athletic fields properly lighted at night is as much a proper 
use of the premises as is their use in the daytime. 

If a board of education should feel that there is a demand for the 
use of the school playgrounds and athletic field at night, it may lawfully 
in its discretion provide flood lights so as to make the field available for 
such night use. 

583. 

Respect£ ully, 
THOMAS ]. HERBERT, 

Attor11ey General. 

BONDS-CUYAHOGA COUNTY, $100,000.00, SERIES D. 

CoLUMBus, Omo, May 12, 1939. 

The Industrial Convmission of Ohio, Col111nbus, Ohio. 

GENTLEMEN: 

RE: Bonds of Cuyahoga County, Ohio, $100,000, Series 
D (Unlimited). 

I have examined the transcript of proceedings relative to the above 
bonds purchased by you. These bonds comprise part of an issue of Bridge 


