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1887. 

VACANCY-COUNTY TREASURER-TENURE OF OFFICE OF APPOINTEE 
-WHEN SUCCESSOR TO BE ELECTED. 

SYLLABUS: 
1. The tenure of an appointee to a vacancy in the office of county treasurer, is not 

for the unexpired term but only until the successor is elected and qualifwd. 
2. A successor to such appointee should be electqd at the first general November elec­

tion for the o.ffice which is meant occurring more than thirty days after the occurrencq of 
the vacancy. 

CoLUMBUS, OHio, May 20, 1930. 

HoN. EMMITT L. CRIST, Prosecuting Attorney, Circleville, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows: 

"At the regular election in November 1928, T. D. B. was elected Treas­
urer of Pickaway County, Ohio, for a term of two years, beginning with the 
first Monday of September 1929, and ending on the first Monday of Sep­
tember 1931. He later qualified and entered upon the discharge of the 
duties of his office, as provided by law. On the lOth day of May, 1930, 
said Treasurer died, leaving a vacancy in his office. For how long a term 
will his successor, properly appointed pursuant to G. C. 2636, hold? Will 
it be necessary to elect a Treasurer at the regular election in November, 1930, 
to fill the unexpired term of T. D. B. or will the appointment made by the 
County Commissioners pursuant to G. C. 2636 be for the balance of the 
unexpired term of the said deceased Treasurer?" 

Provisions of the Constitution of Ohio pertinent to your inquiry are contained in 
Article II, Section 27, and Article XVII, Section 2, which read in part as follows: 

ART. II, Sec. 27. "The election and appointment of all officers, and 
the filling of all vacancies, not otherwise provided for by this constitution, 
or the constitution of the United States, shall be made in such manner as 
may be directed by law; * * *" 

ART. XVII, Sec. 2. "Any vacancy which shall occur in any elective state 
office other than that of a member of the General Assembly or of Governor, 
shall be filled by appointment by the Governor until the di~:ability is removed 
or a successor elected and qualified. Every such vacancy shall be filled by 
election at the first general election for the office which is vacant, that occurs 
more than thirty (30) days after the vacancy shall have occurred. The 
person elected shall fill the office for the unexpired term. All vacancies in 
other elective offices shall be filled for the unexpired term in such manner as may 
be prescribed by law." (Italics the writer's.) 

Inasmuch as the office of county treasurer is an elective office and the filling of 
a vacancy therein is not specifically provided for in the Constitution of Ohio or the 
Constitution of the United States, the filling thereof is controlled by Section 2 of 
Article XVII of the Constitution of Ohio, which provides that such vacancy shall 
be filled "for the unexpired term in such manner as may be prescribed by law." 

The manner of filling such vacancy prescribed by law is that set forth in Sections 
10 and 2636 of the General Code, which read as follows: 
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Sec. 10. "When an elective office becomes vacant, and is filled by 
appointment, such appointee shall hold the office until hi~ successor is elected 
and qualified. Unless otherwise provided by law, such successor shall be 
elected for the unexpired term at the first general election for the office which 
is vacant that occurs more than thirty days after the vacancy shall have 
occurred. This section shall not be construed to postpone the time for such 
election beyond that at which it would have been held had no such vacancy 
occurred, nor to affect the official term, or the time for the commencement 
thereof, of any person elected to such office before the occurrence of such 
vacancy." 

Sec. 2636. "'Vhen the office of county treasurer becomes vacant by 
death, removal, resignation, neglect to give bond or other cause, the com­
missioners shall forthwith appoint a suitable person to fill such vacancy. The 
person so appointed shall give bond and take an oath as required by law." 

It will be observed from the terms of Section 2636, supra, that when a vacancy 
occurs in the office of county treasurer it shall be filled forthwith by appointment there­
to of a suitable person, such appointment to be made by the county commissioners. 
The statute makes no provision with reference to the length of time such appointee 
shall serve, nor does any other statute or provision of law specifically applying to 
appointments made to fill vacancies in the office of county treasurer so provide. The 
tenure of such appoi-ntee is therefore controlled by Section 10, supra, which provides 
that such appointee shall serve until his successor is elected and qualified. His suc­
cessor, however, shall be elected for the unexpired term of the person whose death, 
removal, resignation, failure to give bond or for other cause created the vacancy, at 
the first general election for county treasurer which occurs more than thirty days after 
the vacancy shall have occurred. 

By the terms of Section 2632, General Code, it is provided that a county treasurer 
shall be elected biennially in each county, and that he shall hold his office for two years 
from the first Monday of September after his election. 

Section 1 of Article XVII of the Constitution of Ohio provides that the election 
for county officers shall be held on the first Tuesday after the first Monday in November 
in the even numbered years. 

From your inquiry it appears that the Treasurer of Pickaw:p' County who had 
been elected for a term of two years in November, 1928, died on the tenth day of May, 
1930, thereby creating a vacancy in the office of county treasurer for said county. It 
therefore became the duty of the county commissioners to make an appointment of a 
suitable person to fill the vacancy thereby created, said appointee to hold said office 
until his successor should be elect<:)d in the manner provided by law. 

In ·accordance v,,-jth the terms of Section 10, supra, the successor to said appointee 
should be elected for the unexpired term of the person who died, at the next general 
election for said office which occurs more than thirty days after the vacancy occurred. 
The next general election for said office would be the first Tuesday after the first Monday 
in November, 1930, which is more than thirty days after May 10, 1930, the time when 
the vacancy occurred. The term of office of the treasurer who died on May 10, 1930, 
extends to the first Monday of September, 1931. The person so elected at the Novem­
ber, 1930, election to fill the unexpired term of the person who died would therefore 
serve until the first Monday of September, 1931. 

Inasmuch as the November election in 1930 is the regular time for the election of a 
treasurer for Pickaway County, it will be necessary, at the coming election, to elect a 
person to fill the unexpired term of the treasurer who died and al~o a treasurer for the 
next succeeding entire term beginning with the first Monday of September next after 
said election. 

I am, therefore, of the opinion in specific answer to your question that the vacancy 
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which occurred in the office of county treasurer of Pickaway County on i\iay 10, 1930, 
should have been filled forthwith by the county commissioners by the appointment 
of a suitable person to fill said vacancy. The person so appointed holds, not for the 
unexpire:l term of the treasurer who died, but until a successor is elected and qualified, 
which successor under the statute should be elected for the unexpired term of the person 
who died, at the general election to be held on the first Tuesday after the first Monday 
in Kovember, 1930. State of Ohio ex rel Trauger vs. Nash, Goverrwr, 66 0. S., 612; 
State of Ohio ex rel. J. J. Ansberry vs. Slough, 12 0. C. C., 105; State of Ohio ex rel. 
Ingraham vs. Lehman, 10 0. C. C., 328; Stale ex rel. Burke vs. Comer et al., 7 0. C. C., 
258. 

1888. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, CONTRACTS ON ROAD IMPROVEMENTS IN ASHTABULA, 
CUYAHOGA AND WILLIAMS COUNTIES. 

CoLUMBUS, OHIO, May 20, 1930. 

HoN. ROBERT N. W AID, Director of Highways, Columbus, Ohio. 

1889. 

COUNTY COMMISSIONERS-AUTHORIZED TO REIMBURSE PERSON 
BITTEN BY DOG AFFLICTED WITH RABIES FOR EXPENSES OF 
VETERINARIAN AND LABORATORY DIAGNOSIS OF SUCH DOG'S 
HEAD. 

SYLLABUS: 
Under the provisions of Section 5M1 of the General Code, the county commissioners 

are authorized to reimburse a person who has been bitten or indured by a dog, cat or other 
animal afflicted with rabies, the expense of having the animal examined by a veterinarian 
and sending its head to a laboratory for diagnosis. 

CoLUMBUS, OHIO, May 21, 1930. 

HoN. JAMES M. AUNnST, Prosecuting Attorney, Canton, Ohio. 
DEAR Sm:-1 am in receipt of your letter of recent date which is as follows: 

"The county commissioners of this county have been asked to pay the 
expense account of a person bitten by a dog that had the rabies, and as part of 
that expense account there is an item of 87.00 due to the veterinary for exami­
nation of the dog, and the sending of the head to the laboratory at Columbus. 

The question arises as to whether or not under Section 5851, G. C., the 
services of a veterinary in making the examination of the dog and in taking 
care of, and sending the head to Columbus, together with the incidental 


