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EDUCATION-LOCAL BOARDS OF EDUCATION-AUTHOR­
ITY TO EMPLOY EXECUTIVE HEAD-DISCUSSION OF POSI­
TION OF EXECUTIVE HEAD-CONTRACT SYSTEM FOR 
TEACHERS, SCHOOLS WITH FEWER THAN 800 PUPILS 
§3319.11 RC. 

SYLLABUS: 

1. The board of education of a local school district may appoint more than one 
principal for such schools in the district as the board deems proper; one principal 
may be designated as an executive head rby such board. 

2. In a local school district having more than one principal, one of whom has 
been designated as executive head, those principals not designated as executive head 
have the legal status of a principal of the school administrative unit assigned to them 
by the board of education. 

3. An individual employed as an executive head in a local school district may 
be employed as. such for a ,period of twelve months; a contract purporting to give a 
longer term is of no effect beyond the first twelve months of the purported contract 
period. 
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4. No position, either as teacller or principal, can be acquired as a result of 
rendering services as an executive head after the termination of the contract period. 

5. A board of education of a school district having fewer than eight hundred 
pupils is governed by Section 3319.11 (A), (B), ('C), (iD), Revised Code, when 
contracting with teachers,; such board may in its discretion as authorized in Section 
3319.11 (B), Revised Code, employ a teacher, new to that district, who has one 
year's teaching experience in other schools, for a period commensurate with his past 
experience. 

Coltimbus, Ohio, September 17, 1957 

Hon. Philip D. Brumbaugh, Prosecuting Attorney 
Darke County, Greenville, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion in which you present 

the following questions: 

"1. Whether or not in a local school district the 'Principal' 
and 'Executive Head' must be one and the same person? 

"2. If the person designated as 'Executive Head' must also 
serve said local district as 'Principal', what is the legal status of 
such other person in said school district? 

"3. Whether or not a contract given by a local school dis­
trict to an 'Executive Head' for a period in excess of twelve 
months constitutes a valid and enforceable contract after the 
expiration of twelve months from its effective date? 

"4. If such contract is not enforceable, is such person's re­
lationship with the district terminated, or does he revert to princi­
pal or teacher status for the balance of the contract period ? 

"5. If he does revert, at what salary does he serve the 
remaining years ? 

"6. May a person who has acquired continuing contract 
status in another school district compel the issuance to him of a 
continuing contract in another school district which has an enroll­
ment of less than 800 pupils ?" 

In answer to your first question I direct your attention to Section 

3319.02, Revised Code, reading in pertinent part: 

"The board of each city, exempted village, and local school 
district shall appoint principals for all high schools and for such 
other schools as the board designates. Upon recommendation of 
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the county superintendent, a local board may designate a principal 
as exerntive head who may be employed as such for a period of 
twelve months." (Emphasis added.) 

The position of principal involves essentially an administrative office 

having certain delegated duties to perform as the board of education 

designates. The statute speaks of principals for all high schools. In adding 

an authorization for appointing principals "for such other schools as the 

board designates" the intent must have bee1i present to allow grade 

schools, junior high schools, elementary schools to benefit from the 
administrative services to be performed by a principal. With the present 
trend of school centralization the organization of local school district school 

facilities into administrative units to be supervised by a principal cannot 

be ignored. Certification for such supervisory personnel has been provided 

for in Section 3319.22 (E), (F), (G), (H), (J), Revised Code, such cer­

tification classification being in addition to the teaching certification classi­
fications for each type of school. 

In a local school district the board of education shall appoint one 
principal for each high school and may appoint principals for such other 

schools as the board designates. One of the principals so appointed may 

be designated as an executive head. The duties of an executive head arc 

the proper subjects of action by the board of education. See Opinion No. 

245, Opinions of the Attorney General for 1957, p. 73. 

In those local school districts having but one principal, there can be 

but one person designated executive head unless another principal is 
appointed. Once the only principal has been designated as an executive 

head the board of education has the duty of determining whether such 

executive head will continue to serve also as principal or whether someone 

else will be appointed as principal. Since the duties of principal as well as 

executive head are subjects of action by the board of education, I see no 

reason why one person could not be responsible in both positions, especially 

when the whole of the supervisory duties of the local school system have 
been entrusted to one individual. It is to be noted that an executive head 

is but a principal who has been designated to perform certain duties 

·imposed by the board of education in addition to or instead of those duties 

placed upon principals. Therefore, the answer to your first query must 

be in the negative. 

The answer to your second question must be presented in light of 
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the answer to your first query. Since the board of education may appoint 

more than one principal, a principal who is not designated as an executive 

head has those duties, occupies that position, and has the legal status of 

principal of that school administrative unit assigned to him by the board 

of education. The legislature in establishing certification requirements for 

various types of principals and authorizing city, exempted village and local 

district boards of education to appoint individuals from among that cer­

tificated class to positions of principal must reasonably have intended for 

some school districts to have more than one principal. It is also to be 

noted that the language of Section 3319.02, supra, commands that at least 

each high school in the district shall have a principal; the local board may 

designate a principal, once appointed, to serve as an executive head. 

In answer to your third question I direct your attention to Opinion 

No. 681, Opinions of the Attorney General for 1939, page 835, wherein, 

at pages 836, 837, a discussion of the powers of a board of education was 

presented: 

" 'Boards of education are creatures of statute and their duties 
and authority are marked by legislation.' 

"In the case of Board of Education vs. Best, 52 O.S., 138, it is 
said at page 152: 

" 'The authority of boards of education like that of municipal 
councils is strictly limited. They both have only such powers as 
are expressly granted or clearly implied and doubtful claims as 
to the mode of exercising the powers vested in them are resolved 
against them.' 

"And in the case of Schwing vs. McClure, 120 O.S., 335, it is 
held: 

" 'Members of a board of education of a school district are 
public officers, whose duties are prescribed by law. Their con­
tractual powers are defined by the statutory limitations existing 
thereon, and they have no power except such as is expressly given, 
or such as is necessarily implied from the powers that are ex­
pressly given.' 

"Each school district or other political subdivision of the state 
is a separate entity and a separate individual unit of the state for 
governmental purposes and its governing authority or administra­
tive agency created by statute for that purpose is limited in the 
exercise of the power and authority granted to it to exercising 
those powers and authority for and on behalf of the subdivision 
only unless power to join with or cooperate with some other sub­
division or agency is expressly conferred upon it by statute." 
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The factual question you have presented 111 your inquiry concerns 

an individual employed by the board of education of a local school district 

first as a "superintendent" for a term of two years and subsequently as an 

"executive head" for four years. At no time was this individual employed 

as a teacher. He was hired as a school administrator, not as a teacher, 

even though for certification purposes, a superintendent or principal must 

first be a certified teacher and, as recognized in Opinion No. 245, supra, 

in some school systems often does perform teaching duties. 

Referring to Section 3319.02, Revised Code, supra, I find no mention 

of the individual involved as having been appointed principal nor having 

been recommended for the position of executive head by the county super­

intendent as required by that section. The individual in question was 

initially hired as superintendent; however, I find no legal basis for a local 

school district to employ a superintendent. The only authority for school 

boards to employ superintendents is to be found in Section 3319.01, 

Revised Code : 

"The board of education in each county, city, and exempted 
village school district shall * * * appoint a person possessed of the 
,qualifications provided in this section, to act as superintendent of 
the public schools of the district, for a term not longer than five 
years beginning the first day of August and ending on the thirty­
first day of July.***" (Emphasis added.) 

From the language of Section 3319.02, supra, a board of education of 

a local school district may designate a principal as executive head. How­

ever, once the board acts to designate a principal as executive head, such 

employinent by the board is limited to a term of twelve months. In the 

resolution submitted with your request the board purported to contract 

with an individual to serve as executive head, for a term of four years. 

·Such action is beyond the authority of the board and as such the contract 

is valid only within the limits of the authority of the board. 

This position is further supported by Section 3319.07, Revised Code, 

reading in pertinent part as follows: 

"In city and exempted village districts no teacher or principal 
shall be employed unless such person is nominated by the super­
intendent of schools of such district. Such board of education, 
by a three-fourths vote of its full membership may re-employ and 
teacher whom the superintendent refuses to appoint. In local 
school districts, no teacher or principal shall be employed unless 
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nominated by the superintendent of schools of the county school 
district * * *" 

This function of nomination must reflect the different status of local 

school districts from that enjoyed by city and exempted village districts. 

Clearly, a contract for the employment of a superintendent by a board 

of education of a local school district is not authorized by law. The sub­

sequent contract as executive head failed in complying with the statute: 

( 1) no recommendation by county superintendent: (2) no appointment as 

principal : ( 3) term of contract unauthorized by the statute. In failing 

to observe the express command of the statute the board of education 

could not legally make such a contract. 

Therefore, the answer to your third question must be in the negative. 

The answer to your fourth question is determinable from what I have 

said in the process of answering your third question; however, in specific 

answer thereto, the individual in the situation you present has no status 

either as principal or teacher to which he may revert. There is no balance 

in the contract period for the longest period for which an executive head 

may be employed is one 'year. The resolution adopted by the local board 

of education terminated any contractual relation if such a relation existed. 

See Opinion No. 3060, Opinions of the Attorney General for 1953, p. 451. 

This answer to question four makes it unnecessary to consider your 

fifth question. 

In answer to your sixth question I direct your attention to Section 

3319.11, Revised Code, reading in pertinent part: 

"In school districts of under eight hundred pupils, the follow­
ing contract system shall control: 

(A) Beginning teachers, who have not previously been 
employed as a teacher in any school, shall be hired for one year. 

( B) New teachers, who have had at least one year's experi­
ence as teachers in other schools, shall be employed for a period of 
time commensurate with their past experience at the discretion of 
the hiring board, provided that no such contract shall be for more 
than five years. 

(C) Upon re-employment after the termination of the first 
contract, the new contract shall be for not less than two years nor 
more than five years provided that the teacher's educational quali-
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fications have been fulfilled and the teacher's work has been satis­
factory. 

(D) Upon re-employment after the termination of the 
second contract, the teacher's contract shall be for five years and 
subsequent renewal thereof shall be for five-year periods, or the 
hoard may at any time grant a continuing contract." 

(Emphasis added.) 

You will note that the hiring board may hire a teacher who is a new 

,teacher in that district and who has at least one year's experience in other 

schools for a term not to exceed five years. However, the board is given 

discretion to hire for a term which will be commensurate with the teacher's 

past experience. In the face of such language I am impelled to advise you 

that a teacher such as you suggest cannot compel the issuance of a con­

:tinuing contract, the definition of which is to be found in Section 3319.08, 

Revised Code, reading as follows: 

"A continuing contract is a contract which shall remain in 
effect until the teacher resigns, elects to retire, or is retired pur­
suant to Section 3307.37 of the Revised Code, or until it is ter­
minated or suspended and shall be granted only to teachers hold­
ing professional, permanent, or life certificates." 

Applying that rule of construction with regard to specific statutes 

controlling general statutes, the specific contract system provided in Sec­

tion 3319.11, Revised Code, for schools having fewer than eight hundred 

pupils must prevail as against the general contract system found in Section 

33 I 9.11, Revised Code. To hold otherwise would render the specific pro­

vision without effect, a result contrary to the express intent of the legisla­

ture. 

In specific answer to your enumerated questions, it is my opinion and 

you are, therefore, accordingly advised that: 

I. The board of education of a local school district may appoint 

more than one principal for such schools in the district as the board seems 

proper; one principal may be designated as an executive head by such 

board. 

2. In a local school district having more than one principal, one of 

whom has been designated as an executive head, those principals not 

designated as executive head have the legal status of a principal of the 

school administrative unit assigned to them by the board of education. 
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3. An individual employed as an executive head in a local school 

district may be employed as such for a period of twelve months; a con­

tract purporting to give a longer term is of no effect beyond the first twelve 

months of the purported contract period. 

4. No position, either as teacher or principal, can be acquired as a 

result of rendering services as an executive head after the termination of 

the contract period. 

5. A board of education of a school district having fewer than eight 

hundred pupil~ is governed by Section 3319.11 (A), (B), (C), (D), Re­

vised Code, when contracting with teachers; such board may in its dis­

cretion as authorized in Section 3319.11 (B), Revised Code, employ a 

teacher, new to that district, who has one year's teaching experience 111 

iother schools, for a period commensurate with his past experience. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




