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OPINION NO. 82-102 

Syllabus: 

If a mortgagee purchases the mortgaged property at a sheriff's sale, 
the transfer is not exempt from the auditor's fee imposed by R.C. 
319.54(F)(3). The mortgagor is the grantor for purposes of payment of 
the fee as required by R.C. 319.202. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Proaocutlng Attorney, Dayton, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, December 10, 1982 

I have before me your request for my opinion concerning the collection of a 
conveyance fee on the transfer of ownership of real property pursuant to 
R.C. 319.202 and 319.54(F). You have described a transaction which is commonly 
referred to as a mortgage buy back and have asked whether it is exempt from the 
imposition of the fee. 

The series of events which comprise a mortgage buy back begins with a loan 
made for the purpose of purchasing real estate. When the land is purchased it is 
made subject to a mortgage to secure the repayment of the loan. If, after the 
mortgagor has paid a portion of his outstanding indebtedness, he defaults, the 
mortgagee initiates a foreclosure action to collect the debt. Pursuant to R.C. 
2323.07, a sale of the property is ordered by the court. A sheriff's sale is held at 
which time the mortgagee bids on the property to the amount of his security 
interest and purchases the property. 

R.C. 319.54(F)(3) states that the county auditor shall charge a fee "[fl or 
receiving statements of value and administering section 319.202 of the Revised 
Code. . ." The fee is imposed upon all transfers of real property except those 
specifically exempted. !n the situation you have described complications at•ise 
from the fact that the vroperty is transferred indirectly pursuant to a court order .. 
R.C. 319.54(F)(3)(f) states that no fee shall be charged when the transfer· is made 
"[p] ursuant to court orde1·, to the extE:nt that such transfef' is n<>l th~; resul1 of a 
sale effected or completed pursuant to such order." The hmguage of this section 
indicates the intent of the legislature that a transfer whkh does result from a 
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court ordered sale is ordinarily subject to the auditor's fee. Such an implication 
cannot, however, be drawn in situations where the General Assembly has explicitly 
exempted a particular type of transfer even if it is made as a result of a court 
ordered sale. 

You have suggested that a transfer made as a result of a mortgage buy back 
is explicitly exempted from the auditor's fee by R.C. 319.54(F)(3)(b). That section 
applies to transfers made "[s] olely in order to provide or release security for a debt 
or obligation." The exceptions contained in R.C. 319.54(F)(3) are to be strictly, but 
reasonably, construed in favor of the fee and against the exemption. 1968 Op. Att'y 
Gen. No. 68-165. R.C. 319.54(F)(3)(b), strictly construed, applies to a situation 
where the security is given in exchange for cancellation of a debt or obligation, 
such as by deed from the mortgagor to the mortgagee as consideration for 
cancellation of the debt. R.C. 317 .54(F)(3)(b), however, does not necessarily 
contemplate a situation in which a sale of the property is held. If a mortgagee 
purchases the mortgaged property at a sheriff's sale "the land is transferred to him 
by sheriff's deed, but such transfer is to him as purchaser and not as a mortgagee." 
Kerr v. Lydecker, 51 Ohio St. 240, 251-52, 37 N.E. 267, 270 (1894); ~Sun Fire 
Office of London v. Clark, 53 Ohio St. 414, 42 N.E. 248 (1895). Since a transfer at a 
sfier1ft1s Saie to a purchaser who is not the mortgagee would be subject to the 
auditor's fee imposed by R.C. 319.54(F)(3) and the mortgagee acts merely as any 
other purchaser at such sale, the transfer to him is not exempt under subsection (b). 

You have also suggested that the transfer is exempt by virtue of R.C. 
319.54(F)(3)(m) which provides an exception from the imposition of the auditor's fee 
if a transfer is made "[t] o or from a person when no money is paid or to be paid for 
the real estate and the transaction is not a gift." A purchaser at a judicial sale, 
however, is required to pay for the property upon which he has bid. 

[W] hen the sale to him has been confirmed, and the property order 
sold to him, he subjects himself to the jurisdiction of the court, and 
becomes a party to the proceedings in which the sale was had, for he 
has voluntarily submitted himself to that court's jurisdiction; and the 
order of a court ratifying and confirming a sale for cash amounts to a 
decree for the payment of money .... 

Bloomberg v. Roach, 43 Ohio App. 178, 183, N.E. (1930). However, "[i] t is not 
necessary, where the mortgagee is the purchaser of the property, to pay the entire 
purchase money into court when the principal amount thereof would be 
redistributed to him on account of his lien." Beckman v. Emer -Thorn son 
Machinery and Supply Co., 9 Ohio App. 275, 284 Hamilton County 1918 . Thus, 
where a mortgagee purchases property in which he has a security interest at a 
sheriff's sale, R.C. 319.54(F)(3)(m) does not exempt such transfer from the auditor's 
conveyance fee. 

Since I have concluded that the transfer of land to a mortgagee who has 
purchased the mortgaged property at a sheriff's sale is not exempt from the 
auditor's fee, I must consider which party is to pay the fee. R.C. 319.202(A) 
requires that the grantor pay the fee required by R.C. 319.54(F)(3). Although the 
property is conveyed by a sheriff's deed, the sheriff does not thereby convey his 
interest in the land since he has none. Rather, a sheriff's sale vests in the 
purchaser "(aJ ll the estate and interest of the person whose property the officer so 
professed to sell and convey •... " R.C. 2329.37. Thus, pursuant to R.C. 319.202, 
the mortgagor is required to pay the fee imposed by R.C. 319.54(F)(3). As a 
practical matter, if the mortgagor refuses to pay such fee, it may be paid on his 
behalf by the purchaser at a sheriff's sale in order that the conveyance can be 
indorseed by the auditor, and subsequently recorded by the county recorder. See 
R.C. 317.22 ("No county recorder shall record a conveyance if 
the •.• indorsements •.. of a county auditor indicating compliance with section 
319.202 [319.20.2] of the Revised Code on the conveyance are in whole or in 
part. . .incomplete"); R.C. 319.202(B) ("The auditor shall indorse each conveyance 
on its face to indicate the amount of the conveyance fee and compliance with this 
section"). 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are advised, that if a 
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mortgagee purchases the mortgaged property at a sheriff's sale, the transfer is not 
exempt from the auditor's fee imposed by R.C. 319.54(F)(3). The mortgagor is the 
g1:'antor for purposes of payment of the fee as required by R.C. 319.202. 




