
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1972 Op. Att’y Gen. No. 72-012 was modified 
by 2001 Op. Att’y Gen. No. 2001-032. 
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OPINION NO. 72-012 

Syllabus: 

The Board of Building Standards may not by rule require identi­
fication of the authors of architectural anrl engineering drawings 
by an official seal, in addition to the identification already re·· 
quired by statute. 
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To: Joe Shump, Director, Dept. of Industrial Relations, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, February 7, 1972 

Your predecessor requested my opinion as to whether the 
Ohio Board of Building Standards may require the seal of an archi­
tect or engineer, registered in the State of Ohio, to be affixed 
to all construction documents submitted for plan approval under 
the Ohio Building Code. 

Chapter 3781, Revised Code, sets out the general provisions 
relating to building standards. Section 3781.07, Revised Code, 
which establishes a Board of Building Standards in the Depart­
ment of Industrial Relations, reads in part as follows: 

"There is hereby established in the de­
partment of industrial relations a board of 
building standards consisting of eleven mem­
bers." 

Section 3781.10, Revised Code, which sets out the duties of 
the Board of Building Standards, reads in part as follows: 

"The board of building standards shall: 

"(A) Formulate and adopt regulations gov-
erning the erection, construction, repair, 
alteration, and maintenance of all buildings or clas­
ses of buildings specified in section 3781.06 of the 
Revised Code, including land area incidental thereto, 
the construction of industrialized units, the instal­
lation of equipment, the standards or requirements 
for materials to be used in connection therewith, 
and sanitation of such buildings. * * * 

"* * * * * * * * *" 

Section 3791.04, Revised Code, authorizes the Board of Build­
ing Standards to promulgate rules and regulations governing the 
submission of such plans and specifications as are mentioned in 
said Section and the processing of same. However, in adopting 
such regulations, the Board may not expand the meaning of the 
statutes beyond their explicit terms. My Opinion No. 71-049, 
Opinions of the Attorney General for 1971, reads in part as fol­
lows: 

"* * * [r)egulatory boards can interpret 
or construe the statutes, but cannot create ad­
ditional law by adding to or expanding the stat­
utes. A rule of a regulatory board is valid if 
it is adopted pursuant to a statute and inter­
prets existing statutes. Strain v. Southerton, 
148 Ohio St. 153 (1947); A.Kron and Barberton 
Belt Rd. Co. v. Public Utilities Commission,
148 Ohio st. 262 (1947); State ex rel. Curtis 
v. DeCorps, 134 Obi~ St. 295 (1938); Coady v. 
Leonard, 132 Ohio St. 329 (1937). However 
where a rule of a regulatory board adds to, ex­
pands, extends, or improves the provisions of 
the statute to meet a situation not provided 
for, it is not valid. Ransom and Randolph Co. 
v. Evatt; 142 Ohio st. 298 (1944); State ex 
rel7Fo'iter v. ~, 144 Ohio St. 65 (1944); 
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State ex rel. Homan v. Board of Embalmers and 
Funeral Directors of Ohio, 135 Ohio St. 321 
(1939) ·" 

Section 4703.12, Revised Code, requires that all architects 
sign their work. It provides in pertinent part as follows: 

"Every holder of such certificate or its re­
newal shall be required to sign all his drawings 
as a 'registered architect' together with the 
serial number of his certificate of qualification 
to practice. " 

This Section only requires an architect to sign his work. It does 
not require that the seal of an architect or engineer, registered 
in the State of Ohio, be affixed to all construction documents 
submitted for plan approval. Moreover, Section 4703.18 (B), Re­
vised Code, reads as follows: 

"(B) Sections 4703.01 to 4703.19, inclu­
sive, of the Revised Code, shall not prevent 
persons other than architects from filing ap­
plication for building permits or obtaining 
such permits, providing the drawings for such 
buildings arc signed by the authors with their 
true appellation as engineer, contractor, 
carpenter, or other appellation, but without 
the use of any form of the title architect, 
nor shall it prevent such persons from de­
signing buildings and supervising the con­
struction thereof for their own use." 

Persons mentioned in the foregoing obviously do not have seals to 
meet the requirements of such a rule as is suggested by your letter. 

If it is deemed necessary by the Board of Building Standards 
to require additional identification for persons responsible for 
authoring architectural and engineering designs and specifications, 
the Board is required to act as directed in Section 3781.10, supra, 
which reads in part as follows: 

"The bo"'.rd of building standards shall: 

"* * * * * * * * * 
"(B) Formulate and report to the general 

assembly such amendments in existing statutes 
relating to the purposes declared in section 
3781.06 of the Revised Code as public health 
and safety and the development of the arts re­
quire and such additional legislation as it 
reconunends with a view to carrying out fully, in 
statutory form, the purposes declared in such 
section: 

* * *. I:"* * * * * * 
In specific answer to the question it is my opinion, and you 

are so advised, that the Board of Building Standards may not by 
rule require identification of the authors of architectural and 
engineering drawings by an official seal, in addition to the 
identification already required by statute. 
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