
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1985 Op. Att’y Gen. No. 85-102 was overruled by 
1998 Op. Att’y Gen. No. 98-026. 



1985 Opinions OAG 85-1022-435 

OPINION NO. 85-102 

Syllabus: 

A county employee who works a standard workweek set as full 
time by his appointing authority at less than forty hours 
per week is a full-time employee for purposes of R.c. 
325,19, and is entitled to the full amount of vacation 
leave prescribed by R.c. 325.19{A). 

To: W. Allen Wolfe, Muskingum County Prosecuting Attorney, Zanesville, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 27, 1985 

I have before me your reguest for my opinion concerning the 
accrual of vacc1tion benefits -by county employees pursuant to 
R.C. 325.19. You specifically ask "whether county employees 
who work a standard work week less than forty hours would 
accrue vacation under ORC 325.19 at a prorated rate reflecting 
the lesser hours worked." 

Your letter provides the following background information: 

Muskingum County has over 300 employees working 
tor the various departments and boards. A majority of 
these employees now have, and have always bad a 
stanaard work week of less than forty hours. Prior to 
August, 1985 each employee's payroll record reflected 
a forty hour work week, on an eighty hour pay period 
regardless of the hours actually worked. Salaries 
were based upon a biweekly amount rather than an 
hourly rate. Therefore, each employee received a 
paycheck based upon the two-week pay period, nominally 
described as eighty hours, regardless of the actual 
hours they were reguired to work by their department's 
standard work week. 

Vacations were also accrued and taken on a weeks 
and/or days off basis rather than an hourly basis. 
For example, an employee with one year's service could 
accrue two weeks or ten days of vacation each year. 
If this employee took one vacation day off, he or she 
would receive one-tenth (l/10) of his or her biweekly 
salary amount as compensation for that vacation day. 
The records would reflect that the employee took eight 
hours of vacation even if the employee's regular work 
day was less than eight hours. 

You also state that the county now intends to maintain its 
payroll records to reflect the actual number of hours worked by 
its employees. Your specific concern is whether this change in 
the method of maintaining county payroll records affects the 
amount of vacation leave to which county employees who work a 
standard workweek of less than forty hours are entitled.l 

l Pur.sudnt to R.C. Chapter 4117, county employees' 
hourly rates of pay, salaries, other forms of compensation 
for services rendered, hours, and terms and conditions of 
employment. are subject to collective bargaining. However, 
in the absence of a collective bargaining agreement, or if 
an agreement does not provide for a certain matter, the 
employer and employee are subject to applicable state and 
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R.C. 325.19 prescribes vacation benefits tor full-time 
county employees and authorizes boards of county commissioners 
to provide such benefits for part-time county employees, 
stating in pertinent part: 

(A) Each full-time employee in the several 
offices and departments of the county service, 
including full-time hourly-rate employees, after 
service of one year with the county or any political 
subdivision of the state, shall have earned and will 
be due up ,n the attainment of the first year of 
employment, and annually thereafter. eighty hours of 
vacation leave with full pay. One year of service 
shall be computed on the basis of twenty-six biweekly 
pay periods. A full-time county employee with eight 
or moi:e years of service with the county or any 
political subdivision of the· state shall have earned 
and is entitled to one hundred twenty hours of 
vacation leave with full pay. A full-time county 
employen with fifteen or more years of service with 
tho county or any political subdivision of the state 
shall have earned and is entitled to one hundred sixty 
hours of vacation leave with full pay. A full-time 
county employee with twenty-five years of ser.vice with 
the county or any political su.bdivision of th•e state 
shall have earned and is entitled to two hundred hours 
of vacation leave with full pay. such vacation leave 
shall accrue to the employee at the rate of three and 
one-tenth hours each biweekly period for those 
entitled to eighty hours per year: four and six-tenths 
hours each biweekly period for those entitled to one 
hundred twenty hours per year: six and two-tenths 
hours each biweekly period for those entitled to one 
hundred sixty hours per year: and seven and 
seven-tenths hours each biweekly p~riod for those 
entitled to two.hundred hours per year.

(B) A board of county commissioners ■ay. by 
resolution. grant vacation leave with full pay to 
part-time county employees. A part-ti ■e county 
employee shall be eligible for vacation leave with 
full pay upon the attainment of the first year of 
employment. and annually thereafter. The ratio 
between the hours worked and the vacation hours 
awarded to a part-time employee shall be the same as 
the ratio between the hours worked and the vacation 
hours earned by a full-time employee as provided for 
in this section. 

a.c. 32~.19(A) provides generally that a full-time county 
employee. after one year of service. is entitled to eighty 
hours of vacation leave per year. The statute also provides 
for an increase in the number of hours of vacation leave to 
whicb such an eaployee is entitled after eight. fifteen. and 
twenty--five years of service. For ease of discussion I will 
address tha operation of R.C. 325.19 only as it relates to 

local laws concerning wages. hours and terms and conditions 
of employment. w generally 1984 Op. Att•y Gen. No. 
84-092 (discussing county commissioners• authority with 
respect to county employees I compensation). Since you do 
not indicate that the county employees I vacation benefits 
are governed by collective bargaining agreements. this 
opinion will address only the vacation benefits to .which 
county employees are entitled pursuant to R.C. 325.19. 
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employees liorho are entitled to eighty hours. of vacation leave 
per year. although the statute operates in the same manner with 
respect tc those entitled to one hundred twenty. one hundred 
sixty, or t~o hundred hours of leave per year. · 

In order to be entitled to the vacation benefits set forth 
in R.C. 325.19(A), one must be a full-time employee, defined in 
R.C. 325.l9(G)(l) as: "an employee whose regular hours of 
service for a county total forty hours per week, or who renders 
any other standard of service accepted as full-time by an 
office, department. or agency of county se~vice" (emphasis 
added). 

You state that the standard workweek is not uniform 
throughout the county, and although certain county employees
work forty hours per week, a majority of county employees work 
a standard week of less than forty hours. You question whether 
all such employees are entitled to the vacation benefits 
prescribed by R.C. 325.19(A). 

Unlike the state, for whom the legislature has prescribed a 
standard workweek of forty hours, R.C. 124.18, a county has no 
statutorily defined standard workweek. Rather, each county 
office may set its own standard. ~ 1975 Op. Att•y Gen. No. 
75-078 (stating that in the absence of statute. there is r.o 
requirement of uniformity among county offices as to a standard 
workweek for purposes of computing overtime compensation): 1962 
op. Att'y Gen. No. 3464, p. 971, 973 (prior to legislature's 
defiping term "full-time employee,• for purposes of R.C. 
325 .19, "what is a full-time employee must depend on what the 
particular employer requires as the normal working day and the 
normal working week for his employees"). 

Thus, where a county office establishes a standard workweek 
of less than forty hours, any employee for whom such standard 
workweek is prescribed falls within the definition of a 
full-time employee, as set forth in R.C. 325.19(G)(l). Thus, 
even though a county employee's standard workweek is less than 
forty hours, so long as such service is considered by his 
appointing authority to be full time, he is entitled to the 
full amount of vacation leave prescribed by R.C. 325.'1.9{A). 
1983 Op. Att'y Gen. No. 83-097; 1982 Op. Att•y Gen. No. 82-055, 
n. l at 2-158 ( "all county employees who are considered to be 
full time by their appointing authorities are entitled to 
vacation leave benefits pursuant to the scheme set forth in 
R.C. 325.l9(A)"). 

In contraE:t, R.C. 325.19(B) authorizes a board of county 
commissioners to establish a vacation benefit plan for 
part-time county employees. Concerning the.amount of vacation 
leave which may be granted under such a plan, R.C. 325 .19 (B) 
states: "The ratio between the hours worked and the vacation 
hours awarded to a part-time employee shall be the same as the 
ratio between the hours worked and the vacation hours earned by 
a full-time employee as provided for in this section." A board 
of county commissioners may establish such a prorated vacation 
plan, however, only for part-time county employees. 

For purposes of R.C. 325.19, a part-time employee: 

means an employee whose regular hours of service for a 
county total less than forty hours per week, or who 
renders any other standard of service accepted as 
part-time by an office, department, or agency of 
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county service, and whose hours of county service 
total at least -five hundred twenty hours annually. 

R.C. 325.l9(G}(2}. Thus, if a county employee's regular hours 
of service are less than forty per week where the appointing
authority considers forty hours per week the standard workweek 
or if the employee i's otherwise considered to be part time by
his appointing authorlty, he is entitled to participate in any
vacation leave program which may be established by the board of 
county commissioners under R.C. 325.19(8). 

In the situation you present. the employees work less than 
forty hours per week. yet the nu■ber of hours they work are 
determined 'by their appointing authorities to constitute a 
standard workweek. Although such e■ployees render less than 
forty hours of service per week, since such service is accepted
by their appointing authorities as full-time service, they
qualify for the vacation benefits prescribed by R.C. 325.19(A) 
for full-time employees. 

I note that the vacation benefits prescribed by R.C. 
325. 19 (A) are set· forth in terms of hours, rather than days or 
weeks. Although R.C. 325.l9(A) prescribes vacation benefits in 
terms of a certain number of hours of vacation leave per year, 
such benefits accrue on the basis of biweekly pay periods. 2 
Op. No. 83-097; 1976 Op. Att 'Y Gen. No. 76-001 (pursuant to 
R.C. 325. 19. vacation benefits accrue on the basis of service 
completed by pay periods, not on the basis of hours actually
worked). Thus, an employee who works less than forty hours in 
a standard workweek is entitled to eighty hours of vacation 
leave per year, accrued at the rate of three and one-tenth 
hours per biweekly period. Even though such employee would 
have b~en entitled, prior to 1974, !!!. footnote two~ supra, to 
two weelts of vacation leave, he is now entitled to eighty hours 
of vacati~n leave, despite the fact that such eighty hours 
constitute more than the number of hours he works in a two-week 
period. 

So long as an employee is considered to be a full-time employee
by the county office. department, or agency in which he is 
employed, he is entitled to the full number of hours of 
vacation leave prescribed for an employee with the requisite 
service time. even though his standard workweek is less than 
forty hours. See Op. No. 83-097 (where an employee is 
regularly scheduled to work a workweek which the appointing
authority considers to be full time. there is no statutory 
authority for the reduction of his benefits because the 
employee actually works less than the number of hours for which 
he has been scheduled). 

2 Prior to the a ■endment of R.C. 325.19 in 1974 Ohio 
r.aws. Part II. 334 (All. s.a. 408, eff. July 22. 1974). 
vacation benefits were prescribed in terms of weeks rather 
than hours. P'urther, prior to the 1974 amendment of R.C. 
325.19, vacation leave was credited to each employee "upon 
each successive annual recurrence of the anniversary date 
of his employment: provided, the anniversary date may be 
deferred because of periods of time which the employee is 
not in active pay status." 1973 Ohio r.aws, Part I, 782 
(Am. s.e. 177. eff. Dec. 17. 1973). The 1974 amendment of 
R.C. 325.19. however, provided for vacation benefits to 
accrue at the rate ·of a specified number of hours "each 
biweekly period.• 
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You specifically mention 1977 Op. Att •y Gen. No. 77-007 
which concluded at 2-26 that. pursuant to R.C. 325.19. "the 
number of hours of vacation leave accrued biweekly [must] be 
adjusted proportionately to reflect differences in employees' 
standard work weeks." As you also note, Op. No. 77-007 was 
overruled by Op. No. 82-055. The basis for overruling Op. No. 
77-007 was the amendment of R.C. 325.19 in 1979-1980 Ohio Laws. 
Part I. 2542 (Am. H.B. 333, eff. May 13, 1980}, which provides 
a definition of a full-time employee as including an employee 
who works a standard wor:Jtweek. although less than forty hours 
per week. which the appointing authority considers to be 
full-time service. By this ,amendment. the legislature 
clarified that any employee who is considered by his appointing 
authority to be rendering full-time service. even though less 
than forty hours per week, is e!"1titled to receive the full 
vacatlon benefits prescribed by R.C. 325.19(A). 

Yo11 question. however. whether a county employee who works 
a standatd workweek of less than forty hours and who formerly 
received the eguivalent of ten days of vacation leave will now 
receive an increase in vacation benefits because he will now 
receive eighty hours of leave. which will. be more than the 
eguivalent of ten of his working days. As set forth above. 
however, in 1974 Ohio Laws. Part II. 334 (Am. s.e. 408, eff. 
July 22. 197«}. the legislature changed the method of c·omputing 
vacation benefits from a weekly to an hourly rate. Thus. a 
county employee is now entitled to a certain number of hours, 
rather than days or weeks. per year as vacation leave. In 
light of the plain language of R.C. 325.19. I must concur with 
the conclusions set forth in Op. No. 82-055. 

It is. therefore. my opinion. and you are advised that. a 
county employee who works a standard workweek set as full time 
by his appointing authority at less than forty hours per week 
is a full-time employee for purposes of R. c. 325 .19. and is 
entitled to the full amount of vacation leave prescribed by 
R.C. 325.19(A). 
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