
OPINIONS 

RETIREMENT SYSTEM, TEACHERS-MEMBER FILED AP­

PLICATION FOR RETIREMENT TO BE EFFECTIVE ONE OF 

"RETIREMENT DATES" SPECIFIED IN SECTION 3307.01 (S) 

RC-APPLICANT DIED ON RETIREMENT DATE-NOT ELI­

GIBLE FOR BENEFITS PAYABLE TO RETIRED MEMBERS OF 

SYSTEM-ACCUMULA(TED CONTRIBUTIONS-SHOULD BE 

PAID TO DESIGNATED BENEFICIARY-OR TO ESTATE OF 

MEMBER-SECTION 3307.48 RC. 

SYLLABUS: 

A member of the Teachers' Retirement System who has filed an application 
for retirement to be effective on one of the "retirement dates" specified by Section 
3307.01 (S) Revised Code, and who dies on such retirement date, has not become 
eligible for the benefit-s ,payable to retired members of such System. The accumulated 
contributions of such member, therefore, should be paid to the designated beneficiary, 
or to the estate of the member, in accordance with the -provisions of Section 3307.48, 
Revised Code. 

Columbus, Ohio, September 27, 1954 

L. D. Shuter, Executive Secretary_ 

The State Teachers Retirement System of Ohio 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Your formal opinion is requested in reply to the following 
questions. 

'Vihat is the effective date of super-annuation retire­
ment with an option selected by the member at the time of 
application ?' 

"Section 3307.33 of the Revised Code provides that a mem­
ber who has attained sixty years of age and who has five or more 
years of service credit may apply for super-annuation retirement 
'as of the retirement date next following.' 

"Section 3307.01 fixes regular retirement dates as follows: 

'The retirement dates for super-annuation and com­
muted superannuation retirement shall be the thirtieth days 
of June and September, and also the thirty-first day of 
August.' 



ATTORNEY GENERAL 

"A member fully qualified for super-annuation retirement 
filed her application June 26, 1954. Her death occurred June 
30, 1954, which was the 'retirement date next following'. 

"In her application, she selected an optional plan of payment 
as provided in Section 3307.50, paragraph (C), and known as 
Option 3, as follows : 

'Some other benefit shall be paid ,to the beneficiary or 
to such other person as he shaH nominate, provided such 
other ·benefit, together with such lesser annuity, or lesser 
pension, or lesser retirnment allowance, is certified by the 
actuary engaged 1by the retirement board to be of equivalent 
actuarial value to his annuity, his pension, or his retirement 
allowance, and shaU be approved by the boa.rd.' 

"QUESTIONS: 

"May the Retirement Board approve her application for 
retirement effective June 30, 1954 including her election of the 
option? 

"If not, on what elate would her application have become 
effective had she lived?" 

The single question presented by the above facts is whether a mem­

ber of the Teachers Retirement System who dies on one of the "retirement 

dates" specified by statute has become eligible for the allowance paid to 

retired members of the system. 

Section 3307.01 (S) Revised Code, provides as follows: 

" ( S) 'Year' for the administration of sections 3307.01 to 
3307.72, inclusive, of the Revised Code, means the year beginning 
the first day of September and ending with the thirty-first day of 
August next following." 

Paragraph ( N) and (0) of that same section provide as follows : 

"(N) 'Annuity' means payments for life derived from con­
tributions made by a contributor and paid from the annuity and 
pension reserve fund. All annuities shall be paid in twelve 
equal monthly installments." 

" (0) 'Pensions' means annual payments for life derived 
from appropriations made by an employer and paid from ithe 
employer's accumulation fund or the annuity and pension reserve 
fund. All pensions shall be paid in twelve equal monthly install­
ments." (Emphasis supplied.) 

I quote the above sections ,because I believe they provide the key 

to the question which you have presented. The system is set up to 
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operate on a year which runs from September I to August 3 I. Allowances 

are paid in twelve equal monthlv installments, each of which covers a 

period beginning on the first day and ending on the last day of a given 

month. While the statute speaks of the "retirement dates" as being on the 

last days of certain months, I beiieve that a proper analysis will show 

that such "dates" are really "last days of active service", and that retire­

ment does not actually ·begin until the first day of the following month. 

This can ,be illustrated by assuming a system under which the schools 

are in continuous session, so that we do not have any question of a 

teacher's being on his usua,l summer vacation. If a teacher announced his 

intention to retire on June 30 and that were a teaching day, he would be 

expected to teach through that day. Although referred to as his "retire­

ment date", June 30 would actually be his last day of teaching service. 

I do not believe that he could be held to have achieved retired status and 

to be eligible for pension benefits on that day. 

As another example, assume that the retirement of the member in 

question were held to have .become effective on June 30, 1954. It would 

follow that he was also eligible for some retirement allowance, if only for 

one day. I do not believe it can be contended that the Retirement System 

owes this member's estate any payment on account of a retirement allow­

ance, since he did not live into the month of July when his allow 

ance would have become payable. If the member himself did not become 

eligible for a pension benefit, no beneficiary claiming through him under 

one of the so-called "option" plans can have a superior right. 

It is therefore my opinion that a member of the Teachers Retirement 

System who has filed an application for retirement to be effective on one 

of the "retirement dates" specified by Section 3307.01 (S) Revised Code, 

and who dies on such retirement date, has not become eligible for the 

benefits payable to retired members of such System. The accumulated 

contributions of such member, therefore, should be paid to the designated 

beneficiary, or to the estate of the member, in accordance with the pro­

visions of Section 3307-48, Revised Code. 

Respectfully, 

c. vV1LLrAM O'NEILL 

Attorney General 


