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OPINION NO. 75-074 

Syllabus: 
The third paragraph of the Syllabus of Opinion No. 

75-051, should be amended to read as follows: 

"3. The rate of compensation for death 
benefits under R.C. 4123.59 for weeks after 
January 1, 1974 remains unchanged once deter­
mined. Similarly, the maximum rate of com­
pensation for the weeks after January 1, 1974 
also remains unchanged once determined." 

To: Gregory Jo Stebbins, Chairman, Industrial Commission of Ohio, Columbus, 
Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, October 17, 1975 

Previously you submitted to me your request for my opinion 
which read in part as follows: 

"l. Do the provisions of Section 4123,59, Ohio 
Revised Code as amended by Amended Substitute House 
Bill No. 417 apply to the dependents, who otherwise 
qualify for benefits, of individuals who died be­
tween November 16 and December 31, 1973, both dates 
inclusive? 

"2. If your answer to the first question is in 
the affirmative: 

"(a) What rate of compensation and what maximum 
rate of compensation, if any, apply to such benefits? 

"(b) Is there a difference in such rate and 
maximum rate for the weeks prior to January 1, 1974 
and the weeks thereafter?" 

In response to this request I issued 1975 Op. Att'y. Gen. 
No. 75-051, the syllabus of which reads as follows: 

"l. The provisions of R.C. 4123.59 as amended by 
Amended Substitute House Bill No. 417 apply to dependents, 
who otherwise qualify for benefits, of those individuals 
who died on or after November 16, 1973. 

"2. The rate of compensation for weekly death 
benefits under R.C. 4123.59 is sixty-six and two-thirds 
per cent of the decedent's average weekly wage as cal­
culated under R.C. 4123.61. The maximum rate of compen­
sation is sixty-six and two-thirds per cent of the 
'state-wide average weekly waye', which is 'determined 
pursuant to R,C, 4123.62 as of April 1, 1972 for 
dependents, who otherwise qualify for benefits, of 
those individuals who died on or between November 16, 
1973 and December 31, 1973. 
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"3. The rate of compensation for death benefits 
under R.C. 4123.59 for weeks after January 1, 1974, 
remains unchanged once determined. However, the max­
imum rate of compensation for the weeks after January 1, 
1974 will be based on the adjusted 'state-wide average 
weekly wage' as determined annually pursuant to R.C. 
4123.62." 

I now have before me your request seeking a clarification of the 
above opinion. This request reads in part as follows: 

"I am now requesting a clarification of the last 

sentence of the third paragraph of the Syllabus of the 

above Opinion. 


"I am requesting this clarification because it is 

now my understanding that the conclusion you reached in 


.[that sentence) may have been based upon misinforma­
tion supplied to your office by one of our employees. I 
am informed that prior to the issuance of this Opinion, 
your office was informed by an employee of the Industrial 
Commission, that the Commission was annually adjusting 
the maximum rate of compensation in all claims. 

"I now wish to inform you that that information was 
erroneous. 

"The current practice of the Industrial Commission 
is to set the maximum rate of compensation in each claim 
at the maximum rate in effect on the date of injury or the 
date of death. This maximum rate, once determined, is not 
altered during the life of the claim." 

The opinion set forth in the last sentence of the third paragraph 
of the Syllabus was autho~ed in response to your original Question 2 
(b) which read: 

"(b) Is there a difference in such rate and 

maximum rate for the weeks prior to January 1, 1974 

and the weeks thereafter?" 


This question pertained solely to benefits payable to otherwise 
qualified dependents of individuals who died between November 16 and 
December 31, 1973, inclusive. The question of what maximum rate 
of compensation is payable before and after January 1, 1974, arose 
from the enactment of Amended Substitute House Bill No. 417. That 
Bill amended R.C. 4123.62, to include paragraph (Cl, which states in 
pertinent part: 

"(C) Effective January 1, 1974, and each first 

day of January thereafter, the current maximum weeklv 

benefit amounts provided in sections 4123.56, 4123.58 

and 4123.59, and division (A) of section 4123.57 of 

the Revised Code shall be adjusted based on the in­

crease or decrease in the state-wide average weekly 

wage." 


The adjustment referred to above was to be made on January 1, 
1974. However, this section of the Bill became effective on November 
16, 1973. The repeal of the existing statutes was also effective 
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on November 16, 1973. Accordingly, a question of what benefits, if 
any, were payable during the interim period arose, 

The amendment to R.C. 4123.62 presented two possible interpre­
tations. One interpretation was that all of the maximum rates 
presently being paid on existing claims were to be adjusted every 
year on the first day of January pursuant to the state-wide 
average weekly wage concept. A second view was that on the first 
day of every January the maximum rates were to be adjusted and that 
the newly adjusted maximum rate would apply to all claims arising 
during that calendar year, as opposed to previously existing claims. 
That is, once determined, the maximum rate would not change during 
the life of any given claim. 

The interpretation contained in the third paragraph of the 
Syllabus of Opinion No. 75-051 was that the maximum rate of compen­
sation payable to qualified dependents of individuals who died 
during the period of time in question should be adjusted every year. 
However, this opinion was reached only after the receipt and con­
sideration of certain information supplied to me by one of your 
employees. The information supplied was that the Industrial Com­
mission had been annually adjusting the maximum rate of compensation 
in all claims. 

With that information in mind, I was of the op1n1on that the 
General Assembly did not intend Amended Substitute House Bill No. 
417, to effect a major change in this Industrial Commission policy. 
Therefore, the amendment was interpreted in conformity with what I 
believed to be the existing administrative practice. This reliance 
upon administrative interpretation in the Workmen's Compensation 
area is supported by the following passage from Industrial Commis­
sion v. Brown, 92 Ohio St. 309 (1915) at page 311, to wit: 

"Administrative interpretation of a given law, 

while not conclusive, is, if long continued, to be 

reckoned with most seriously and is not to be dis­

regarded and set aside unless judicial construction 

makes it imperative so to do." 


Sec also R.C. 1.49. 

However, I have now been informed that the information supplied 
earlier, concerning the existing practice of the Industrial Commis­
sion was erroneous, and that the Industrial Commission has not been 
annually adjusting the maximum rate of compensation in each claim. 

Therefore, in order to interpret the amendment to R.C. 4123.62 
in a way which is in conformity with what I am now informed to be 
the existing procedure, I conclude that the amendment should not be 
construed to require an annual adjustment to the maximum rate of com­
pensation payable in these claims, which arose during the inclusvie 
period November 16, 1973 to December 31, 1973. 

Further, I must conclude that the only change contemplated by 
the amendment was to annually adjust the maximum rate of compensation. 
This adjusted maximum rate would apply to all claims arising within 
the year for which the adjustment was made. Once determined the 
maximum rate would not change during the life of a claim. 

Therefore, it is my opinion, and you are so advised that the 

third paragraph of the Syllabus of Opinion No. 75-051, should be 

amended to read as follows: 
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"3. The rate of compensation for death benefits 
under R.C. 4123,59 for weeks after January 1, 1974 
remains unchanged once determined. Similarly, the 
maximum rate of compensation for the weeks after 
January 1, 1974 also remains unchanged once determined." 




