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OPINION NO. 77-062 

Syllabus: 
1. A fire department employee who is reinstated pursuant 

to R.C. 124.50 is not entitled to credit for prior years of 
service for determining his salary. 

2. A tire department employee who is reinstated pursuant 
to R.C. 124.50 is entitled to credit for prior years of service 
for determining the amount of his vacation time, .;s 3et forth 
in R.C. 9. 44. 

3. A fire department employee who is reinstated pursuant 
to R.C. 124.50 is entitled to credit for his prior unused balance 
of accumulated sick leave, as set forth in R.C. 124.38. 
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4. A municipal ordinance providing for reinstatement of 
firemen and patrolmen is an exercise of the power of local self­
government under Article XVIII of the Ohio Constitution. An 
ordinance passed by a charter city which deals with local self­
government is valid even though it is at variance with a state 
statute, while an ordinance passed by a non-charter city which 
is concerned with local self-government is invalid where it is 
at variance with a state statute. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, October 12, 1977 

Your request for my opinion poses the following questions: 

1. In a municipality where fire 
department employees are paid an increased 
salary and bonus longevity payments depen­
dent upon the number of years in service, 
is a fire depa:r.tment employee who is rein­
stated pursuant to section 124.50, Ohio 
Revised Code, entitled to credit for his 
prior years of service for determining 
his salary, in view of the statute's abro­
gation of seniority credit? 

2. When a fire department employee 
is reinstated pursuant to Section 124.50, 
is he entitled to credit for prior years 
of service for determining the amount of 
his vacation time, as set forth in R.C. 9.44? 

3. When a fire department employee 
is reinstated pursuant to Section 124.50 
is he entitled to credit for his prior 
unused balance of accumulated sick leave, 
as set forth in Section 124.38? 

R.C. 124.50, as amended by Am. H.B. 513 (eff. 8-9-74), 
provides in pertinent part as follows: 

• • • Any person holding an office 
or position under the classif.ied service 
in a fire department or a police depart­
ment, who resigns therefrom, may be rein­
stated to the rank of fireman or police­
man, upon the filing of a written appli­
cation for reinstatP~ent with the munici­
p~l or civil service township civil serv­
ice commission and a copy thereof with 
the chief of the fire department, or chief 
of the police department, and upon passing 
a physical examination disclosing that the 
person is physically fit to perform the 
duties of the office of fireman or policeman,
the application for reinstatement shall be 
filed within one year from the date of 
resignation. Any person reinstated pursuant 
to the authority of this paragraph shall not 
receive credit for seniority ~arned prio~ 
to resignation and reinstatement, and "~hall 
not be entitled to reinstatement to a 
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position above the rank of fireman or 
patrolman, regardless of the position the 
person may have held at the time of his 
resignation. 

With respect to your first question, R.C. 124.50 speci­
fically provides that one shall not receive credit for seniority 
earned prior to resignation and reinstatement, nor is he en­
titled to be reinstated to a position above the rank of fireman 
or patrolman irrespective of the position he held at the time 
of resignation. Thus, under the terms of R.C. 124.50, a person 
who is reinstated pursuant to R.C. 124.50 may be considered an 
original appointee to the particular position. lie may not hold 
a position above the rank of fireman or patrolman regardless of 
the position he held at the time of resignation. The statute 
makes clear that a reinstated fireman or patrolman may not 
receive any seniority credit for his prior years of service. 
Nothing in the statute suggests that the general rule against 
seniority renewal should not be applied to salary computation. 

Furthermore, R.C. 124.44, as amended by Am. Sub. H.B.l 
(eff. 6-13-75) provides for the promotion of patrolmen as follows: 

No positions above the rank of patrol­
man in the police department shall be filled 
by original appointment. Vacancies in posi­
tions above the rank of patrolman in a police 
department shall be filled by promotion from 
among persons holding positions In a rank 
lower than the position to be filled. No 
position above the rank of patrolman in a 
police department shall be filled by any 
person unless he has first passed a com­
petitive promotional examination • • • An 
increase in the salary or other compensation 
of anyone holding a position in a police 
department, beyond that fixed for the rank 
in'which such position is classified, shall 
be deemed a promotion••• (emphasis added) 

R.C. 124.45, as amended by Am. H.B. 513 (eff. 8-9-74), 
provides for the promotion of firemen in similar terms: 

Vacancies in positions above the 
rank of regular fireman in a fire depart­
ment shall be filled by competitive pro­
motional examinations •.• 

Onder the terms of R.C. 124.50, such a fire department 
employee is considered an original appointee, and he may not 
hold a position above the rank of fireman or patrolman. A 
reinstated employee may be promoted to a position above the 
rank of fireman but only if he takes a competitive promotional 
examination as required by R.C. 124.45. 

With respect to your second question, however, R.C. 9.44, as 
amended by Sub. H.B. 202 (eff. 8-27-70) provides in pertinent 
part as follows: 

A person employed, other than as 
an elective officer, by the state or any 
political subdivision of the state, earning 
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vacation credits currently, is entitled to 
have his prior service with any of these 
employers counted as service with the state 
or any political subdivision of the state, 
for the purpose of computing the amount of 
his vacation time. • • 

R.C. 9.44 specifically provides that one who is 
employed by the state or political subdivision of the state 
is entitled to credit for his prior years of service with the 
state or political subdivision for the purpose of computing 
vacation time. 

R.C. 1.51 provides in pertinent part as follows: 

If a general provision conflicts with a 
special or local provision, they shall 
be construed, if possible, so that effect 
is given to both. If the conflict 
between the provisions is irreconciliable, 
the special or local provision prevails ••• 

Therefore, it seems clear that R.C. 9.44 is controlling so 
than when a fire department employee is reinstated pursuant to 
R.C. 124.50, he is entitled to credit for prior years of service 
for determining the amount of his vacation time. 

With respect to your third question, R.C. 124.38, as 
amended by Am. H.B. 513 (eff. 8-9-74) provides in pertinent 
part as follows: 

• • • Unused sick leave shall be 
cumulative without limit ••• The pre­
viously accumulated sick leave of an 
employee who has been separated from 
the public service, shall be placed 
to his credit upon his re-employment 
in the public service, provided that 
such re-employment takes place within 
ten years of the date on which the 
employee was last terminated from public 
service..• 

R.C. 124.38 thus specifically provides that one who is 
employed in the public servic~ is entitled to credit for 
previously accumulated sick leave upon his re-employment in the 
public service. Therefore, it seems clear that R.C. 124.38 is 
controlling so that when a fire department employee is reinstated 
pursuant to R.C. 124.50, he is entitled to credit for his prior 
unused balance of accumulated sick leave. 

It should be noted however, that your question involves 
municipal employees, so that it is necessary to consider the 
powers of local self-government under Article XVIII of the Ohio 
Constitution, which provides in pertinent part as follows: 

Sec. 3 Municipalities shall have autho­
rity to exercise all powers of local 
self-government and to adopt and enforce 
within their limits such local police, 
sanitary and other similar regulations, 
as are not in conflict with general laws. 
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Sec. 7 Any municipality may frame and 
adopt or amend a charter for its govern­
ment and may, subject to the provisions 
of section 3 of this article, exercise 
thereunder all powers of local self­
government. 

rel. Canada v. Philli s 168 Ohio St. 
o Supreme Court state syllabus as 

1. The appointment of officers in 
the police force of a city represents 
the exercise of a power of local self­
government within the meaning of those 
words as used in Sections 3 and 7 of 
Article XVIII of the Ohio Constitution. 

5. The mere fact that the exercise 
of a power of locdl self-government may 
happen to relate to the police depart­
ment does not make it a police regu­
lation within the meaning of the words 
"police regulations" found in Section 
3 of Article XVIII of the Constitution. 

These conclusions support the proposition that a municipal
ordinance providing for reinstatement of firemen and patrolmen 
would be an exercise of the power of local self-government and 
not a "police regulation." 

In Leavers v. City of Canton, 1 Ohio St. 2d 33, 37 (1964), 
the Ohio Supreme Court reviewed the powers of local self-government 
under Article XVIII, Section 3 of the Ohio Constitution and set 
forth the following rules of guidance: 

An ordinance dealing with police
regulations passed by either a charter 
or non charter city, which is at variance 
with state law, is invalid. 

An ordinance passed by a charter 
city, which is not a police regulation 
but which deals with local self-government, 
is valid and effective even though it 
is at variance with a state statute. 

An ordinance passed by a non-charter 
city, which is not a police regulation but 
deals with local self-government i.s valid 
where there is no statute at a v·ariance 
with the ordinance. 

An ordinance passed by a non-charter 
city, which is not a police regulation 
but is concerned with local self-government 
is invalid where such ordinance is at 
variance with a state statute. 
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A distinction must, therefore be made between charter and 
non-charter cities. The Court indicated that an ordinance 
passed by a charter city which deals with local self-government
is valid even though it is at variance with a state statute, 
while an ordinance passed by a non-charter city which is 
concerned with local self-government is invalid where it is at 
variance with a sta~e statute. 

Therefore, a charter city may enact a valid ordinance pro­
viding for reinstatement of fire department employees even though
it is at variance with R.C. 124.50. However, a municipal ordinance 
enacted by a non-charter city which is at variance with the 
state statute would be invalid and unenforceable. 

In specific answer to your questions, it is my opinion and 
you are so advised that: 

1. A fire department employee who is 
reinstated pursuant to R.c. 124.50 is not 
entitled to credit for prior years of 
service for determining his salary. 

2. A fire department employee who is 
reinstated pursuant to R.C. 124.50 is entitled 
to credit for prior years of service for 
determining the amount of his vacation time, 
as set forth in R.C. 9.44. 

3. A fire department employee who 
is reinstnted pursuant to R.C. 124.50 is 
entitled ~o credit for his prior unused 
balance of accumulated sick leave, as 
set forth in R.C. 124.38. 

4. A municipal ordinance providing
for reinstatement of firemen and patrolmen
is an exercise of the power of local self­
government under Article XVIII of the Ohio 
Constitution. An ordinance passed by a 
charter city which deals with local self­
government is valid even though it is at 
variance with a state statute, while an 
ordinance passed by a non-charter city
which is concerned with local self-government
is invalid where it is at variance with a 
state statute. 




