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SYLLABUS:

1. Where the electors of a township which included a municipal corpora-
tion have authorized a special tax levy outside the ten-mill limitation for spe-
cific township purposes and after such favorable vote by the electors a new
township has been created to include only the limits of the municipal corpora-
tion as provided by Section 503.07, Revised Code, the board of trustees of the
township which has retained its original name may, pursuant to Sections
6503.18 and 503.19, Revised Code, levy such special tax on all of the property
formerly within the township, including the municipal corporation, for the
payment of contracts, engagements, or liabilities contracted prior to the
change in the township boundaries.

2. The board of township trustees of the original township is without
authority to levy such special tax outside the ten-mill limitation upon the
property included within such new township to pay for contracts, engage-
ments, or liabilities contracted or to be contracted after the effective date of
the creation of a new township to include a municipal corporation which was
formerly part of the said original township.

Columbus, Ohio, December 20, 1963

Honorable Everett Fahrenholz
Prosecuting Attorney

Preble County

Eaton, Ohio

Dear Sir:

Your request for my opinion reads as follows:

“The City of Eaton has detached from Washington
Township, Preble County, Ohio, effective in September,
1963.

“Prior to detachment, certain tax levies were re-
newed. The ballots used to renew these levies read as
follows:

“PROPOSED TAX LEVY—(RENEWAL)

“A renewal of a tax for the benefit of Washington
Township for the purpose of RESURFACING AND
REPAIR OF ROADS at a rate not exceeding one-half
(.5) mill for each one dollar of valuation, which amounts
to five (0.05) cents for each one hundred dollars of valua-
tion, for a period of five (5) years, said levy to begin in
the tax year of 1962.

“PROPOSED TAX LEVY—(RENEWAL)
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“A renewal of a tax for the benefit of Washington
Township for the purpose of CURRENT OPERATING
EXPENSES OF MOUNT HILL CEMETERY OF SAID
TOWNSHIP AT a rate not exceeding one-half (14) mill
for each one dollar of valuation, which amounts to five
(0.05) cents for each one hundred dollars of valuation,
for five (5) years, said levy to begin in the tax year 1960.

“Of course the above levies effected township and
city property at the time of their enactment.

“Are the taxes to be levied upon all township and
city property, or does the detachment terminate the levies
or either of them, within the City of Eaton?”

Section 503.07, Revised Code, provides the method by which a
municipal corporation may withdraw from a township; that see-
tion reads:

“When the limits of a municipal corporation do not
comprise the whole of the township in which it is situated,
or if by change of the limits of such corporation include
territory lying in more than one township the legislative
authority of such municipal corporation, by a vote of the
majority of the members of such legislative authority,
may petition the board of county commissioners for a
change of township lines in order to make them identical,
in whole or in part, with the limits of the municipal cor-
poration, or to erect a new township out of the portion of
such township included within the limits of such municipal
corporation. The board, on presentation of such petition,
with the proceedings of the legislative authority authen-
ticated, at a regular or adjourned session, shall upon the
petition of a city change the boundaries of the township
or erect such new township, and may upon the petition of
a village change the boundaries of the township or erect
such new township.”

This withdrawal of the City of Eaton from Washington Town-
ship does not relieve the territory within the municipal corporation
from liability for contracts entered into or debts contracted prior
to detachment from such township. Section 503.17, Revised Code,
reads:

“When a township is altered, diminished, or changed

in any way by the formation of new townships, additions

to other townships, or otherwise, such original township

and all portions thereof shall remain liable to the same

extent on contracts, engagements, or liabilities contracted

by such township prior to the change as if no such altera-
tion, diminution, or change had taken place.”
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Your letter suggests that Washington Township remains in
existence, although the territorial limits have been diminished.
Sections 508.18 and 503.19, Revised Code, direct the board of town-
ship trustees as to the procedure to be followed. Section 503.18,
Revised Code, reads:

“In case of a division or change of a township which
has retained its original name, the board of township
trustees, in levying a tax for the payment of any legal or
just claims against such township contracted prior to the
change, shall procure a certified abstract from the county
auditor, or, in case parcels of such township have been
attached to townships of different counties, from the
county auditors of the counties to which any portion of
such township has been attached, of all the taxable prop-
erty situated in such attached portions, with the names
of the persons owing them.”

Section 503.19, Revised Code, reads as follows:

“In making the assessment and levy for the payment
of any indebtedness as provided by section 503.18 of the
Revised Code, or interest thereon, the board of township
trustees shall levy an amount, not exceeding that limited
by sections 5705.01 to 5705.47, inclusive, of the Revised
Code, for the payment of claims against townships, on the
taxable property within the limits of such township as
it was bounded before the change, and shall certify an
abstract thereof to the county auditor of the proper
county.”

Your attention is invited to Opinion No. 2686, Opinions of
" the Attorney General for 1958, page 542, in which I said this,
as shown by the fifth paragraph of the syllabus:

“Where a board of county commissioners acts under
authority of Sections 503.07 and 503.08, Revised Code,
to alter, diminish or change in any way the territorial
limits of a township, Section 503.17, Revised Code, re-
quires that the entire original township and all portions
thereof shall remain liable for all contracts, engagements
or liabilities contracted prior to such change, and there
is no authority in law for an apportionment of such pre-
viously existing obligations.”

The foregoing discussion relates only to the levy and collec-
tion of taxes for the payment of debts contracted prior to the
change in the township limits. To the extent that debts were then
incurred in anticipation of revenue to be received from the special
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levies authorized by the electors of Washington Township, the en-
tire territory, including that within the municipal corporation, re-
mains liable, and the special tax levies necessary to pay such debts
must be levied against all property formerly within the township.

The special levies you have mentioned were authorized or ap-
proved by the electors of the township pursuant to the procedures
established in Chapter 5705, Revised Code. The taxing authority,
the board of township trustees, determined as provided by law that
it was necessary to levy an additional tax. The electors of Washing-
ton Township then, by voting in favor of the tax levy, authorized
the taxing authority of the subdivision to levy the additional tax
in excess of the ten-mill limitation. In order for the tax to be
levied, however, the taxing authority of the township must proceed
as directed by Chapter 5705, Revised Code.

It has been pointed out that the taxing authority of Wash-
ington Township has statutory authority to levy the taxes neces-
sary to pay claims against the township as it formerly existed. I
find no authority in law for the board of township trustees to levy
the authorized special taxes on property in the new township,
which includes only the City of Eaton, for the payment of any ex-
penditure of the Township made or to be made after the effective
date of the withdrawal of the municipality from the township
where no contract, engagement or liability had been contracted
prior to the alteration of the township. It is my conclusion that
there is no implied authority to levy such tax. A taxing authority,
as defined in Section 5705.01, Revised Code, operates only within
a taxing unit, which is a subdivision or governmental district hav-
ing authority to levy taxes. The municipal corporation is no longer
part of the subdivision for which the board of township trustees
is the taxing authority. '

I am not aware of my statutory provision under which the
legislative authority of the municipal corporation could assume
the power to levy this special tax which was authorized in the
township; this is an entirely separate entity and taxing authority.
As you were advised in Opinion No. 8170, Opinions of the Attor-
ney General for 1962, issued July 27, 1962, the duties of the town-
ship officers of the new township are assumed by the officers of
the municipal corporation in a situation such as this where the
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township limits are identical with those of the municipal corpora-
tion.

In Opinion No. 3170, supra, you were advised in part as fol-
lows, as shown by the second paragraph of the syllabus:

“2. 1In such a situation, where a special levy for the
purpose of the township cemetery exists in the original
township, the proceeds of such levy should be apportioned
between the two townships under Section 503.03, Revised

Code, the amount due the new township being allocated
to the city under Section 703.22, Revised Code.”

It was said in the course of that opinion that the board of
county commissioners should apportion the funds held by Wash-
ington Township, including the funds received under the special
tax levy; citations of authority were shown. I do not find, how-
ever, that the question of the authority to continue to levy this
special tax after the alteration of the tfownship was considered.

It is, therefore, my opinion and you are advised:

1. Where the electors of a township which included a mu-
nicipal corporation have authorized a special tax levy outside the
ten-mill limitation for specific township purposes and after such
favorable vote by the electors a new township has been created to
include only the limits of the municipal corporation as provided by
Section 503.07, Revised Code, the board of trustees of the town-
ship which has retained its original name may, pursuant to Sec-
tions 508.18 and 503.19, Revised Code, levy such special tax on all
of the property formerly within the township, including the mu-
nicipal corporation, for the payment of contracts, engagements, or
liabilities contracted prior to the change in the township
boundaries.

2. The board of township trustees of the original township
is without authority to levy such special tax outside the ten-mill
limitation upon the property included within such new township
to pay for contracts, engagements, or liabilities contracted or to be
contracted after the effective date of the creation of a new town-
ship to include a municipal corporation which was formerly part
of the said original township.

Respectfully,
WILLIAM B. SAXBE
Attorney General





