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BEAUTY SHOP-LICENSED-MOVED TO NEW LOCATION­

OWNER MUST APPLY FOR ANOTHER SHOP LICENSE-SEC­

OND BRANCH OF SYLLABUS, OPINION 4416, OPINIONS AT­

TORNEY GENERAL, 1935 PAGE Sor, OVERRULED. 

SYLLABUS: 

If a licensed beauty shop is moved to a new location the owner of the shop must 
apply for another shop license. (Second branch of syllabus, Opinion 4416, Opinions 
Attorney General, 1935, page 801, overruled.) 

Columbus, Ohio, June 25, 1947 

Mr. Howard L. Shearer, Chairman, State Board of Cosmetology 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which reads as 

follows: 

"In re: AGO 4416 
July 13, 1935 
Beauty Shop License 

The board respectfully requests that you review and recon­
sider the above opinion insofar as relates to the second question, 
which reads: 

'If a licensed beauty shop is moved to a new location, is 
the owner required to apply for another shop license?' 

We hope to be a:ble in the very near future to issue a rule 
that no beauty shop license can be transferred from one location 
to another, and instead to require that a person who discontinues 
at a location which has been approved and licensed and opens a 
beauty shop at a new location shall apply for a new license as be­
fore and pay another shop license fee, since the new location 
must be inspected in the same manner and at as great a cost to 
the state as the first one. In many cases, a shop license is trans­
ferred to a new location three or four times, requiring four or 
five original inspections and all had on the original fee. 

The board, for all practical purposes, loses much of its con­
trol over sanitary conditions as many holders of such license move 
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from store and office rooms into living quarters or other very 
undesirable locations and continue to display the same license. 

Under Section 1082-1-23, a beauty shop license may be issued 
to a corporation or natural persons who are, however, not licensed 
to practice under the act. A beauty shop license is for all prac­
tical purposes a PERMIT to use certain limited and clearly de­
fined room· space for the practice of cosmetology, the issuance 
of such license or permit being predicated upon an inspection by 
the hoard or its agents of the plumbing, ventilation, lighting, and 
other sanitary conditions existing in this exact location, and all 
rights under such license should cease when the holder thereof 
abandons said location. 

May we urge your prompt review of this opinion that the 
board may proceed with its proposed rule to discontinue such 
transfers without being in conflict with this opinion." 

Section rn82-20, General Code, is concerned with the issuance, re­

newal, revocation and suspension of licenses by the State Board of 

Cosmetology and reads in part as follows: 

"The board shall not issue, or having issued, shall not re­
new, or may revoke or suspend at any time any license as required 
by the provisions of Section ro82-2 hereof, in any one of the 
following cases : 

(a) Failure of a person, firm or corporation, operating a 
beauty parlor or school of cosmetology to comply with the re­
quirements of this act. 

(h) Failure to comply with the sanitary rules, adopted by 
the board or by the state department of health for the regulations 
of beauty parlors, schools of cosmetology, or the practice of 
cosmetology. * * *" 
That a license to operate a beauty parlor is a license required by the 

provisions of Section 1082-2, General Code, is apparent from the follow­

ing language of that section: 

Section 1082-2. 

"* * * every person, firm or corporation who shall conduct or 
operate a beauty parlor * * * without license, issued as herein 
provided, * * * shall be fined not less than ten dollars ($10.00) 
nor more than one hundred dollars ($100.00). * * *" 

Accordingly it is clear that before issuing a license to operate 

a beauty parlor the State Board of Cosmetology must be satisfied that the 
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applicant for such license has complied with the requirements of the 

Cosmetology Act, Sections rn82-1 to rn82-23, inclusive, General Code, and 

the sanitary rules adopted by the board or by the State Department of 

Health for the regulation of beauty padors. 

The requirements of the Cosmetology Act relating to procedural pre­

requisites to the issuance of a license to operate a beauty parlor are found 

in Section rn82-16, General Code, which reads in part as follows: 

"Within 60 days after the appointment of the board as pro­
vided in Section 3 of this act, and annually thereafter during the 
month of June, every person, firm or corporation conducting or 
operating or desiring to operate a beauty parlor, in which any one, 
or any combination of the occupations of a cosmetologist are prac­
ticed; * * * shall apply to the board for a license, through the 
owner, manager or person in charge, in writing upon blanks pre­
pared and furnished by the board. Each application shall contain 
proof of the particular requisites for license provided for this act 
and shall be verified by the oath of the maker. 

Upon receipt by the board of the application, accompanied by 
the required fee, the board shall issue to the person, firm or cor­
poration so applying and otherwise qualifying under this act, the 
required license. * * * 

The annual license fee for a beauty parlor shall be five 
dollars ($5.00) ." 

Sanitary rules for the regulation of beauty parlors are to be promul­

gated by the State Board of Cosmetology under the mandate of Section 

rn82-3, General Code, the pertinent part of which reads as follows : 

"* * * It shall be the duty of the board * * * to adopt such 
sanitary rules as may be authorized by the state department of 
health with particular reference to the precautions to be employed 
to prevent the creating or spreading of infectious or contagious 
diseases in beauty parlors * * *" 

Your letter suggests, and since it was received I have been informed 

that the State Board of Cosmetology has adopted rules relating to plumb­

ing, ventilation and lighting in beauty parlors. It is difficult for me to es­

cape the conclusion that compliance with these sanitary rules is of the 

greatest importance in the matter of qualifying for the issuance of a 

license to operate a beauty parlor. What other requirements in the law 

relating to the regulation of beauty parlors so directly affect the health 
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and safety of patrons of such establishments? If there is any reason at all 

to require the regulation by license of beauty parlors it must be to insure 

the practice of cosmetology in a sanitary place. Without this the purpose 

of the entire Cosmetology Act, Sections 1082-1 to 1082-23, inclusive, Gen­

eral Code, is defeated, for the benefits that inure to the public when the 

right to practice cosmetology is limited to those who have proved upon 

examination to be skilled in the safe and sanitary methods of the trade are 

lost when that practice is permitted in an insanitary place. 

Generally speaking the Cosmetology Act makes provision for two 

types of licenses. The issuance of one type, a license to practice cos­

metology either as manager, operator or manicurist, is based upon require­

ments relating to the skill, health, age, experience and character of the 

applicant. The other type, a license to conduct or operate a beauty parlor, 

is the one with which your inquiry is concerned. It does not grant the 

privilege to engage in the practice of cosmetology but merely extends the 

right to operate a place wherein that practice may be carried on by persons 

licensed to engage in the practice. In order for such a license to issue, the 

nature of the place, rather than any personal characteristics of the appli­

cant, must meet the requirements of the law. It must follow then that a 

license to operate a beauty parlor is a license to operate a beauty parlor at 

a particular and specified place, that place which upon actual inspection 

of its physical characteristics has been determined to be in conformance 

\vith rules laid down under the authority of law. 

The second branch of the syllabus of the opinion to which you refer, 

to wit, No. 4416, rendered July 13, 1935 ( 1935 Opinions of the Attorney 
General, page 801), reads as follows: 

"2. If a person operating a licensed beauty shop or a licensed 
school of cosmetology moves to a new location during the licensing 
year, he is not required to obtain a new license, but such person 
may by rule of the State Board of Cosmetology, be required to ob­
tain the consent of the board to such transfer before operating the 
beauty shop or school of cosmetology at the new location." 

It may be noted, without deciding whether the rule suggested in the 

syllabus just quoted may properly be promulgated, that this syllabus per­

mits the assumption of the absence of a rule requiring consent before 

transfer. In such a case, without a rule requiring consent, according to 
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this opmton a person operating a licensed beauty shop may during the 

license year move that shop at will from one place to another without ob­

taining a new license. Since there is no provision in the Cosmetology Act, 

Sections 1082-1 to 1082-23, inclusive, General Code, requiring an operator 

of a licensed beauty shop to notify the board of the removal of his shop 

from one location to another, the conclusion reached in said Opinion No. 

4416 could result in the practice of cosmetology being carried on under 

legal authority in places not known to the persons granting that authority, 

the State Board of Cosmetology. In the face of this tremendous obstacle 

to proper enforcement, to make rules regarding sanitation would be a vain 

and empty gesture. 

It might be asserted that ultimately the board will obtain notice of 

removal, although indirectly, by virtue of the requirements of Section 

1082-18, General Code, reading in part as follows: 

"* * * Every licensed cosmetologist shall within thirty days 
after changing his or her place of business, as designated on the 
books of the board, notify the secretary thereof of his or her new 
place of business, and upon receipt of said notification the secre­
tary shall make the necessary change in the register." 

This section applies only to those persons who are licensed to perform 

services in a beauty parlor and does not reach a firm or corporation con­

ducting a beauty shop; nor does it affect an individual not licensed to 

practice cosmetology who engages licensed cosmetologists to work in a 

beauty shop which he operates. It is true that a constant and careful com­

parison with the register of licensed beauty shops of the new places of 

business indicated on the notices required by Section 1082-18, supra, will 

indirectly give notice to the board of the removal of a beauty shop. But 

it is also true that even with this a licensed shop may be conducted for as 

long as twenty-nine days without the board knowing its location. 

Undoubtedly at the time the opinion under consideration was ren­

dered it was recognized that a situation such as I have described might 

arise as a consequence of its conclusion. To ward off the disastrous re­

sults of that conclusion there is volunteered the suggestion that the board 

may by rule require that its consent be obtained before a complete trans­

fer is effected. The suggestion is a good one, ibut it certainly is not neces­

sary if the conclusion which prompts it is not in order. 
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That conclusion is predicated in part upon the case of Drew v. City 

of Mt. Hope, 171 S.E. 743 (W.Va.). That case was an original proceeding 

in mandamus wherein the relator, among other things, sought to compel 

the respondents, a city and its officers, to transfer licenses previously 

granted him to operate a restaurant, soft drink stand, sell and dispense 

cigars, cigarettes and other preparations of tobacco to another building 

from that he occupied at the time the licenses were granted. The second 

branch of the court's syllabus of the opinion in that case reads as follows: 

"2. A case in which the relator, under existing circumstances, 
1s entitled to a transfer of certain existing licenses to his new 
place of business." 

The court's opinion indicates that the case turned on the failure of the 

city council to base its refusal to issue a license on legal evidence. At a 

statutory hearing on the question why council had refused to transfer and 

issue licenses as requested certain affidavits were, over objection, im­

properly read in evidence. 

The question whether under the law council had a right to transfer 

licenses, although suggested in the answer, was not discussed in the opinion, 

perhaps not inad_vertently inasmuch as the case involved not only the 

transfer of licenses to a new place of business but also the original is­

suance of similar licenses at the same location. 

The case clearly is not directly in point and complicated as it is with 

so many elements completely unrelated to the present inquiry, should not 

be permitted to control the determination of the question with which we 

are concerned. 

In addition to the ruling in the case which I have just considered, one 

other reason is advanced in said Opinion No. 4416 in support of the con­

clusion reached. That reason is that "much difficulty would be encountered" 

if owners were compelled to obtain new licenses. It is implied that this 

difficulty would arise from the necessity of paying a fee of five dollars 

for a new license. 

As you have suggested in your request for my opinion a fee of five 

dollars is not out of proportion with the cost necessarily incurred in an 

inspection of a proposed beauty shop location. In good conscience tipon 

whom should this cost ultimately be made to fall? On the taxpayers gen-
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erally, or on that person who stands to reap the most immediate and direct 

benefits from the inspection and who motivates it? Certainly, it is the 

latter. Again the reason fails. 

In view of the possible consequences of the second syllabus of said 

Opinion No. 4416, which I have hereinbefore pointed out, and after 

examining and testing the authority upon which it is based, I can not 

concur in that syllabus. 

As I have already pointed out, a license to operate a beauty shop is a 

license to operate a beauty shop at a particular and specified place. The 

Cosmetology Act, Sections 1o82-1 to 1o82-23, inclusive, General Code, 

is completely devoid of any provision granting to the State Board of Cos­

metology the power or authority to transfer a shop license once issued to 

another location. There exists no need to imply such authority, for a per­

son desiring to move a beauty shop from one location to another is free 

to apply for a license to operate a shop at the new location. If the power 

to transfer a shop license is neither expressly delegated to the State Board 

of Cosmetology nor necessarily implied, it does not exist. See 32 0. Jur., 

PU'blic Officers, Paragraph 74, and cases cited therein. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

if a licensed beauty shop is moved to a new location the owner of the shop 

must apply for another shop license. 

Respectfully, 

HUGHS. JENKINS, 

Attorney General. 




