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Syllabus: 
(1) 

(2) 

(3) 

OPINION NO. 77-055 

The maximum compensation payable to a 
township trustee pursuant to R.C. 505.24, 
is determined by the annual buclget of the 
township and is in no way altered by the 
method of compensation. 

If a trustee is paid en an annual basis in 
accordance with R.C. 505.24, monthly pay­
ments are to be uniform with any necessary 
adjustment for the year to be made in the 
December payment. 

If a township trustee serves for only a 
fraction of the calendar year, pursuant to 
R.C. 505.24, any adjustment necessarx as to 
his salary may be made in his final payment. 
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(4) 	 All township ·trustees, regardless of how 
they are paid, are required by R.C. 505.24 
to keep an itemized statemen~ of their 
per diem accounts. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, October 3, 1977 

I have before me your request for my opinion which 
reads as follows: 

In light of Section 505.24, Revised 
Code,! respectfully ask your formal 
opinion as to the _following questions: 

1. Is the compensation received by 
a township trustee altered in amount 
by the method of compensation selected 
by the'board of township trustees. 
That is to say, is an adjustment 
necessary in the December payment so 
that the compensation ultimately received 
by a township trustee paid on an annual 
salary basis does not exceed the amount . 
to which the same township trustee would 
be entitled if paid on a per diem basis 
for verified days of business in the 
service of the township? 

2. If such an adjustment is necessary, 
how is it to be made with respect to an 
individual who serves as township trustee 
for a fraction of a calendar year? 

3. Where an annual salary has been 
adopted as the method of compensation 
for township trustee~, is it necessary 
for a township trustee to continue to 
maintain an itemized statement of his 
per diem account? 

It is well settled in Ohio that boards of township. trustees 
are creatures of statute and possess only such powers as are 
e:q:,ressly or impliedly conferred upon them by statute. See e.g. 
State, ex rel. Locher v. Manning, 95 Ohio St. 97 (1916); 
Uopple v. Brown Township, 13 Ohio St. 311 (1862);1973 Op. 
Act'y G~n. No. 73-090. It is necessary, therefore, to con­
sider the language of the statute governing the compensation 
of township trustees in order to resolve the questions you 
present. 

R.C. 505.24, which was most recently amended by Am. S.B. 
No. 237 (eff. 1-11-77), is set forth in full below: 

Each township trustee is entitled 
to compensation as follows: 

(A) Twelve dollars for each 
day of service in the discharge of 
his duties in relation to partition 
fences, to be paid in equal propor­
tions by the parties; 
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(B) An amount for each day of 
service in the business of the town­
ship, to be paid from the townsh.ip 
treasury as follows: 

(1) In townships having a 
budget of less than ten thousand 
dollars, twelve dollars per day for 
not more than one hundred days; 

(2) In townships having a 
budget of from ten thousand to twenty 
thousand dollars, twelve dollars per 
day for not more than one hundred 
thirty days; 

(3) In townships having a 
budget of from twenty thousand to 
thirty thousand dollars, twelve dol­
lars per day for not more than one 
hundred sixty days; 

(4) In townships having a bud­
get of from thirty thousand to two 
hundred thousand dollars, twelve dol­
lars per day for not more than two 
hundred days; 

(5) In townships having a budget 
of from two hundred thousand to three 
hundred fifty thousand dollars, seventeen 
dollars per day for not more than two 
hundred days; 

(6) In townships having a budget 
of three hundred fifty thousand dollars 
or over, twenty-two dollars per day for 
not more than two hundred days. 

Each trustee shall present an itemized 
statement of his account for such per diem 
and services, which shall be filed with 
the township clerk and preserved for in­
spection by any persons interested. 

By unanimous vote a board of township 
trustees may adopt a method of compensation 
consisting of an annual salary to be paid 
in equal mqnthly payments with any necessary 
adjustments for the year to be made in the 
December payment. If th~ office of trustee 
is held by more than one person during any 
calendar year, each person holding the office 
shall receive payments f·or only those months, 
and any fractions thereof, duri~g which he 
holds the office. The annual s.:ilary shall 
not exceed the maximum amount that could be 
received annually by a trustee if he were paid 
on a per diem basis as specified in this 
division. A board of township trustees which 
has adopted a salary method of compensation 
rnay return to a method of compensation on 
a per diem basis as specified in this division 
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by a majority vote. Any change in the method 
of compensation shall be effective on the 
first day of Januar.y of the year following 
the year during which the board has voted 
to change the method of compensation. 

Thus, the General Assembly has manifested its intent to 
limit the amount of compensation payable to a township trustee. 
The statute clearly mandates that the township's budget shall 
be the only measure of the maximum compensation allowed by law. 
My predecessor recognized this in 1951 Op. Att'y Gen. No. 680, 
p. 401, wherein he interpreted a statute similar to R.C. 505.24. 

Even more specifically, R.C. 505.24 unambiguously states 
that if a board of township trustees adopts the annual method of 
compensation, which it may do by unanimous vote, such annual 
salary" ••• shall not exceed the maximum amount that could 
be received annually by a trustee if he were paid on a per diem 
basis. • . " 

There is, then, no reason to conclude that the amount of 
compensation payable to a township trustee is in any way alter­
ed by the method of compensation, whether annual or per diem. 
Thus, in a township having a budget of less than ten thousand 
dollars, for example, the maximum amount that could be paid 
annually to a trustee is $1,200.00. It is the size of the bud­
get that determines the amount of compensation to be paid to a 
township trustee; the method by which he may be compensated is 
irrelevant in making this determination. 

R.C. 505.24 further states that a trustee paid on an annual 
basis shall receive equal monthly payments, with any adjustments 
for the year to be made in the December payment. Thus, in a 
township having a budget of less than ten thousancl dollars, the 
board of township trustees may estimate that a trustee's ser­
vices will be required for one hundred tlays in the coming year, 
thereby entitling that trustee to a salary of $1,200.00 or 
$100.00 per month. If in fact such trustee is required to 
serve the township only ninety-five days, his December pay­
ment will be reduced by $60.00, thereby resulting in a net pay­
ment of $40.00 for that month. Conversely, if the board of 
trustees of a township having a budget of less than $10,000 
determines it will need the services of each of its trustees 
for fifty days, and they are subsequently required to work 
fifty-two days, each trustee will be entitled to an addi­
tional $24.00 ($12.00 per day for two days) in the December 
payment. A township trustee is, then, paid only for those 
days actually spent in the service of township business. To 
the extent that his annual salary, paid in equal installments, 
either exceeds or falls short of the amount of compensation due 
him on a per diem calculation, an adjustment will be necessary 
to correct the discrepancy. In no event, of course, may the 
trustee be compensated for more days than authorized by R.C. 505.24. 

In specific answer to your first question, it is my opin­
ion and you are so advised that the compensation received by a 
township trustee is not altered in amount by the method of com­
pensation chosen by the board of township trustees. Hence, an 
adjustment is necessary in the December payment either if the 
amount of compensation paid to a trustee fails to equal or ex­
ceeds the amount due him on a per diem calculation. 
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Your second question relates to the necessity of making 
a salary adjustment in the situation in which a trustee 
serves for only a fraction of the calendar year and, providing 
such an adjustment is necessary, when it should be made. 
R.C. 505.24 provides that when more than one person holds the 
office of township trustee in a given calendar year, each 
person shall be compensated for only those months during which 
he held office. This sentence of the statute must be read in 
conjunction with the language stating" ••• any necessary 
adjustments for the year to be made in the December payment." 

The statute does not directly address the situation you 
describe. However, since a trustee is compensated only for 
those months during which he held office, if he resigns during 
the year he would receive no December payment. It would logically 
follow that any necessary adjustment in his salary would be 
reflected in his final paycheck. 

Finally, you ask whether a township trustee who is being 
paid on an annual basis need maintain an itemized statement of 
his per diem account. R.C. 505.24 states that "each trustee 
shall present an itemized statement of his account for such per 
diem and services••• " The statute makes no exception for 
those trustees paid on an annual basis. It is clear that the 
General Assembly sought to hold all township trustees accountable 
for those days spent performing duties related to township busi­
ness. Moreover, regardless of the method of payment chosen, the 
amount of payment due Js determined by the budget size and the per 
diem accounts. Thus, it is necessary that a trustee maintain 
such an account in order to assure his just compensation pursuant 
to R.C. 505.24. Therefore, it is my opinion and you are so 
advised that an itemized statement of per diem activities must 
be kept by all township trustees, regardless of the method by 
which they are paid. 

In conclusion, it is my opinion and you are so advised 

that: 


(1) The maximum compensation payable to 
a township trustee pursuant to R.C. 505.24, 
is determined by the annual budget of the 
township and is in no way altered by the 
method of compensation. 

(2) If a trustee is paid on an annual 
basis in accordance with R.C. 505.24, 
monthly payments are to be uniform with 
any necessary adjustment for the year to 
be made in the December payment. 

(3) If a township trustee serves for 
only a fraction of the calendar year, 
pursuant to R.C. 505.24, any adjustment 
necessary as to his salary may be made 
in his final payment. 

(4) All township trustees, regardless 
of how they are paid, are required by 
R.C. 505.24 to keep an itemized state­
ment of their per diem accounts. 




