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OPINION NO. 71-024 


Syllabus: 

A board of education could, prior to the enactment of Section 
3318.141, Revised Code, establish sick leave benefits by rule for 
full-time school employees in advance of the time they had been 
earned. 
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To: Joseph T. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 26, 1971 

Your request for my opinion reads as follows: 

"1. Prior to the enactment of Section 3319.141, 
Revised Code, effective September 16, 1970, could a 
board of education by rule establish sick leave bene­
fits for full time school employees in advance of 
their earning the same at the rate established in 
Section 143.29, Revised Code? 

"2. If your answer to the first is in the 
negative, may the Bureau in its examination make 
findings for recovery against all employees receiving 
sick leave payments in advance of their earning the 
same as prescribed under Section 143.29, Revised Code?" 

Section 143.29, Revised Code, which provides generally for 

sick leave granted to state employees, was first enacted in 1947. 

In its original form it provided in pertinent part (122 Ohio Laws, 

368) : 

"Each full-time employee, whose salary or wage is 
paid in whole or in part by the state of Ohio, shall be en­
titled for each completed month of service to sick leave of 
one and one-fourth (1 1/4) work days with pay. ***" 

"Nothing in this act shall be construed to 
interfere with existing unused sick leave credit in 
any agency of government where attendance records 
have been maintained and credit has been given employees 
for unused sick leave. " 

Since questions immediately arose as to the coverage of the 

term "employee of the state", see Opinion No. 2419, Opinions of 

the Attorney General for 1947, the act was amended in 1949 

to provide that all full-time county and municipal employees and 

those employed by boards of education were included. Section 

486-170, General Code. Although the language of this amendment 

seems to embrace all employees of boards of education within the 

coverage of the general sick pay act, the legislative history of 

the treatment of sick pay for teachers and the latest amendment of 

the general act clearly indicate that teachers and other full-time 
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employees of the boards of education have enjoyed special treatment, 

at least up until the enactment of Section 3319.141, Revised Code, 

to which your letter refers. 

In its latest amended form the general act, Section 143.29, 

supra, provides in pertinent part: 

"Each employee, whose salary or wage is paid in 
whole or in part by the state, each employee in the 
various offices of the county service and municipal 
service, and each employee of any board of education 
for whom sick leave is not provided by section 3319.141 
of the Revised Code, shall be entitled for each 
completed eighty hours of service to sick leave of four 
and six-tenths hours with pay. * * *" 

(Emphasis indicates amendment) 

The emphasized language shows that the General Assembly recognized 

that provision hrtd already been made for sick leave to be credited 

to some board of education employees under a particular section of 

the Code, Section 3319.l4J, supra, rather than under the general 

coverage of Section 143.29, supra. 

Furthermore, an examination of the history of Section 3319.141, 

supra,reveals that, prior to the enactment of the general statute 

in 1947, and for a long time thereafter, teachers and other full-

time employees of the boards of education received special treatment 

in the matter of sick leave. 

This treatment had its origin in 1904 when the General Assembly, 

in the course of reorganization of the statutes concerning the common 

schools, provided, in 97 Ohio Laws, 334, at page 361: 

"* * *[T]eachers shall be paid for all time lost 

when the schools in which they are employed are closed 

owing to an epidemic or other public calamity,***~ 


Similar language was repeated in 107 Ohio Laws, 47 and in 109 

Ohio Laws, 377. In 1943, however, in the course of another re-

codification of the school laws (120 Ohio Laws, 475), the 
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General Assembly, for the first time, specifically authorized sick 

pay for teachers, leaving the amount and the manner of such pay­

ments to be determined by regulations adopted by the various boards 

of education. This portion of the Act, which became Section 

4842-7, General Code, provides in pertinent part, at page 540: 

"***Teachers must be paid for all time lost 
when the schools in which they are employed are closed 
owing to an epidemic or other public calamity, and for 
time lost due to illness or otherwise to the extent 
authorized by regulations which each board of education 
shall adopt." 

In 1945, prior to the original enactment of the general sick 

pay statute, 122 Ohio Laws, 368, supra,the General Assembly amended 

Section 4842-7, supra, to include a five-day minimum sick pay 

requirement. This amendment provides, in 121 Ohio Laws, 623: 

"***Teachers must be paid for all time lost 
when the schools in which they are employed are closed 
owing to an epidemic or other public calamity, and for 
time lost due to illness or otherwise for not less than 
five days annually as authorized by regulations which each 
board of education shall adopt. 

.. * * * * * * * * *" 
(Emphasis indicates amendment) 

This same language still appears in Section 3319.08, Revised Code. 

In 1949, two years after the enactment of the general sick 

pay statute (122 Ohio Laws, 368, supra),the General Assembly 

showed that it still regarded sick pay for school personnel as 

worthy of special treatment when it accorded to full-time em­

ployees of the boards of education the same treatment previously 

reserved for teachers alone. 123 Ohio Laws, 606; Section 4834-5a, 

General Code, now Section 3313.21, Revised Code. This statute 

provides: 

"All full-time employees of a board of education, 
except those employed at hourly rates, must be paid 
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regular compensation for time lost, due to illness, 
or otherwise, for not less than five days annually as 
authorized by regulations which each board shall adopt." 

it will be noted that the regulatory authority of the boards 

over sick leave, first granted in 1943, has been continued down to the 

present day. As far back as 1872, boards of education were given a 

general power to make rules and regulations for the government of 

the schools. 70 Ohio Laws, 195: 97 Ohio Laws, 356: Section 4834-5, 

General Code. The successor to these statutes, Section 3313.20, 

Revised Code, now provides in partinent part: 

"The board of education shall make such rules 

and regulations as are necessary for its government 

and the government of its employees, pupils of its 

schools, and all other persons entering upon its 

school grounds or premises.***" 


The Supreme Court has held that this line of statutory authority 

vests in the board a wide discretion to adopt such rules and 

regulations as it deems necessary for the conduct of the schools, 

~ v. Roper, 145 Ohio St. 243, 249; provided, of course, that 

specific statutory limitations on the board's authority be not 

exceeded, Verberq v. Board of Education, 135 Ohio St. 246. 

To summarize the foregoing, it may be stated that the General 

Assembly enacted sick pay legislation for teachers prior to the 

enactment of the general sick pay act and that it left the amount 

and the manner of payment to be regulated by the boards of 

education; that this authority of the boards was not done away 

with by the 1947 general sick pay act, since in 1949 the General 

Assembly broadened the special treatment of school personnel to 

include all full-time employees, and again left the treatment of 

school sick pay to regulation by the boards; that the boards have 

considerable discretion in exercise of their regulatory powers; 
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and that their power to regulate the amount and the manner of 

payment of sick leave to full-time school personnel remained in 

effect at least until the enactment of Section 3319.14i, Revised 

Code, which became effective on September 16, 1970. 

The statutes summarized above have been interpreted as giving 

the school boards the authority to advance sick leave before it has 

been earned. Drury, Ohio School Guide (3rd ed.), Text §628, states: 

"***If a teacher has not earned on the basis of 
completed service, such amount of sick leave credit as 
corresponds to the minimum sick leave credit authorized 
by a board, such teacher may use sick leave to the ex­
tent of the minimum amount of credit provided by a 
board, through its regulations." 

And Spayde, Ohio School Law (7th ed.), Text §73.01, says: 

"All new full-time employees of the board of 
education, except those employed on hourly rates, 
shall be credited with five days sick leave at the 
beginning of the school year (1965 Syllabi 23) ." 

This language is a direct quotation from a letter of the Deputy 

Auditor to an Examiner, dated April 5, 1965. In the light of the 

foregoing, it is my opinion that, prior to the enactment of Section 

3319.141, supra, a board could by regulations provide that sick 

leave be paid in advance of the time it had been earned. 

Opinion No. 1605, Opinions of the Attorney General for 1950, 

to which your letter refers, may not have given full consideration 

to the historical special treatment accorded by the General Assembly 

to sick pay for school personnel but, in any event, it is ambiguous 

and there is possible inconsistency between the Opinion and the 

syllabus. To the extent of any inconsistency herewith, such 

Opinion must be overruled. 

In view of the conclusion as to your first question, it becomes 
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unnecessary to answer the second. 

In specific answer to your question, it is my opinion and you 

are advised that a board of education could, prior to the enactment 

of Section 3319.141, Revised Code, establish sick leave benefits 

by rule for full-time school employees in advance of the time they 

had been earned. 




