
ATTORNEY GENERAL 

1. CENIETERIES-TITLE TO, RIGHT OF POSSESSION AND 
CONTROL OF ALL PUBLIC CEMETERIES - LOCATED 
OUTSIDE ANY MUNICIPAL CORPORATION-VESTED IN 
BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES-WHERE CEMETERY 
LOCATED-NO INSTRUMENT OF CONVEYANCE RE­
QUIRED-TITLE AUTOMATICALLY VESTS BY STATUTE 
- SECTION 517.10 RC - EXCEPTION - CEMETERIES 
OWNED OR UNDER CARE OF RELIGIOUS OR BENEVO­
LENT SOCIETY, INCORPORATED COMPANY OR ASSO­
CIATION OR CONTROLLED BY ANY MUNICIPAL COR­
PORATION. 

2. \\THERE TITLE TO PUBLIC CEMETERY IS VESTED IN 
BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES-DUTY TO CARE FOR 
AND MAINTAIN CEMETERY VESTS IN BOARD OF 
TO\VNSHIP TRUSTEES-SECTION 517.II RC. 

SYLLABUS: 

I. Under the provisions of Section 517.10, Revised Code, the title to, right of 
possession and control of all public cemeteries located outside any municipal cor­
poration, except such as are owned or under the care of a religious or benevolent 
society, or an incorporated company or association, or under the control of the 
authorities of any municipal corporation, is vested in the board of township trustees 
of the township where such cemetery is located; and no instrument of conveyance 
is required to vest such title, title being automatically vested by virtue of such 
statute. 

2. \,Vhere title to a public cemetery is vested in a hoard of township trustees 
as provided in Section 517.10, Revised Code, the duty of caring for and maintaining 
such cemetery is placed in the board of township trustees as provided in Section 
517.11, Revised Code. 



OPINIONS 

Columbus, Ohio, July 30, 1954 

Hon. :Mary (Nicholson) Snyder, Prosecuting Attorney 

Jackson County, Jackson, Ohio 

Dear Mrs. Snyder: 

In your letter of June 25, 1954 you asked two questions which may 

be paraphrased as follows : 

r. Must the township trustees of Jackson Township take 
over a public cemetery in Jackson Township, such trustees pos­
sessing neither a deed to such cemetery, nor any other record of 
its being under their jurisdiction? 

2. If question one is answered in the affirmative, must the 
trustees of Jackson Township care for such cemetery? 

Turning to the first question, Section 517.10, Revised Code, formerly 

Section 3451, General Code, provides: 

"The title to, right of possession, and control of all public 
cenieteries located outside any municipal corporation, which have 
been set apart and dedicated as public cemeteries, and any grounds 
which have been used as such by the public, but not expressly 
dedicated as a cemetery, except such as are owned or under the 
care of a religious or benevolent society, or an incorporated com­
pany or association, or under the control of the authorities of any 
municipal corporation, shall, severally be vested in the boa,rd of 
township trustees." (Emphasis added.) 

The,word "shall," used in Section 517.10, ,is usually considered manda-

tory and has been so construed in earlier opinions by this office dealing with 

the suibject of title to puiblic cemeteries. In Opinion No. 1960, Opinions of 

the Attorney General for 1930, page 898, the a:bove-quoted section, which 
was then Section 3451, General Code, was under consideration. The ques­

tion there raised was quite similar to the first question which you pose. The 

ownership of a public cemetery was unknown. The recoicds in the county 

recorder's office had been checked, but no deed could be found showing 

any transfer to a cemetery association or church. The specific question asked 

was: vVhether or not the title to this cemetery would automatically vest in 

the township trustees. The answer, as disclosed by the syllabus, was as 

follows: 

"The title to a public burial ground located without the 
corparate limits of any city or village not owned or under the care 
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of a relig.ious or ·benevolent society or an incorporated company or 
association, or under the control of the authorities of any city 
or village, which has been used by the public as a burial ground•, 
is vested in the trustees of the township where located." 

Further in Opinion No. 2779, Opinions of the Attorney General for 

1938, page 1492, it is said, at page 1493: 

"Section 3451, General Code, provides for the vesting of 
title to certain •burial grounds in township trustees by operation 
of law." 

Since no material change has been made in the statute since the opin­

ions above referred to were rendered, it is my opinion that they are dis­

positive of your first inquiry. 

It should be pointed out before proceeding to your second question 

that Section SI7.10 has application only when : 

a) the cemetery is out.,ide the municipal corporation. 

b) the cemetery is not owned or under the care of a religious 
or benevolent society, or an ,incorporated company or association 
or under the control of the authorities of any municipal corpora­
tion. 

Your letter is not altogether clear as to whether either or both of 

these facts is extant in your particular situation. Assuming that you would 

have made some reference to them if they did exist, my conclusion that 

title to the cemetery does vest in the trustees assumes that the cemetery 

is not within a municipal corporation and is not owned or under the con­

trol of any of the organizations mentioned in the statute. 

Since I ha~e already concluded that ,title to the cemetery vests by op­

eration of law in the trustees, Section 517.II, Revised Code, becomes ap­

plicable to your second inquiry. Sl°.ction 517.II states: 

"The board of township trustees shall provide for the protec­
tion and preservation of cemeteries under its jmisdiotion, and 
shall prohibit interments therein when new grounds have been 
procured for township cemeteries or burial grounds. Where such 
old cemeteries are in or near village plats, and the public health is 
lia1ble to be injured by further interments therein, the board shall 
institute suits to recover possession thereof, remove trespassers 
therefrom, and may recover damages for injuries thereto or any 
part thereof, or to any fence or hedge enclosing them or to any 
tomb or monument therein. 
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"The board shall enclose such cemeteries with a substantial 
fence or hedge, and shall keep it in good repair. The hoard shall 
levy a tax for such purpose, not to exceed one half mill in any one 
year, upon all the taxable property of the township." 

(Emphasis added.) 

Prior to the 1953 reco<lification, the provisions of Section 517.II were 

contained in Sections 3452 and 3453, General Code. These sections read 

as follows: 

Section 3452: "Such trustees shall provide for the protec­
tion and preservation of such grounds and prohibit interments 
therein when new grounds have been procured for township 
cemeteries or burial grounds. Where such old graveyards or 
cemeteries are in or near village or town plats, and the public 
health is lialble to be injured iby further interments therein, they 
shall institute suits to recover possession thereof, remove tres­
passers therefrom, and may recover damages for injuries thereto 
or any part thereof, or to any fence, hedge inclosing them, any 
tomb or monument therein." 

Section 3453: "The trustees shall inclose such burying 
grounds with a substantial fence or hedge, and keep them in good 
repair, and levy a tax for that purpose not to exceed one-half of 
one mill in any one year, upon all the taxa.ible property of the 
township." (Emphasis added.) 

You will note that in recodifica,tion, Section 3452 and Section 3453 

were combined to form Section 5I 7. I I, Revised Code. As you will also 

observe, certain changes in wording were effected in recodification. One of 

these changes occurred in the phrase which I have emphasized in both 

Section 517.11, Revised Code, and in Section 3453, General Code, above. 

This change has direct bearing on your second inquiry and hence must be 

explained. Section 3453 was construed in prior Opinions of the Attorney 

General as charging the township trustees to keep the "burying grounds" 

in "good repair." This conclusion apparently was reached because Section 

3453 employed the word "them" in describing what the trustees were re­

quired to keep in repair. The antecedent of the word "them," as used in 

Section 3453, was "burying grounds" ·since "burying grounds" was in the 

plural. The only other duty imposed on the trustees by Section 3453 was 

to provide a substantial ,fence or hedge. Clearly the trustees could elect to 

erect whichever type of inclosure they chose. They were not required to 

provide for both. Thus, when the statute required the trustees to keep 

"them" in "good repair" it could not have had reference to "fence or hedge" 
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since this phrase was in the singular. Thus, the prior Opinions of the At­

torney General to which I have alluded and to which I shall refer to in 

g,reater detail later held that the trustees were under a duty to care for 

and maintain the cemeteries under their jurisdiction. 

When Section 3453 was made a part of Section 517.II, the word 

"them" was changed to "it." ( Also, ",burying grounds" was changed to 

"cemeteries," but the phrase remains in the plural.) Therefore, under the 

same reasoning outlined aibove, the section now appears to require the 
trustees to keep the "fence· or hedge" in "good repair" and seems to im­

pose no such duty with regard to the cemetery itself. 

In such a situation, it is necessary to turn to Section 1.24, Revised 

Code, which provides : 

"That in enacting this act it is the intent of the General As­
sembly not to change the law as heretofore expressed by the sec­
tion or sections of the General Code in effect on the date of enact­
ment of this act. The provisions of the Revised Code relating to 
the corresponding section or sections of the General Code shall be 
construed as restatements of and ,substituted in a continuing way 
for applicable existing statutory provisions, and not as new en­
actments." 

In view of this provision, it is necessary to view the first sentence of 

the second paragraph of Seat.ion 517.n as if the word "them" continued 

to appear therein. Thus, the earlier opinions by this office on this subject are 

relevant and will now be considered•. 

In Opinion No. 2667, Opinions of the Attorney General for 1928, page 

1929, the question was whether or not certain township trustees were 

vested with title to a cemetery previously owned by a religious society 

which had dissolved and became extinct. The then Attorney General, in 

ooncluding that title <lid vest in the trustees, made the following state­

ment at page 1930: 

"These sections of ,the General Code (referring to Section 
345 l and Section 3453), which were enacted, as part of the same 
act (75 0. L. 581) evince a clear legislative intention that any 
tract or parcel of land in a township dedicated as public burial 
grounds, or used by the ptt!blic as such, should be cared for by 
some responsible authority; and to this end it is provided that if 
such burial grounds are not owned and cared for by some religious 
society or by some city or village, such grounds shall vest in the 
township trustees, who are required to keep the same in repair 
out of the funds of the township." 
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Moreover, in Opinion No. 2779, Opinions of the Attorney General 

for 1938, page 1492, it is said, at pages 1494-5: 

" * * * the legislature intended to fully provide for careful 
and continued maintenance of burial grounds under the control of 
township trustees, and in order that such a purpose should be ac­
complished a positive duty has been imposed on township trustees 
to effectuate the legislative intent." (Emphasis added.) 

Thus, it is clear that the township trustees are required to care for 

the cemetery once title is vested in such trustees by Section 517.10. 

It should be added that it is not necessary to rely exclusively on the 

interpretation which has been placed upon the first sentence of the second 

paragraph of Section 517.11 to sustain my conclusion that the trustees are 

required to care for the cemetery. Such a duty may also be derived from 

the first sentence of the first paragraph of Section 517. l r which reads in 

part as follows : 

"The board of township trustees shall provide for the pro­
tection and preservation of cemeteries under ,its jurisdiction * * *" 

(Emphasis added.) 

Here too, as indicated by the emphasized clause, the legislature ha:s 

evidenced its desire that the trustees take over and maintain certain public 

cemeteries. Therefore, in specific answer to your inquiries, it is my opin­

ion that: 

I. Under the provisions of Section 517.10, Revised Code, the title 

to, right of possession and control of all public cemeteries located outside 

any municipal corporation, except such as are owned or under the care of 

a religious or benevolent society, or an incorporated company or associa­

tion, or under the control of the authorities of any municipal corporation, 

is vested in the board of township trustees of the township where such 

cemetery is located; and no instrument of conveyance is required to vest 

such title, title being automatically vested by virtue of such statute. 

2. "\i\There title to a public cemetery is vested in a board of township 

trustees as prov,ided in Section 517.10, Revised Code, the duty of caring 

for and maintaining such cemetery is placed in the board of township 

trustees as provided in Section 517.11, Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




