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It being the law of this state that only chancery cases are had on appeal in the 
court of appeals and that a criminal case in that court is heard on error, becoming a 
new cause therein, the conclusion folJows that a clerk of the court of appeals may 
charge for his services when rendered the fees allowed by law in such cases. 

1358. 

Respectfully, 
JOHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

SCHOOLS-WHEN SUPERINTENDENT OF SCHOOLS IN CITY SCHOOL 
DISTRICT MAY BE PAID NECESSARY EXPENSES TO SEARCH 
FOR TEACHERS-WHEN MEMBER OF BOARD OF EDUCATION 
MAY PERFORM SUCH DUTY. ' 

When it is necessary to search for teachr-rs to teach in the schools of the district, the 
superir tendent of schools in a city school di~trict may be paid expenses act?Jally incurred. 
When the superintendent for any reason cannot so act, after the board by resolution has 
declared suth necessity to exist and has w authorized a member to perform such duty any 
reasonable expense actually incurred by members of the board in search of teachers may 
be paid for it. The service fund, once created, may be used only to pay expenses of the 
members of ihe board actually incurred in the performance of their duties. 

CoLUMBUS, Omo, June 22, 1920. 

Bureau of Inspection and Supervisim of Public Offices Columbus, Ohio. 
GENTLEMEJ•c-Acknowledgment is made of the receipt of your request for the 

opinion of this department upon the following questions: 

'' 1. Is it legal for the board of education of a city to pay expense of super­
intendent of schools in traveling in search of teachers to be employed in the 
schools by said board of education? 

2. Is it legal for such board of education to pay expense of a member 
of the board of like nature? 

3. Can the service fund under section 7704 G. C., be used for expenses 
of any one othe1 than a member of the board?" 

There is no section of the school law that I am able to find bearing directly upon 
the mode 01 manner of the procurement of teachers that is directly in point in answering 
your questions. Reliance therefo1e rcust be placed upon what is im1>lied by a reason­
able construction of the law generally touching the powers of boards of education 
covering the expenditu1es in question. 

The language of the constitution is in part as follows: 

"The general assembly shall make such provisions, * * * as * * * 
will secure a thorough and efficient system of common schools throughout the 
state. * * *'· A1t. VI, Sec. 2. 

Pursuant to the authority thus given, the legislature has passed many school 
laws that impose various and sundry duties in broad general terms on boards of educa­
tion looking to the thoroughness and efficiency of our public schools. 

Your questions 1efer to no cit.)< boa1d of education in particular, nor do they say 
that the expenses have been paid or made by any. However, I assume that some 
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city board has actually had such expenses which it has paid to either the superintendent 
of schools or to a member or members of the board. 01 both. 

To determine the legality or illegality of pa.rticuhr acts of a city board of educa­
tion is comparatively an easier matter than to give a bread general application of the 
law to acts permi:;:;ive undCJ the L:.w not specifically set out by it but within it inten­
tion or imported into the legislative intent by a reasonable operation of it That is 
to say, that while I think the law is broad enough to pel1J1.it the expenses to be paid, 
yet there must be such necessity in the case that the expenses incur:;:ed could not have 
been avoided by diligent effort on the part of the members of the board or the super­
intendent otherwise to the same end The facts in each particuh· instance should de­
termine the necessity of the expenses Schools must ha.ve tea.chers and if teachers do 
not offer themselves they must be sought by those ch:uged by law with the duty of 
employing them 

Then again it is believed th2.t where a member of a board actually incurrs this 
expense it must hv.ve been done dter a resolution h:1s been had delegating to such 
member the duty of employing a teacher for [ plm!e in the schools of the district 

Section 7G90 G C. applies to :1ll boa.rds of education and is in pv.rt as follows· 

"Each bo2.rd of education shell have the management :1nd control of 
all of the public schools of wh::>.tever n:>.me or character in th'l district It m:1y 
a.ppoint a superintendent of the public schools, tru:1nt office.'S, and jr,nitors 
and fix their salaries * * *" 

Section 4750 G C, which 2.pplics to all bot>.rds of education, is as follows· 

"The board of educ2.tion shall make such rules a.nd regulations as it 
deems necessary for its government and the government of its employes and the 
pupils of the schools " 

Section 4750, it will be noticed, gives to all boaods of education the power to 
prescribe such rules and regulations for its government and the government of its 
employes as it deems nccessv.ry Now where the board has given to the superinten­
dent, one of its employes, the power to employ teachers, subject to its confirmation 
and approval, any such expenses actually incurred in the employment of a teacher 
might not come within the provisions of the law for a member of the board unless 
through the inability of the superintendent to act the board or one of its members 
was obliged to do so And it is clea.rly so where the board by resolution has not legally 
determined that such disability existed and autho~·ized one of its members so to act 

Section 7702 G C provides that the board of education of a city school district 
at a reguhr meeting he!!i between certain dates shall 2.ppoint a suitable person to act 
as supe1intendent of the schools of the dist.ict 

Section 7703 G C is as follows· 

"Upon his acceptance of the appointment, such superintendent, subject 
to the approval and confirmation of the board, may appoint all the teachers, 
and lor cause suspend any person thus 2.ppointed until the board or a com­
mittee the;·eof coneidm'S such suspension, but no one shall be dismissed by 
the board except as provided in section seventy seven hundred and one 
But 2.ny city board of education, upon a three fomths vote of its full mem­
bership, w.ny re emp!oy any teacher whom the superintendent refuses to 
appoint Such superintendent shall visit the schools under his chmge, direct 
and assist teachers in the performance of their duties classify and control 
the promotion of pupils, and perform such other duties as the board determines. 
* * *" 
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The superintendent, while he is also a teacher or must have the qualifica­
tions requi:·ed by law. to be a teacher, is the 2,dministrative officer of the 
board, so to speak The statute says that he rnr,y appoint teachers subject 
to the confirmation and app·mval of the boa.rd,· but does not specifically say 
how or in what manner the procurement or a.ppointment of such teachers 
may be made 

In former yems city boards of educa.tion and city superintendents had many 
applications from teachers desiring employment in the schools from which a selection 
could be made in sufficient number to fill all positions in the schools, but such is not 
now the case in many places throughout the state Therefore a greater effort over a 
wider field is req1.1h·ed to fill places in the teaching force. and the superintendent or 
the board is not relieved of that duty because the law does not specifically state the 
mode or manner of appointm~nt or procurement of such teachers 

In State vs Morris, 63 0 S , 496, the court said· 

"If it should be found th!lt certain things are authorized to be done by 
the board of revision, and no statute can be found prescribing the exact mode 
of performing tha.t duty or t' .ing, the presumption would be that the general 
assembly intended that it might be performed in a reasonable manner, not 
in conflict with any law of the state This principle wa.s recognized by this 
court in Jewett vs. Railway Co , 34 Ohio St , 601, 608, where the following 
is found in the opinion· 'Where authority is given to do a specific thing, but 
the precise mode of performing it. is not prescribed, the presumption is that 
the legislature intended the party might perform it in a reasonable manner.' " 

Section 7620 G. C. as amended 108 0. L., 187, says· 

"The bo2,rd of education of a district may build, enlarge, repair and 
furnish the necessary school houses, purchase or lease sites therefor, * * * 
and make all other necessary provisions for the schools under its control. 
It also shall provide fuel for schools * * * and make all other provisions 
necessary for the convenience and prosperity of the schools within the subdis 
tricts." 

The convenience and prosperity of the schools of necessity requires teachers and 
the board or superintendent is charged with the duty of procuring them. Now trav­
eling expenses may be a necessary incident to such duty. I therefore conclude that any 
reasonable expense necessa-:-ily incurred by the superintendent in securing teachers 
for the schools of his district such as you have mentioned is lawful for the board 'to 
pay as being within tlie general provisions of law prescribing such duty. Such expense 
may be a detail connected with the appointment of teachers. 

Coming to your second question· If it be within the law for the board to pay 
such expenses for its agent, and in the appointment of teachers the superintendent 

. so acts, it cannot be said that the board, when the necessity arises and after proper 
delegation so to do, may not legally pay the expenses mentioned in your question that 
are actually incun·ed by one of its members to secure teachers to teach in the schools 
of the district. 

If a board hM adopted a set of rules and regulations by authority of section 4750 
G. C. requiring the superintendent of schools to appoint teachers subject to its ap­
proval and a condition ari~es because of which the superintendent is unable to appoint 
enough teachers for the board's approval to complete the number needed in the schools 
then the board should act. In such a case it may by resolution authorize one of its 
members to procure such teachers as it needs to teach in its schools and may provide 
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for the payn'.ent qf any 1easonable expense actually incurred in procuring them. The 
necessity of such action and the expense actually incurred are thus formally recognized 
by its express will formally given. 

As is hereinafter shown the general assembly has recognized that city board mem­
bers ml.'.y heve expenses which they may pey out of a service fund spccificelly created, 
but is silent as to just what those expenses may be. 

If the law had set out the scope and character of the expenditUi'cs thus provided 
for so great ce.re and caution might be avoided in the payn'.ent of expenses incurred in 
procuring teachers, yet great care must be tl.'.ken to prevent any needless expendi­
ture of the funds of the board, and the necessity for such expenss, as you indicate in 
your questions, should always be acknowledged by a forme! action of theoboard put 
upon its minutes. 

Section 7704 G. C. provides for the creation of a fund known as the "service fund" 
and Mys that such fund is to be used only in paying the expense of such members 
actual'y incurred in the performance of their duties. The statute does not s::?.y what 
the expenses of the bo::~rd may be and no where in the statute is to be found specific 
statements of such expenses. 

Your attention is celled to the fo.ct that the service fund above mentioned is 
obto.ined from the contingent fund of the boBrd, limited in amount to a sum not in 
excess of five cents for eo.ch child enrolled in the fchools; ::md created for the express. 
purpose named in the statute. In the absence of 2 service fund, the expenses incurred, 
spoken of in your first o.nd second questions, would be po.id from the contingent fund 

Section 7704 G. C. is di1·ectory as to the creation .of such service fund, but man 
datory as to the use of the same when it is once created; that is, rrst~icted te the p::~y­
ment of actual expenses of members of the board incurred in the performance of their 
duty In my opinion such fund may be used only for payment of expenses of members 
of the boa.rd actually incurred in the performance of duty as such board members. 

1359. 

Respectfully, 
JoHN G. PRicE, 

Attorney-General. 

TAXES AND TAXATION-FAILURE OF AUDITOR OF STATE FORMALLY 
TO CERTIFY ONE MILL LEVY FOR SCHOOL PURPOSES TO BE RE 
TAINED IN COUNTY UNDER SECTION 7575 G. C. AMONG "STATE 
TAXES"-SAID REFUSAL DOES NOT JUSTIFY COUNTY AUDITOR IN 
REFUSING TO EXTEND LEVY ON TAX DUPLICATE OF COUNTY. 

The failure ot the auditor of state formally to certify the one mill levy tor school pur 
poses to be retained in the county ~mder section 7515 G. C. among the "state taxes," tor 
the reason that it is not to be settled for with other slate taxes, does not justify ;he co·unly 
auditor in refusing to extend the levy on the tax duplicate of the coun iy nor in omitting 
lo include the amount of such levy with other slate taxes for the purpose of the adJustment 
of tax levies to be made by the bud,·et commission. Su.ch levy is a state levy in the same 
sense that it is made d~:rectly by the (Jeneral assembly and is mandatory. 

CoLUMBus, Omo, June 22, 1920. 

HoN. Louis H. CAPELLE, Prosecuting Attorney, Cincinnati, Ohio. 
DEAR Sm:-Reccipt is acknowledged of your letter of recent date requesting the 

opinion of this department interpreting section 7575 of the Gene1al Code, as amended 
in house bill No. 615, with respect to the following facts: 


