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FIRE DEPARTMENT-MUNICIPAL-DIVIDED INTO TWO 

PLATOONS-EACH PLATOON WITHIN A SINGLE DAY ON 

DUTY TWENTY-FOUR CONSECUTIVE HOURS-SERVICE 

CONSTITUTES SINGLE "WORK DA Y"-FULL TIME EM­

PLOYES IN MUNICIPAL SERVICE ENTITLED FOR EACH 

COMPLETED MONTH OF SERVICE TO SICK LEA VE-ONE 

AND ONE-FOURTH WORK DAYS WITH PAY-SECTIONS 

143.29, 4115.02 RC. 

SYLLA:B1JS: 

Where under the provmons of Section 4115.02, Revised Code, Section 17-la, 
General Code, a municipal fire department is divided into two platoons, each platoon 
being on duty twenty-four consecutive hours within a single day, such twenty-four 
hours service constitutes a single "work day" within the purview of Section 143.29, 
Revised Code, Section 486-17c, General Code, which provides that full-time employes 
in the municipal service "shall be entitled for each completed month of service to sick 
leave of one and one-fourth work days wi~h pay." 

Columbus, Ohio, June 14, 1954 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"It appears that a state wide problem has arisen because of 
the fact that, in so many cities, the fire departments are organized 
according to the 'platoon system' which requires the firemen to 
work twenty-four hours, and then be off twenty-four hours, with 
a 'Kelly day' thrown in aibout every two weeks. 

"Under the platoon system, a fireman's work day is twenty­
four hours. 

"The sick leave statute provides for an allowance of one and 
one-quarter work days to be allowed for each completed month 
of service with the city, which can ,be accumulated up to ninety 
work days. ( Section 143.29 RC.) 

"The question that arises is stated somewhat as follows : 

"In computing sick leave days for firemen working on the, 
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'platoon system,' shall a work day for firemen be considered as a 
twenty-four hour day, and in the allowance of sick leave credits 
and accumulations, shall the firemen be allowed sick leave credit 
and accumulation of one and one-quarter work c)ays of twenty­
four hours for each completed month's service with the City, 
( which would 1be thirty hours) or should they be allowed credit 
and accumulation of one and one-quarter eight hour days for 
each completed month of service, as are other employees of the 
city? 

"It can :be readily seen that by allowing the firemen one and 
one-quarter work days of twenty-four hours, where the work days 
come only every other day, a fireman who has accumulated 
ninety days sick leave would be allowed over six months off with 
pay, whereas an employee of another department with ninety 
days sick leave accumulation would be allowed only a little over 
three months leave with pay. 

"This question has arisen in several parts of the State and 
I am ·asking your opinion as to the application of the present sick 
leave statute to fire departments working on the 'platoon system.' " 

Section 143.29, Revised Code, Section 486-17c, General Code, reads 

in pertinent part: 

"Each full-time employee, whose salary or wage is paid in 
whole or in part by the state, and each full-time employee in the 
various offices of the county service and municipal service, and 
each full-time employee of any board of education, shall be entitled 
for each completed month of service to sick leave of one and 
one-fourth work days with pay. Employees may use sick leave, 
upon approval of the responsible administrative officer of the 
employing unit, for absence due to illness, injury, exposure to 
contagious disease which could be communicated to other em­
ployees, and to illness or death in the employee's immediate 
family. Unused sick leave shall be cumulative up to ninety work 
days, unless more than ninety days are approved hy the respon­
si,ble administrative officer of the employing unit. * * *" 

It is now accepted law, I believe, that despite the home rule powers 

given to municipalities :by Article XVIII of the Constitution, it is within 

the power of the General Assembly to enact laws regulating the manage­

ment of fire departments within municipalities. State, ex rel. Strain v. 

Houston, 138 Ohio St., 203; Cincinnati v. Gamble, 138 Ohio St., 221; 

State, ex rel. Arey v. Sherrill, 142 Ohio St., 574. Thus it has been con­

cluded that as to firemen, a municipality may not reduce the allowance 

of sick leave prescribed :by Section 486-17c, General Code. Opinion No. 

266, Opinions of the Attorney General for 1951, page 107. 
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The "platoon system" referred to in your letter is provided by Sec­

tion 4115.02, Revised Code, Section 17-ia, General Code, which reads: 

"The chief of the fire department of each city shall divide 
the uniform force into not less than two platoons, and where the 
uniform force is so divided into two platoons the said chief shall 
keep a platoon of the uniform force on duty twenty-four consecu­
tive hours, after which the platoon serving twenty-four hours 
shall be allowed to remain off duty for at least twenty-four con­
secutive hours, except in cases of extraordinary emergency. Each 
individual member of the platoons in addition to receiving a 
minimum of twenty-four hours off duty in each period of forty­
eight hours shall receive an additional period of twenty-four con­
secutive hours off duty in each period of fourteen days so that no 
individual member shall be on duty more than a total of one 
hundred forty-four hours in any perioo of fourteen days. The 
chief shall arrange the schedule of working hours to comply with 
this section. In each city all employees of the fire department 
shall ,be given not less than two weeks' leave of absence annually, 
with full pay. This section in so far as it relates to off duty 
periods does not apply to any city that adopts the eight-hour 
regulation for its fire department, but the provisions relating to 
the two weeks' leave of absence do apply." 

Section 143.29, Revised Code, it will be noted, authorizes the use 

of sick leave only to the extent accumulated. Each "full-time employee" 

is credited with sick leave at the rate of one and one-fourth work days 

for "each completed month of service." 

There could ,be no question, I ;believe, as to the fact that a fireman 

working under the "platoon system" is a full-time employee. For a dis­

cussion as to the meaning of a "full-time employee" see Opinion No. 1605, 

Opinions of the Attorney General for 1950, page 173, and Opinion No. 

3575, Opinions of the Attorney General for 1954, issued March IO, 1954. 

Being a full-time employee, it is equally clear that he accumulates a 

credit of one and one-fourth "work days" sick leave by the passage of each 

month of such employment. 

Thus, the basic question presented by your request is whether the 

tour of duty of twenty-four consecutive hours under the provisions of 

Section 4115.02, Revised Code, is a single work day within the purview 

of Section 143.29, Revised Code, or whether absence from duty for such 

twenty-four hours should be considered as aibsence for something more 

than a single work day. 
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A "work day" is not defined by statute. It would appear that the 

General Assembly intended by this term to exclude from consideration 

those days in which an employee would not have worked regardless of 

illness, i.e., Sundays, holidays, vacations, etc., and to include each day 

when except for illness he would have worked. As heretofore noted, the 

aggregate of credits for sick leave is computed upon the :basis of a "com­

pleted month of service" without regard to the number of "work days" in 

such month, so long as the employee is a "full-time employee." The use 

of sick leave is debited against the employee upon the basis of "work 

days." Neither tbe credit nor the debit side of the ledger are computed 

upon the basis of "work hours." 

As you point out in your letter, if the full twenty-four hour tour of 

duty is considered as a single work day, this will result in a fireman under 

the "platoon system" proportionately receiving more sick leave credit 

than those persons employed on an eight hour day 'basis. 

\i\Thether the General Assembly foresaw such result from the actual 

language employed in the statute and whether such result is fair or unfair, 

is a matter which cannot ibe considered in the process of statutory inter­

pretation unless the language actually employed is itself ambiguous. As 

stated in the case of Slingluff v. Weaver, 66 Ohio St., 21, "the intent of 

the law-makers is to be sought first of all in the language employed." 

Or, as stated in the case of State, ex rel. Nimberger v. Bushwell, 95 Ohio 

St., 203: 

"4- When the meaning of the language employed in a 
statute is clear, the fact that its application works an inconven­
ience or accomplishes a result not anticipated or desired should 
he taken cognizance of by the legislative body, for such conse­
quence can be avoided only -by a change of the law itself, which 
must be made by -legislative enactment and not by judicial con­
struction." 

On the debit side I find no more basis upon which I could break 

down "work days" into "work hours" than on the credit side I find any 

basis to break down "each completed month of service" into "work days" 

or "work hours." If an absolute proportionate equalization of sick leave 

credit may only result by using ·'work hours" on both sides of the ledger, 

and if such aibsoiute proportionate equalization be desirable, such ts a 

matter for legislative consideration. I believe it clear, however, that such 
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result may not be accomplished -by any logical interpretation of the existing 

language of Section 143.29, Revised Code. 

In specific answer to your question, it is my opinion that where under 

the provisions of Section 4115.02, Revised Code, Section 17-rn, General 

Code, a municipal fire department is divided into two platoons, each platoon 

being on duty twenty-four consecutive hours within a single day, such 

twenty-four hours service constitutes a single "work day" within the 

purview of Section 143.29, Revised Code, Section 486-17c, General Code, 

which provides that full-time employees in the municipal service "shall 

be entitled for each completed month of service to sick leave of one and 

one-fourth work days with pay." 

Resipectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




