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OPINION NO. 72-041 

Syllabus: 

l. The board of trustees of a technical colle<Je may, with 
the approval of the Doax:d of r,egents, build and operate dorrd­
tory uni ts on land owned or leased by the colle<"Te. 

2. The board of trustees of a technical colleCTe ray, with 
the approval of the Board of J"eoents, lense land o·med 1w the 
college, or leasetl by it for colle~e facilities, to a ~rivate 
developer for the purpose of buildil'I.CT and operatinr a dorr-itory 
for college students. 
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3. The board of trustees of a technical colle~e Fay not 
enter into an a<'reernent ,,Tith a nrivate develoner to ':>uild and 
o::_-,erate a dormitory for collerre. students on his oun prorierty in 
which the board guarantees rdnirrurn occupancy for the ensuinrr 
school years. 

4. If the official plan of a technical collerre, approvee 
by the Board of Regents, contained no t•rovision for a dorFi torv, 
the plan rnust be amended Hith c\Pproval of the J?eaents in order 
to permit construction of a dormitory. 

To: Jacob H. See, Pres., The Michael J. Owens Technical College, Perrysburg, 
Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, May 16, 1972 

The question:; presented ':>y your re,:uest for ry opinion va~· 
be stated as follo'.rs: 

A. 	 Is The 1-!ichael J. Owens Technical Collerre 
Board of Trustees ler-all~-nerr.itted to· 
build and operate student•housin<' (dorr.i­
itory units) on land otmed or leased for 
colleqd facilities? 

D. 	 Is The Michael J. Ouens 'i'echnical Ccllec,e 
Board of Trustees le~ally nerr.itted to 
lease land (o~med or leased for collene 
facilities) to a private developer f~r stu­
dent housin~ (dornitory units)? 

c. 	 Is The Michael J. Owens Technical Colle(!e 
Iloard of Trustees permitted to enter into 
an agreen-ent with a private developer on 
his 01·m property for the operation of stu­
dent housinq (dol"IT'itory units) by ~uarantee­
in(; r.iinir.-ur. occu'.~ancy for ensuinc school 
years? 

Chapter 335 7, Revisec!. Coc!e, controls t.c'le estahlishr·ent and the 
operation of technical coll8rres. ~ technical colle<'c district is 
norganized for the :nrincirc>l r,urpose of providinc,; for tl"-.e residents 
of the * * * district" a two-year prooraM of technical traininrr, 
which ,.,,ill enable those who con-nlete the course to !)ecor.1e c>ssistants 
to professional and nanac,erial officials in technical fields. Sec­
tion 3357.01 (A) and (D), Revised Code. T~e creation of such dis­
tricts, varying in size from a sin~le city school district to several 
contiguous counties, depends upon the approval both of the State 
Board of Regents, and of a r.1ajority either of the boards of educa­
tion involved or of the voters in the proposed district. Section 
3357. 02, Revised Code. The trustees appointed for tl-,e district must 
then subJ!li.t to the Board of Pegents an official plan for the technical 
college. Upon approval by the Coard, this plan beco~es the basis for 
the 	i::;suance of a charter to the college, and no chan("l'es F.'ay be r.~ade 
in the plan thereafter t·lithout the ar,proval of the reqents. '.:cc­
tion 3357.07, ~evised Code, provides in pertinent part as folloos: 

•The board of tru6tees of a technical col­

lege district shall rrepare an official rlan for 

a technical collecre within the district. -Suc'l 

official plan shail include, hut not be lirited 


http:follo'.rs


2-155 1972 OPINIONS OAG 72-041 

to, a der,,onstration of need and prospective en­
rollment, a descrintion and locations of lands, 
buildin~s, facilities, and irrarovernents ~ro~osec 
to be occupied by such colle0e; a pronosed sched­
ule for acqui5ition of Swen lands or irr~rovercnts, 
for construction or ir!"rover.-cnts, and fer oncration 
of the colle~e; estinates of cost of lands and 
ir.prover.-ents; nror-·osed or<;anization anc1 rroc-rrarr­
of such college, consistent with the nroposea lands 
and ir·rroverrents; and a proposed bud~et for the 
first t\!O years of operation of such colle,.;e. 

"* * * * * * * * * 
"U~on cor.pletion of the official plan, the 

board of trustees of the technical colle~e dis­
trict shall file a copy thereof with the o:1io board 
of rec;ents which may approve or d_isapprovc an~, nro­
visions thereof. ***If the Ohio board of re­
~ents approves the official plan, it shall certify 
a co~y of its action to the board of trustees of 
the technical colle0e district and issue a charter 
creating the technical colleqe to he known bv the 
nar.~e set forth in the official plan. The official 
plan shall be appended to and shall hecome n .nart 
of such charter, and such charter shall not ther1;­
after he changed excert l;y cl:"!arter a111encr-ent ~ii th 
t:1e approval of the Ohio boar~ of regent5. * * *" 

You have sum,lied r·e \-lith a conv of the ·"official ,-,1an" (58 
pages plus a 30-pa<]e appendix) vhic'.1 {,as iP.corporated into t:11e 
charter issue<.l to your Cdllece by the Board of ne<'._rents in 1967. 
The plan is obviously i:reared to the neec1.s of local industry in the 
comparatively limited five-county area ~-,hich the Colle~e was 
designed to serve. See cassi:-··, but particularlv pa~es 37 and 41. 
It states that, at the tirre of its organizati('n, the colleoe t1as 
sharing the facilities of the Penta-Count:.' Vocational Ei<:11, sc:1001, 
and the additional buildin"" and facilities to be constructed for 
the College are tlescribec1 in considerable detail (paqes 49-53, 57-58). 
There is, however, no dascrir,tion o~e '~uildin<;s to l,e used as dorn,­
i tories. On the contrarv, the oft rei teratec n·ention of the needs 
of local industry, and t!1e inclusion in the ;,:-,-:-endix (~age VI) of 
a letter addressee. to the Derarwent of !l::alth, F'ducation anc1 '.lelfc>re 
by the Penta-County Vocational l!i("h School, indicc>.te that residential 
facilities were not ori~1inally conte,.r,lated. The one ari.d only 
mention of dormitories in the official plan a~pears, at pa~e 56, in 
the fee schedule. 

Assuming for the moment that the provisions of. Chapter 3357, 

supra, permit a technical college either to construct, or to con­

tract for t.'1e use of, a :.,uilding to ~e useC:: as a student dc,rmitory, 

Section 3357.07, sunra, requires that the approval of the Eoard of 

Reqents be obtained based upon a ~roper descri~tion of the huildir.g 

in· the official plan. The stens you conternlate could not, ther., ­

fore, prorerly be undertaken Pi thout an arendrent of the ~resent 

plan and approval of such ar.iendrrent hy the !:er.ents. 


Your questions envisa"'e t'.1e follo"in!7 !"ossiJ--le rethods O! pro­

viding dormitory units for the Colle""e: (1) construction and on­

eration of such housincr by the Colle<;e itself; (2) construction 

and operation by a private developer on land lease(. fror- the Colle~.c 

for that purpose; and (3) construction anc.1 oreration J;y a private 
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developer on his oim land under a contrc.ct \.·it!-! the C'olleoe r.uarantee­
inCT rr.inimUIP. student occuranc:v for ensuinr sc:,ool venrs. The crues­
tion is whether the ;:,oard of Trustees ha,; statutory aut..11ority to 
adopt any or all of these rethods. 

Under Section 3357.09, revised Code, the board of trustees o~ 
a tecl1nical college has· :_road nowers, subject to the a~nroval of the 
Board of Regents to use or tlis)'.'ose of colle<""e pro0·ert•.r in any r--anner 
appropriate to the purpo;es o:" t:1e institution. !11 r,ertinent nart, 
that Section provides as follo·-rs: 

"The board of trustee~ of a tec~nical col­

lege district may tii th the ap'>roval of the Ohio 

board of regents: 


"(A) Oi-m ,md O!)erate a technical coller,e, 

pursuant to an official plan prenared and a?­

nroved in accordance nith section 3357.07 of the 

Revised Code; 


"(B) Hold, encur,~-,er, control, acquire !:>y 

donation, purchase, or conderrnation, construct, 

own, lease, use, and sell, real and :rersonal 

property as necessary for the conaucc of the 

pro,:ram of the technical college on Fhatever tertT's 

and for •.1hatever consicl.eration ray be a,:,pro!)riate 

for the ;->Ur;")oses of the insti tt~tion: 


""' * * * * * * * *•" 

An analogous situation was oiscussecJ by one of Il'V predecessors 
in Opinion ao. 1147, Opinions of the Jttorney r.ereral for 1957. 
The trustees of Kent State Universitv had a!:;ked Hhether land under 
their control Fi~ht be leased to unf,-,":rsity orrranizat:ions, sororities 
or fraternities for the purpose of c,:..,.struci~int:"' ::tud.:mt housinrr. My 
predecessor, ;::iointing to Section 33t;l.04, ~evised Code, nhich <"'ives 
the Kent State trustees broad cencn,: pm.,er::i similar to those granted 
to technical college trustees in '>.;·tion 3357.09, supra, ~aid:· 

"There is nothinrr in the statute restrict ­

inq * * * choice of lessees, nor is there anv 

restriction that r,irrht nrohibii- use of the leased 

land for purposes o~ co:,structing thereon stu­

dent housing facilities." 


It may be urged that a state Wliversity ant" a tecimicnl coller-e 
are not com;:iarable; that the formC;;r drP.t·rs students fror- all !:)arts of 
the state and the nation, tihile the student body of the latter is 
limited to a small area; that the forr-er. is given S?eci ~ic al.:thori ty 
to maintain dornitories (Sections 3347.01 to 3347.09, .revised Code), 
while the latter has no such ::itatutors., authority. l~c,rever, althou<""h 
the principal purpose of a technical college is-to supply the needs 
of its particular district, t..11e f'eneral .1'.ssel!'bly did corten~late 
that its courses reiqht have state-ilide and even nation-wi.::.e attractio1 
and it made specific provi~ion for the fees to be charred those 
comincr from outside the dh:trict. Section 3357.09, Revised rode. 
The reasoning of rry predecessor in Opinion ~!o. 1147, ~upra, does, 
therefore, have application here, and I conclude·th?t, in the lirht 
of the broad statutory nowers of the 3oard of ':"rustees, the ans~··ers 
to your first two questions 1 ust be in the affirrative. Subject 

to ari:>roval by the Board of Recrents, the Colle<""e r.i.ay i fself con­

struct and operate ti1e dorrJ. tory units, or it r'ay lease land to a 

private developer for the same purpose. 
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I \.,ould caution, however, that the ::ioard of Trustees May not 
finance a dormitory project by the issuance of revenue bonds. The 
power of the Board in this res,·,ect is lin>i ted by Section 335 7 .112, 
Revisec. Code, which provides, in r,ertinent part, as follows: 

•To provide all or part of the r,oneys for 

acquiring, constructing, equipping, furnishin~, 

repairing, remodeling, renovatin~, enlarqin~, 

and imFroving buildin~s, structures, and facili ­

ties for vehicle parking, dinino and food pre~­

aration, bookstores, health centers and in­

firmaries, student services and activities, 

athletic and recrt?ational purposes, auditoriurs, 

and any one or r.:ore or cord:,ination thereof, * * * 

the board of trustees of any technical colle~e 

district may, by resolution, provide for borra.,, ­

ing money and issuing bonds, *••which ray be 

secured by a pledge of the lien on such revenues 

of the district from the operation or O\Jnership 

of such facilities, * • *." 


It will be noted that there is no r.ention of dort"itories. !n con­
trast, the power of the state universities to finance the construc­
tion of dormitories, as well as other necessary buildings, by 1:>eans 
of revenue bonds is c-ranted in considerable detail. Sections 
3345.07 to 3345.12, and Sections 3347.0l to 3347.09, Pevised Code. 
And the financina authoritv of the universitv 11ranch districts in 
this respect is practicall~r identical Hith Secti("\n 3357.112, su~ra, 
with the sicrnificant addition of dorritories to the list ('f aut. orize~ 
facilities.· Section 3355.0Sl, Pevised Code, nrovides, in pertinent 
part: 

"To provide all or part of the money:; for 

acquiring, constructing, equip~in~, furnishin~, 

repairin'"f, remodelinc-, renovating, enlarc;ini;;, 

and i1:>proving buildinqs, structur2~, and facili ­

ties for venicle parkin~, dinin~ and food prepara­

tion, suita..Jle housino and dorritories for stu­

dentsaininstructors, rneribers of the facultvi "lnC:, 

the a , inistration and n•aintenance staff o the 

branch district universitv, !)oo}:stores, he::-.lth 

centers and infirmaries, student services and 

activities, athletic and recreational nurposes, 

audi toriur::s, and an~, one or r0ore or co!'".bination 

thereof, * * *." cr~~hasis cdded.) 


The answer to your third 0uestion ~ust he in the neoative. In 
the first place, there is nothinr< in the statutory r)ouers of the 
Board of Trustees \·1hich gives ther.i the authorit·..· to re('luire students 
to live in a dorritory owned and O".lerated. )·;y a private develo,.,er. 
Furtherll'.ore, even if such authoritv e::d.sted, the Joard could never 
be sure that there would be enou17h- students from ~,ear to ?ear to 
fulfill the miniruum occupancy cornr,,i trnent. '.:'he nres~nt dro~ in the 
birth-rate enhances this inherent uncertainty. ~hould t?i.e corrri t ­
rnent not be kept, the Board would he bound unc.er the contract to 
make up the difference out of otl"'.er availc:>1Jle func1s. This would 
mean the expenditure of public funds i:or a purelv nrivate rurrose, 
the profit of the private develo!'er. It is, of course, \\fell ~e:ttled 
that public funds are to be spent only for a pu~lic purpose. ~tate 
ex rel. Dickman v. Dc.~er.bacher, 164 Ohio <,t. 142, 149-151 (195'S1'"': 
State ex rel. Leaverton v. Kerns, 104 Ohio .'.;t. 550, 552-553 (1~22): 
Opinion No. 72-023, Opinions of the ~ttorney reneral ~or 1972: 
Opinion No. 71-058, Opinions of the Attorney r.eneral for lS7l. 
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In specific ans\·1er to your questions it is, therefore, r.y opin­
ion, and you are so advised, that: 

1. The board of trustees of a technical collerre r..ay, •:d th the 
approval of the Board of Regents, build and operate dorn,itory units 
on land owned or leased by the colle~,e. 

2. The board of trustees of a technical collere rr.ay, Hith the 
approval of the :Coard of ne~ents, lease land !:"'·med by the college, 
or leased by it for college facilities, to a private developer for 
the purpose of l>uildins- and onerating a dornutor:1 for college stu­
dents. 

3. The board of trustees of a technical collere r·•ay not enter 
into an agreement with a private developer to build and operat€ a 
dormitory for college students on his own pro:nerty in uhich the 
board ~uarantees rninirn\lJT' occupancy for the ensuinr school years. 

4. If the official :>lan of a technical colle<;e, apnroved by 
the Board of Re,:rents, contained no provision for a c1orr,i tory, t'1e 
plan roust be amended Hith armroval of the !'erents in order to r,euit 
construction of a dormitory~ 




