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1. ANNEXATION-ORDINANCE OF ACCEPTANCE ADOPTED 
-LEGISLATIVE AUTHORITY OF MUNICIPAL CORPORA­
TION-ORDINANCE APPROVED BY ELECTORATE­
LEGAL REQUIREMENTS CO-:\1PLIED WITH-RESIDENCE 
IN MUNICIPALITY-PERSONS RESIDING IN ANNEXED 
TERRITORY-DATE OF PASSAGE OF ORDINANCE OF AC­
CEPTANCE IN COUNCIL-DETERMINATION OF RESI­
DENCE QUALIFICATIONS-SECTIONS 709.02 ET SEQ., 
709.10 RC. 

2. ELECTION DATE-TO DETERMINE PRIOR RESIDENCE 
IN VILLAGE-CANDIDATE, :tvIEMBER OF LEGISLATIVE 
AUTHORITY OF VILLAGE-DATE OF GENERAL ELEC­
TION-SECTION 731.12 RC. 

SYLLABUS: 

1. Where an ordinance accepting an annexation pursuant to the procedure con­
templated by ·Section 709.02, et seq., Revised Code, has been adopted by the legislative 
~nthority of a municipal corporation and where by subsequent referendum the elec­
torate of the munidpality has approved said ordinance, and where all other procedures 
required by said statutes have been complied with, the date to be used in determining 
the qualifications by way of residence in the municipality, of persons residing in the 
t~rritory annexed, is the date of passage of the ordinance of acceptance in council, 
as provided by Section 709.10, Revised Code. 

2. The date of election as provided in Section 731.12, Revised ,Code, to be used 
in determining prior residence in a village of a candidate for member of the legislative 
authority of said village, is the date of the general election, and not the date when 
the results thereof are certified. 

Columbus, Ohio, May 5, 1955 

Hon. Ted W. Brown, Secretary of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which is predicated upon 

the following facts : 

On or about December 29, 1953, proceedings for annexation to a 

municipality were instituted upon the application of a citizen of the terri-
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tory proposed to be annexed, pursuant to Section 709.02, Revised Code. 

Thereafter and on January 17, 1954, the board of county commissioners 

approved the petition and annexation and filed same with the clerk of the 

municipality concerned. On May 3, 1954, an ordinance accepting the an­

nexation, (hereinafter referred to as ordinance of acceptance,) was intro­

duced in the council of the municipality. On June 14, 1954, the ordinance 

of acceptance was passed by the council. Final publication was made on 

June 24, 1954. Thereafter, on July 13, 1954, a petition was filed in the 

Court of Common Pleas of the county concerned, attacking the ordinance 

of acceptance on the grounds of alleged invalid procedure in council. As 

an incident to this litigation the court granted a temporary injunction which, 

by its terms, generally prohibited the municipal officials from taking any 

further action with respect to the annexation petition. Concurrently with 

this litigation a referendum petition was likewise filed in the municipality 

for the purpose of having the ordinance of acceptance submitted to the 

electors of the municipality at a general election to be held on November 2, 

1954. Thereafter, pursuant to the provisions of Section 731.29, Revised 

Code, on November 2, 1954, the ordinance was voted upon by the electors 

of the municipality and on November 15, 1954, the county board of elec­

tions certified the official vote on the referendum to the clerk of the 

municipality, which vote, in effect, approved the ordinance of acceptance. 

November 20, 1954, was the fifth clay following the certification of the 

official vote within the purview of that portion of Section 731.31, Revised 

Code, which provides as follows : 

"* * * Ordinances proposed by initiative petition and refer­
endums receiving an affirmative majority of the votes cast thereon, 
shall become effective on the fifth day after the clay on which the 
board of elections certifies the official vote on such question." 

Thereafter, on December 17, 1954, the petition for injunction rela­

tive to the annexation proceedings was dismissed and the temporary 

injunction dissolved. On December 16, 1954, the clerk of the municipality 

filed a certified copy of the annexation proceedings with the county re­

corder, as required by Section 709.06, Revised Code. 

Your inquiry comprehends the question of when the inhabitants of the 

area annexed become residents of the territory to which they were an­

nexed, under the foregoing statement of facts, in view of the provisions 

of that portion of Section 731.12, Revised Code, which provides as follows: 
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"Each member of the legislative authority of a village shall 
have resided in the village one year next preceding his election, 
and shall be an elector of the village. * * *" 

An enumeration of the possible dates on which it might be urged 

that the inhabitants of the territory annexed became residents of the terri­

tory to which they were annexed, is as follows: 

(a) June 14, 1954, the elate when the ordinance of accept­

ance was passed in council. 

( b) June 24, 1954, the date of final publication of said 

ordinance. 

(c) November 2, 1954, the date when the electors of the 

municipality voted affirmatively on the referendum. 

( cl) November 20, 1954, the elate when the referendum 

would become effective as provided by the pertinent 

provision of Section 731.31, supra. 

(e) December 16, 1954, the elate when a certified copy of the 

annexation proceedings were filed with the county 

recorder as required by Section 709.06, supra. 

(f) December 17, 1954, the elate of entry of the judgment 

in favor of the municipality dissolving the temporary 

injunction and dismissing the petition for permanent 

injunction. 

'vVe may, at the outset, eliminate the elate of the dissolution of the 

injunction as a possible elate for consideration in this question. Clearly, if 

the annexation had become effective prior to the issuance of the temporary 

injunction, such injunction could not have had the effect of voiding the 

annexation already accomplished. Nor did the injunction by its terms 

purport to do so. It is equally clear that if further steps were required to 1be 

taken to effect such annexation as of the time the injunction issued, the 

fact that the injunction was subsequently dissolved would be in no way 

germane except insofar as the dissolution of the injunction would serve 

to permit such further steps. In any event, the elate when the necessary 

action was taken would be controlling. 

The elate of the general election on the referendum would likewise 

be immaterial. If the effective date of the annexation were dependent upon 
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the referendum, vhat portion of Section 731.31, supra, previously quoted, 

would manifestly obtain and the effective date would be the fifth day 

following certification as therein provided. 

The resolution of the remaining alternatives requires a consideration 

and comparison of two seemingly inconsistent sections of the Revised Code. 

Section 709.10, formerly Section 3556, General Code, provides: 

"\,Vhen the resolution or ordinance accepting annexation of 
adjacent territory has been adopted by the legislative authority of 
a municipal corporation, such territory is deemed a part of the 
municipal corporation, and the inhabitants residing therein shall 
have all the rights and ,privileges of the inhabitants within the 
original limits of such municipal corporation." 

Section 731.29, Revised Code, formerly Section 4227-2, General 

Code, provides in pertinent part as follows : 

"Any ordinance or other measure passed by the legislative 
authority of a municipal corporation shall be subject to the refer­
endum except as provided by section 731.30 of the Revised Code. 
No ordinance or other measure shall go into effect until thirty 
clays after it is filed with the mayor of a city or passed by the 
legislative authority in a village, except as provided by such 
section." 

The section then provides for the mechanics of a referendum and 

states: 

"No such ordinance or measure shall go into effect until 
approved by the majority of those voting upon it. * * *" 

If the legislative intent inherent in Section 709.10, supra, is to be given 

any effect at all, regardless of the question of its possible restriction or limi­

tation by the quoted portion of Section 731.29, supra, it is clear that the 

effective elate is dependent upon the ordinance of acceptance and not upon 

the compliance with those ministerial requirements which the relevant 

statutes clearly contemplate shall be met subsequent to the ordinance. 

Therefore, the elate when the transcript of the annexation proceedings ar_e 

filed with the county recorder as required by Section 709.06, Revised Code, 

is not controlling. This conclusion is in accordance with the decision in 

State, ex rel. South Brooklyn v. Craig, 11 O.C.D., 348. The second head­

note of this case reads as follows : 

"Upon the passage and legal publication of an ordinance 
accepting an application for the annexation of territory, such 
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territory at once becomes part of the corporation. The fact that 
the transcript, map and other papers were not filed for record 
until a later date does not affect the question." 

In an analogous case, it was held that notwithstanding the require­

ment of Section 709.12, Revised Code, formerly Section 3157-1, General 

Code, that any existing indebtedness should be apportioned as between 

the respective territories and that an ordinance accepting such apportion­

ment was necessary to the validity of the annexation, such annexation was 

nevertheless effective upon the passage of the ordinance of acceptance of 

the annexation subject to being voided by the subsequent failure of a 

municipality to accept, •by ordinance, the apportionment. Roettker v. Cin­

cinnati, 56 Ohio App., 464. 

The question then resolves itself into a choice between the date when 

the referendum was effective and the date of passage or publication of the 

ordinance of acceptance of the municipal council. The only authority 

which has aparently passed upon this precise question is Board of Educa­

tion v. Board of Education, 48 Ohio Opinions, 254, affirmed 48 Ohio 

Opinions, 264. 

In commenting upon this issue, the court stated in part at page 260: 

"It is also argued that the ordinance did not go into effect 
until thirty days after September 26, 1930, because of the pro­
visions of General Code Section 4227-2, which reads in part as 
follows: 

'Any ordinance, or other measures passed by the council 
of any municipal corporation shall be subject to the referen­
dum except as hereinafter provided. No ordinance or other 
measure shall go into effect until thirty days after it shall 
have been * * * * passed by the council in a village, except 
as hereinafter provided.' 

"There is an inconsistency between this section and General 
Code 3556 which provides that when the ordinance of acceptance 
is adopted the territory shall be deemed a part of the municipality. 
The inconsistency is explained by the fact that the referendum law 
was passed by the legislature a considerable time after the enact­
ment of General Code $ection 3556. However, since General Code 
Section 3556 has not been expressly repealed, both sections 
must be given full force and effect if possible. It is clear that 
under General Code Section 3556 the territory becomes annexed 
upon the passage of the ordinance. General Code Section 4227-2 
makes the ordinance subject to a referendum, that is, the ordi­
nance will be void only if there is a referendum within thirty days 
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and the voters of the municipality cast an unfavorable vote; other­
wise the ordinance is valid from the date of its passage on 
September 26, 1950. * * *" 

I am in agreement with the expression of the court in this regard. 

The statutes concerning annexation relate to a particular and unique pro­

ceeding for the accomplishment of a particular purpose. I cannot assume 

that the legislature in passing those statutes applying the referendum 

procedure to ordinances in general, intended to repeal by implication those 

provisions of the law applicable to a limited and restricted field. On this 

point the language of Sutherland on Statutory Construction, Vol. 1, page 

486, Section 2021, is persuasive: 

"The enactment of a general law broad enough in its scope 
and application to cover the field of operation of a special or local 
statute will generally not repeal a statute which limits its operation 
to a particular phase of the subject covered by the general law, 
or to a particular locality within the jurisdictional scope of the 
general statute. An implied repeal of prior statutes will be re­
stricted to statutes of the same general nature, since the legislature 
is presumed to have known of the existence of prior special or 
particular legislation, and to have contemplated only a general 
treatment of the subject matter by the general enactment. There­
fore, where the later general statute does not propose an irrecon­
cilable conflict, the prior special statute will be construed as 
remaining in effect as a qualification of or exception to the 
general law." 

I am not unaware that the endeavor to apply both of these seemingly 

inconsistent statutes could result in further problems under varying cir­

cumstances. These problems are not, however, before me. For example, 

the status of the inhabitants with respect to their right to require municipal 

services during the period from the passage of the ordinance of acceptance 

in council and the final decision of the electorate on the referendum is not 

a matter for decision at this juncture; nor do I consider the principles 

applied herein as necessarily applicable to such an issue. Suffice it to say 

that once the conditions of ( 1) the proper publication of the ordinance of 

acceptance, (2) the expiration of the thirty day period required by Sec­

tion 731.29, supra, or (3) if a referendum is called for, the favorable vote 

by the electorate on the issues raised by the referendum, and (4) such 

other statutory requirements as are necessary to completely effectuate 

annexation, have been complied with, the date which determines the 

residence status of the citizens of the territory annexed must relate back 
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to the date of the adoption of the ordinance in council. Having so concluded, 

it follows that the date of final publication of the ordinance is not a deter­

mining factor, but is likewise a condition which must be properly complied 

with at the hazard of avoiding the annexation. This conclusion is implicit 

in the holding of Board of Education v. Board of Education, supra, 

which likewise considered the date of the passage of the ordinance of ac­

ceptance by the municipal council as controlling. 

You have likewise submitted a subsidiary question as to what is the 

date of the "election" of a member of the legislative authority of a village 

for the purpose of determining his prior year's residence as required by 

Section 731.12, supra. The only possible dates which could reasonably be 

considered as determinative in this connection would be (a) the date of 

the general election, (b) the date when the local board of elections certi­

fies the result of the election to the Secretary of State, and ( c) the date 

when the local board of elections issues its certificate of election to the 

candidate. 

Without regard to the meaning of the terms "election" or "elected" 

as they may appear in other statutes, it is apparent that there is only one 

date of the three suggested which is determined and determinable as of 

the time of candidacy, and that is the date of the general election. 

Obviously, the date when the results of the election are certified by the 

local board of election and the date when such board issues its certificate 

of election may and will vary with circumstances, and to decide that either 

of these latter two dates is controlling would create such an area of con­

fusion as to negate the ,principal purpose of Section 731.12, supra. In 
short, a candidate who resided in the municipality for less than one year 

prior to the date of the general election would be in constant doubt as 

to his eligibility as a candidate until such time as circumstances dictated 

when the result of the vote would be certified to the Secretary of State or 

when the local board of election would issue his certificate of election. 

Accordingly, and in specific answer to the questions raised by your 

request, it is my opinion that: 

1. Where an ordinance accepting an annexation pursuant to the 

procedure contemplated by Section 709.02, et seq., Revised Code, has been 

adopted by the legislative authority of a municipal corporation and where 

by subsequent referendum the electorate of the municipality has approved 

said ordinance, and where all other procedures required by said statutes 
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have been complied with, the date to be used in determining the qualifica­

tions by way of residence in the municipality, of persons residing in the 

territory annexed, is the date of passage of the ordinance of acceptance 

in council, as provided by Section 709.10, Revised Code. 

2. The date of election as provided in Section 731.12, Revised Code, 

to be used in determining prior residence in a village of a candidate for 

member of the legislative authority of said village, is the date of the general 

election, and not the date when the results thereof are certified. 

Respectful!y, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




