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1. CONSTABLE-REGULARLY ELECTED AND ALSO AP­
POINTED POL ICE CONSTABLE-COMPENSATED BY 
VIRTUE OF SECTION 509.16 RC-FEES PROVIDED FOR 
BY SECTION 509.15 RC-COLLECTED AND PAID INTO 
GENERAL FUND OF TOWNSHIP. 

2. CONSTABLE-APPOINTED POLICE BUT NOT AL S 0 
REGULARLY ELECTED CONSTABLE- NO AUTHORITY 
TO COLLECT FEES PROVIDED FOR IN SECTION 509.15 
RC. 
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SYLLABUS: 

1. The fees provided by Section 509.15, Revised ,Code, shall be collected and paid 
into the general fund of the township for services rendered before a justice of the 
peace court by a "regularly elected" constable who has also been appointed a police 
constable and is being compensated as such by virtue of Section 509.16, Revised Code. 

2. There is no authority in law to collect the fees provided in Section 509.15, 
Revised Code, for the services rendered by a person designated as a police constable 
under Section 509.16, Revised ,Code, when such person is not also a "regularly elected" 
constable. 

Columbus, Ohio, June 28, 1956 

Hon. H. Dennis Dannley, Prosecuting Attorney 

Medina County, Medina, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion wh:oh reads m part 

as follows: 

"Under Section 509.16 The Township Trustee may desig­
nate any qualified person as a Police Constable. 

1. If the person appointed, as Police Constable, is also an 
elected constable of the Township, is he required to charge the 
fees established under Section 509.15 in Civil and Criminal 
cases and pay over said fees into the General Fund of said Town­
ship? 

2. If the person appointed, as Police Constable, holds no 
office as elected Constable in the Township, then is that person, 
under the law, compelled to charge the fees established under 
Section 509.15 for the performance of his duty, both Civilly and 
Criminally, and then in turn pay those fees into the General Fund 
of the Township? 

It is assumed that a salary is established for the Police 
Constable mentioned in both of the above questions by the 
Trustees of the, Township." 

Section 509.16, Revised Code, to which you refer, provides: 

"The board of township trustees may designate any qualified 
person as a police constable. The board may pay each police 
constable, from the general funds of the township, such compen­
sation as the board by resolution prescribes for the time actually 
spent in keeping the peace, protecting property, and performing 
duties as a police constable. Such police constable shall not be 
paid fees in addition to the compensation allowed by the board 
for services rendered as a police constable. All constable fees 
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provided for by section 509.15 of the Revised Code, where due 
for services rendered while the constable performing such services 
is being compensated as a police constable for his performance, 
shall be ,paid into the general fund of the township." 

Reference in this section is made to Section 509.15, Revised Code, 

which provides for the fees of constables, and reads in pertinent part as 

follows: 

"For services actually rendered and expenses incurred, regu­
larly elected and qualified constables shall be entitled to receive 
fees and expenses, to be taxed as costs and collected from the 
judgment debtor, * * *." 

In the first situation you present, the person is a "regularly elected 

and qualified" constable so that he is clearly within the provisions of 

Section 509.15, supra, insofar as the costs of his services should be "col­

lected from the judgment debtor." Such person is further a police con­

stable appointed and c.'Jmpensated by virtue of Section 509.16, supra. 

In Opinion No. 1769, Opinions of the Attorney Gener2.l for 1952, page 

624, I considered a sii:lilar situation and there said in the third para­

graph of the syllabus: 

"3. Police constables who are paid the compensation pro­
vided in Section 3348, General Code (now Section 509.16, Re­
vised Code), may not lawfully be paid any of the fees for which 
provision is made in Section 3347, General Code (now Section 
509 .15, Revised Code)." 

As such fees have been collected for such police constables services 

and since such police constable is ineligible to receive the fees by virtue 

of this compensation, the last sentence of Section 509.16, is clearly appli­

cable and such fees as were due and collected for the constables services 

"shall be paid into the general fund of the township." 

In regard to police constables who are not also "regularly elected 

and qualified" constables, as described in your second question, I said 

in Opinion No. 1769, supra, that such persons may not lawfully be paid 

the fees ,provided for in Section 509.15, supra. Altho:.igh such person 

may not personally receive the fees the problem remains whether or not 

the fees for his services should be collected and paid into the general 

fund of the township. 

In Opinion No. 4755, Opinions of the Attorney General for 1955, I 

considered the status of such an appointed police constable in relation to 
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a municipal court. I there said in construing the last sentence in Section 

509.16, supra: 

"* * * it is to be noted that the former section authorizes 
payment into the township treasury only of 'constable fees 
provided for by Section 509.15 of the Revised Code, where due 
for services rendered * * *.' (Emphasis added.) Section 509.15, 
Revised Code, only authorizes fees where services have been 
performed by 'regularly elected and qualified constables.' Accord­
ingly, if the individual concerned were not a 'regularly elected' 
constable, who has also been appointed a police constable, this 
section would not authorize the payment into the county treasury 
of any fees in connection with services he renders in a municipal 
court." 

This reasoning is equally applicable in the present case, and fees may 

only be collected and paid into the township treasury when the police 

constable performing the services is also a "regularly elected" constable. 

There is a sound basis in the rules of statutory construction for such 

a result. Section 509.16, supra, refers to the "constable fees" while a 

"constable" is being compensated as a "police constable." The rule is 

stated in 37 Ohio Jurisprudence, 570, that: 

"Indeed, it has been declared to be the duty '.)f the court, 
where different words are used in a statute, to give to each word 
a separate meaning, if consistent with the fair interpretation of 
the act." 

Thus "constable" cannot be synonymous with "police constable" and 

must be restricted to mean that fees may be collected only where the 

services have been rendered by a "regularly elected" constable. 

Accordingly it is my opinion that: 

1. The fees provided by Section 509.15, Revised Code, shall be 

collected and paid into the general fund of the township for services 

rendered before a justice of the peace of the court by a "regularly elected" 

constable who has also been appointed a police constable and is being 

compensated as such by virtue of Section 509.16, Revised Code. 

2. There is no .mthority in law to collect the fees provided in 

Section 509.15, Revised Code, for the services rendered by a person 

designated as a police constable under Section 509.16, Revised Code, 

when such person is not also a "regularly elected" constable. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




