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OPINION NO. 2009-003 

Syllabus: 

2009-003 

R.C. 4757.41(A)(5) exempts from regulation under R.C. Chapter 4757 a civil ser­
vice employee, whether or not licensed under R.C. Chapter 4757, with respect to 
social work or professional counseling that is performed in the course ofhis employ­
ment as a civil service employee. 

To: James R. Rough, Executive Director, Counselor, Social Worker, and Mar­
riage and Family Therapist Board, Columbus, Ohio 
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By: Richard Cordray, Ohio Attorney General, January 29, 2009 

You have requested an opinion of the Attorney General concerning the 
exemption from R.C. Chapter 4757 of those individuals described in R.C. 
4757.41(A)(5). Specifically, you question whether R.C. 4757.41(A)(5) exempts a 
civil service employee who is licensed by the Counselor, Social Worker, and Mar­
riage and Family Therapist Board ("the Board") from regulation under R.C. 
Chapter 4757 with respect to actions taken by that civil service employee in the 
course of such employment. 

R.C. Chapter 4757 regulates the practice of several professions-profes­
sional counseling, social work, and marriage and family therapy. According to R.C. 
4757.02: 

(A) Except as provided in division (C) ofthis section and section 
4757.41 ofthe Revised Code: 

(1) No person shall engage in or claim to the public to be engag­
ing in the practice of professional counseling for a fee, salary, or other 
consideration unless the person is currently licensed under this chapter as 
a professional clinical counselor or professional counselor. 

(2) No person shall practice or claim to the public to be practicing 
social work for a fee, salary, or other consideration unless the person is 
currently licensed under this chapter as an independent social worker or a 
social worker. 

(3) No person shall claim to the public to be a social work assis­
tant unless the person is currently registered under this chapter as a social 
work assistant. 

(4) No person shall engage in the practice of marriage and family 
therapy or claim to the public to be engaging in the practice of marriage 
and family therapy unless the person is currently licensed under this 
chapter as a marriage and family therapist. 

(B)(1) No person shall use the title "professional clinical coun­
selor," "professional counselor," or any other title or description 
incorporating the word "counselor" or any initials used to identify 
persons acting in those capacities unless currently authorized under this 
chapter by licensure to act in the capacity indicated by the title or initials. 

(2) No person shall use the title "social worker," "independent 
social worker," "social work assistant," or any other title or description 
incorporating the words "social worker" or any initials used to identify 
persons acting in those capacities unless the person is currently autho­
rized by licensure or registration under this chapter to act in the capacity 
indicated by the title or initials. 

(3) No person shall use the title "marriage and family therapist" 
or any initials used to identify persons acting in that capacity unless the 
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person is currently authorized by licensure under this chapter to act in the 
capacity indicated by the title or initials. 

(C)(1) Divisions (A)(l) to (3) of this section do not apply to the 
practice of marriage and family therapy by a person holding a valid 
license or temporary license as a marriage and family therapist or inde­
pendent marriage and family therapist under this chapter. 

(2) Division (A)(4) of this section does not apply to the following 
persons licensed or registered under this chapter: professional clinical 
counselors, professional counselors, independent social workers, social 
workers, and social work assistants. (Emphasis added.) 

R.e. 4757.02 thus prohibits anyone, except as provided in division (C) of that sec­
tion, from representing oneselfto the public as, or for a fee, engaging in the practice 
of professional counseling, social work, or marriage and family therapy, or from 
representing oneself as a social work assistant, unless licensed or registered in ac­
cordance with R.C. Chapter 4757. 

The exemption about which you ask is set forth in R.e. 4757.41, in pertinent 
part, as follows: "(A) This chapter shall not apply to the following: ... (5) Any 
person employed in the civil service as defined in section 124.01 of the Revised 
Code while engaging in social work or professional counseling as a civil service 
employee ...." (Emphasis added.) The language ofR.e. 4757.41(A)(5) is clear 
and needs no interpretation. R.e. 4757.41(A)(5) exempts from regulation under 
R.e. Chapter 4757 any person, without qualification or exception, who is employed 
in the civil service, as defined in R.e. 124.01, while that person is engaged in social 
work or professional counseling as a civil service employee. See generally Symmes 
Township Bd. o/Tees v. Smyth, 87 Ohio St. 3d 549,553, 721 N.E.2d 1057 (2000) 
("[w]hen the language of a statute is plain and unambiguous and conveys a clear 
and definite meaning, there is no need . . . to apply the rules of statutory 
interpretation' '). 

According to R.e. 124.01(A), "civil service" includes "all offices and 
positions of trust or employment in the service of the state and in the service of the 
counties, cities, city health districts, general health districts, and city school districts 
of the state." Thus, R.e. 4757.41(A)(5) renders the provisions of R.C. Chapter 
4757 inapplicable to "any person" who is employed in the service of the state, a 
county, city, city health district, general health district, or a city school district, but 
only while that person, in his capacity as a civil service employee, engages in social 
work or professional counseling. R.e. 4757.41(A)(5) does not limit the exemption 
established therein to only such persons who are not licensed under R.e. Chapter 
4757. Rather, R.e. 4757.41(A)(5) applies to "any person" who is a civil service 
employee while engaged in social work or professional counseling as part of his 
civil service employment. If, for example, a person who is employed in the service 
of the state were to engage in social work or professional counseling outside of his 
work as a state employee, R.e. 4757.41(A)(5) would not exempt him from regula­
tion under R.C. Chapter 4757 in the performance of such outside activities. 

In spite of the plain language ofR.C. 4757.41(A)(5), it has been suggested 
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that R.C. 4757.41 (B) renders unclear the meaning of the exception established by 
R.C. 4757.41(A)(5). According to R.C. 4757.41(B), "[d]ivisions (A)(5), (9), and 
(11) of this section do not prevent a person described in those divisions from obtain­
ing a license or certificate of registration under this chapter. " The argument appears 
to be that a person who performs social work or professional counseling as a civil 
service employee, but who is also licensed or registered under R.C. Chapter 4757, 
thereby subjects himself to regulation by the Board and waives his exemption under 
R.C. 4757.41(A)(5). For the reasons that follow, however, we believe that R.C. 
4757.41(A)(5), when read together with R.C. 4757.41(B), exempts from regulation 
under R.C. Chapter 4757 a civil service employee, whether or not licensed or 
registered under R.C. Chapter 4757, with respect to the activities performed in the 
course of his employment as a civil service employee. 

We first note that the prohibition in R.C. 4757.02 against the unauthorized 
practice of professional counseling or social work is a criminal statute. See gener­
ally R.C. 4757.99 (making a violation of R.C. 4757.02 "a misdemeanor of the 
fourth degree on a first offense; on each subsequent offense,. . . a misdemeanor of 
the third degree"). Thus, the exceptions to the prohibitions ofR.C. 4757.02 must be 
liberally construed. See generally State ex reI. Moore Oil Co. v. Dauben, 99 Ohio 
S1. 406, 124 N.E. 232 (1919) (syllabus, paragraph one) ("[s]tatutes or ordinances of 
a penal nature, or which restrain the exercise of any trade or occupation. . . will be 
strictly construed and their scope cannot be extended to include limitations not 
therein clearly prescribed; exemptions from such restrictive provisions are for like 
reasons liberally construed"). Accordingly, the exemption from regulation under 
R.C. Chapter 4757 of" [aJny person employed in the civil service as defined in 
[R.C. 124.01] while engaging in social work or professional counseling as a civil 
service employee," R.c. 4757.41(A)(5) (emphasis added), must be read as apply­
ing to all such persons described in R.C. 4757.41(A)(5), whether or not such persons 
are licensed under R.C. Chapter 4757. Under such a reading, civil service employ­
ees who are licensed under R.C. Chapter 4757 are exempt from regulation "while 
engaging in social work or professional counseling as a civil service employee," 
but remain subject to regulation while engaging in social work or professional 
counseling outside of their civil service employment. Moreover, a reading of R.C. 
4757.41(A)(5) that would exempt the employment activities of only those civil ser­
vice employees who are not licensed under R.C. Chapter 4757 would require us to 
read into R.C. 4757.41(A)(5) language that would establish such limitation, e.g., 
reading "any person" as meaning "any person who is not licensed under R.C. 
Chapter 4757." Such a reading would violate the principle that "the intent of[a] 
statute is determined by the words used, and that words may not be inserted in or 
deleted from a plainly worded statute. " Lorain County Auditor v. Ohio Unemploy­
ment Compensation Review Conzm 'n, 113 Ohio S1. 3d 124, 2007-0hio-1247, 863 
N.E.2d 133 at ~24 (citation omitted). 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that 
R.C. 4757.41(A)(5) exempts from regulation under R.C. Chapter 4757 a civil ser­
vice employee, whether or not licensed under R.C. Chapter 4757, with respect to 
social work or professional counseling that is performed in the course ofhis employ­
ment as a civil service employee. 
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