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111 accordance with the terms of the United States Public Health 
Service Milk Ordinance and Code. 

3436. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuHY, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION-JURISDICTION OR AUTHORITY 
OVER CIHLD-COMPULSORY SCHOOL AGE-DATE OF 
ENROLLMENT NOT DATE OF ENUMERATION CER­
TIFICATION - CONDITIONS OR REQUIREMENTS, 
RULES AND REGULATIONS-PRIVILEGE OF PUBLIC 
SCHOOL ATTENDANCE. 

SYLLABUS: 
A board of education acquires jurisdiction or authority over a child 

of compulsory school age about to enter school from the date of the 
enrollment and not fran~ the date of the enumeration certification, for 
the purpose of requiring such child to perform certain conditions or 
meet certain requirements that the board of education may have duly 
adopted in its rules and regulations as the conditions of the privilege 
of atteuding the public school. 

CoLUMBUS, Or-no, December 20, 1938. 

DR. \iVALTER H. HARTUNG, Director of Health, Columbus, Ohio. 
DEAR Sm: This will acknowledge receipt of your communication 

which reads as follovvs: 

"vVill you kindly give me at the earliest date possible 
your opinion as to whether school authorities have juris­
diction over children about to enter school from the date of 
the Enumeration Certification or from the date of enrollment? 

I am enclosing also a copy of the letter received by the 
clerks and members of the Board of Education in Miami 
County in which the Prosecuting Attorney of that county 
gives them his interpretation of the laws relative thereto. 
I am giving you this not in order to assist you in arriving 
at a decision, but in order to give you the picture of the 
argument between the boards of health, the school authori­
ties and the local medical profession." 

48-A. G. 
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From your communication I assume, and therefore, your request 
IS answered on the assumption that your question is limited to the 
jurisdiction or authority that a board of education may acquire over 
a child of compulsory school age, before enrollment, for the purpose 
of requiring of such child the performance of certain conditions or 
acts that the board of education may have imposed upon a pupil 
about to enter school, as distinguished from the jurisdiction that a 
board of education has in compelling a pupil of compulsory school 
age to attend school if he has not enrolled in the public school and 
is not employed on an age and schooling certificate or has not been 
determined to be incapable of profiting substantially by further in­
struction or is not attending a pri,·ate or parochial school. 

Section 7794, General Code, which prm·ides for the annual 
enumeration of all children between fi,·e and eighteen years of age, 
reads in part, as follows: 

"An enumeration of all youth betvveen ii,·e and eighteen 
years of age resident within the district, and not temporarily 
there, shall be taken in each school district annually during 
the four weeks ending un the fourth Saturday of May. This 
enumeration shall designate the name of each child, his sex, 
his age, name uf his parent, location of his residence, and 
\\'hat school building and grade he attends, and shall in­
dicate in separate columns whether each child is from fiYe 
to six years of age or from sixteen to eighteen years oi 
age * *" 

In the case of Board of liducation of Albany Village School, Dis­
trict of Athens Count}', vs. State, ex rcl. Brown ct al., 37 Ohio Appellate, 
4S3 ,at page 4S6, the court defined Enumerated children as follows: 

"Enumerated children include all those between the ages 
oi ii,·e and eighteen described in Section 7794, General Code. 

* * 
Enumerated children include all children eligible so iar 

;ts age is concerned to admission to the public schools." 

1t must be obsen·ed that enumerated children are eligible to 
admission to the public schools; but that, there is nothing in the 
provisions of Section 7794, supra, that can be interpreted or con­
,:trucd as making it compulsory for a pupil that was included in the 
annual enumeration to attend the public schools. lt further must 
he said that there is nothing in the prm·isions of Section 7794, supra, 
from which it can he interpreted or construed that the hnarcl of eclu-
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cation acquires jurisdiction or authority over a child by reason of the 
fact that such child was included in the annual enumeration. 

Section 7762, General Code, reads in part, as follows: 

''A child between six and eighteen· years of age is 'of 
compulsory school age' for the purpose of this chapter; but 
the board of education of any district may by resolution raise 
the minimum compulsory school age of all children residing 
in the district to se,·en, subject to subsequent modification 
to six; and the compulsory school age of a child shall not 
commence until the beginning of the term of such schools, 
or other time in the school year fixed by the rules of the 
board of education of the district in which he resides adopted 
under section seven thousand six hundred eighty-one of the 
General Code, next following his arrival at the minimum age 
prescribed hereby or hereunder. * *" 

Section 7762-6, General Code, prm·ides as follows: 

"l~very child of compulsory schnol age who is not em­
ployed on an age and schooling certificate and has not been 
determined to be incapable of profiting substantially by fur­
ther instruction shall attend a public, priYate or parochial 
school under the conditions prescribed in this chapter." 

Section 77o3, General Code, reads in part, as follows: 

"Every parent, guardian, or other person having charge 
of any child of compulsory school age who is not employed 
on an age and schooling certificate and who has not been 
determined in the manner provided by law to be incapable 
of profiting substantially by further instruction, must send 
such child to a public, private or parochial school for the full 
time the school attended is in session, which shall in no case 
be for less than thirty-two weeks per school year. Such 
attendance must begin within the first week of the school 
term or within one week of the date at which the child begins 
to reside in the district or within one week after his with­
drawal from employment. * *" 

It is evident from reading of Sections 7762, 7762-6, 7763, supra, 
that the compulsory school attendance of a child within the compul­
sory school age limit, does not begin until the first week of the school 
term; that, the compulsory attendance of a child is complied with if 
the child attends a "public, pri,·ate, or parochial school." 
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Section 7689, General Code, provides that the school year shall 
begin on the first clay of July and close on the thirtieth clay of June 
of the succeeding calendar year. 

However, in Ohio, there is ;1o statutory provision as to the dates 
on which the term of school is to begin and end, except that the 
length of the school term of elementary schools is fixed by Section 
7644, General Code, as not less than thirty-two nor more than forty 
weeks in each school year. This particular provision in Section 7644, 
General Code, reads as follows: 

"Each board of education shall establish a sufficient 
number of elementary schools to provide for the free edu­
cation of the youth of school age within the district under 
its control, at such places as will be most convenient for the 
attendance of the largest number thereof. Each elementary 
clay school so established shall continue not less than thirty­
two nor more than forty weeks in each school year. * ':'" 

Section 7681, General Code, reads in part, as follows: 
"The schools of each district shall be free to all youth 

between six and twenty-one years of age, who are children, 
wards or apprentices of actual residents of the district, but 
the time in the school year at which beginners may enter 
upon the first year's work of the elementary schools shall 
be subject to the rules and regulations of the local boards of 
education. * *" 

It is evident from a reading of Sections 7689, 7644 and 7681, 
General Code, that it is within the discretion of the board of educa­
tion to set the elate on which the term of school is to begin and end 
for each and every school year. 

From the provisions of all the sections hereinabove referred to, 
the conclusion must be reached that the board of education must 
determine the date for the beginning and ending of the school term; 
that a board of education cannot compel a child within the compul­
sory school age to attend school until the first week of the established 
school term; and that since a board of education acquires jurisdiction 
of a school child only by the child's attendance in school, the board 
of education cannot acquire any jurisdiction over a child, within the 
compulsory school age, until the first week of its school term. 

That a board of education does not acquire jurisdiction of a .child 
until its attendance at school, is discussed to some extent in the case 
of State, e.v ref. Millzoof vs. Board of Education of the Village of 
Barberton, 76 0. S., 279. In that case the question presented was 
the authority of a board of education to require the vaccination of 
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pupils. The court held that a board of education could not compel 
vaccination of a pupil, but that by virtue of the jurisdiction it ac­
quired to impose certain rules and regulations on pupils through 
their attendance at school, a board of education could require a pupil 
to be vaccinated as a condition of attending school. At page 303, 
the court said: 

"Legislation reqmnng vaccination is mentioned by Mr. 
Justice Brown, in deliYering the opinion nf the court in 
Lawton vs. Steel, 152 U. S., 133, 136, as a proper exercise of 
the police power. vVhile the duty of prO\·iding for the edu­
cation of the children of the state by the support and main­
tenance of an efficient system of common schools, is one 
enjoined by the Constitution of Ohio, Ar_ticle I, Section 7, 
and Article VI, Section 2, yet it must be conceded that the 
privilege of attendance upon the public schools of the state 
is, and of necessity must be, subject to such reasonable re­
strictions and limitations as may be imposed by the proper 
authorities, either in the interest of the public health, or to 
promote the efiiciency and general welfare of the schools 
themseh·es. In Bissel vs. Davidson, et al., 65 Conn. 183, a 
statute authorizing the school authorities to require vaccina­
tion as a condition precedent to the right to attend the pub­
lic schools, was held to be a valid enactment, and in dis­
cussing the question of the right or privilege of all children 
of school age to attend the public schools, the court in that 
case said: 'This privilege is granted and is to be enjoyed 
upon such terms and under such reasonable conditions and 
restrictions as the law-making power, within constitutional 
limits the question what terms, conditions and restrictions 
will best subserve the end sought in the establishment and 
maintenance of public schools, is a question solely for the 
legislature and not for the courts. The statute in question 
authorizes the committee to impose vaccination as one of 
those conditions. lt does not authorize or compel compul­
sory vaccination; it simply requires vaccination as one of the 
conditions of the privilege of attending the public school.'" 

I have been unable to find any case in Ohio wherein there was 
discussed when a board of education secures jurisdiction over its 
pupils. However, in the case of Butler vs. State (Tex.) 194 South­
western, 166, the question was discussed whether the jurisdiction of 
the school authorities began on the beginning of the scholastic year 
or the beginning of the school term. It was held: 
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"Acts 34th Leg. c 49, providing that every chilcl.in the 
state who is eight years and not more than fourteen years 
old shall be required to attend the public schools in the dis­
trict of its residence for a period of not less than sixty clays 
for the scholastic year beginning September 1, 1916, and that 
the period of compulsory school attendance at each school 
shall begin at the opening of the school term, unless other­
wise authorized by the district school trustees, was not ap­
plicable to a child who became fourteen years of age on the 
twelfth clay of October, the public school term in his district 
beginning October 30th." 

Section 7692-1, General Code, provides, in part, as follows: 

"School physicians may make examinations and diagno­
SIS (diagnoses) of all children referred to them at the begin­
ning of every school year and at other times if deemed de­
sirable. * *" 

I. am not unaware that the argument may be offered that this 
provision authorizing a board of education to refer school children to 
school physicians at the beginning of every school year, vests a board 
of education with the authority to require children to submit to ex­
aminations from school physicians at the beginning of the school year, 
which is ] uly first, and therefore, prior to the customary or usual 
beginning of the school term in September. Such contention must 
be refuted when we consider that a board of education does not ac­
quire jurisdiction over a school child until the beginning of the school 
term; and that any requirement by a board of education for a school 
child to submit to an examination before the beginning of the school 
term would be ineffective and unenforcible. 

Therefore, in specific answer to your question it is my opinion 
that, school authorities can acquire jurisdiction over children about 
to enter school from the elate of enrollment and not from the elate of 
the Enumeration Certification. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 


