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may release only the obligation to repay that portion of those moneys which 
represents the receipts of tax levies made for strictly county purposes. 

3649. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION-MAY ESTABLISH SCHOOL AT A PRIVATE 
INSTITUTION FOR TUBERCULAR CHILDREN IN OR OUTSIDE 
THE SCHOOL DISTRICT-WHERE BOARD NEGLECTS TO ACT, 
BECOMES DUTY OF SPONSORS OF HOME TO PROVIDE SUCH 
EDUCATION. 

SYLLABUS: 
1. By authority· of section 7644-1, General Code, the board of education for 

a city . school district may establish a special elementary school for the resident 
youth of school age who are afflicted with tuberculosis, either within or without 
the school district. 

2. In the event a private home for tuberwlar contact children, residents of 
a city school district, is established outside the boundaries of the district, and the 
board of education of the city school district fails or refuses to establish a school 
at said home; or provide educational advantages for the children of said home, 
it is the duty of the sponsors of the home to provide for the education of the 
children in the said home. 

CoLUMBus, Omo, October 9, 1931. 

HoN. B. 0. SKINNER, Director of Education, C olmnbus, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion 

which reads as follows: 

"A private individual purchased a building outside the school dis­
trict of Columbus, said building to be used for the purpose of restoring 
children with tubercular tendencies to health. All of these children are 
residents of the city of Columbus but are temporarily placed in this 
home until such time as their health is restored by treatment there. This 

·institution is being financed by private individuals. 
Can the city of Columbus legally expend funds to hire a teacher to 

teach these children, now located outside the Columbus City School 
District?" 

I am advised that the home to which you refer 111 your inquiry, is located 
outside the limits of an incorporated city or village. It is in one of the school 
districts of the Franklin County School District. 

While it is not called a children's home or orphan asylum but is, on the 
other hand, maintained more in the nature of a private sanitarium, I am of the 
opinion that it has all the characteristics of a private children's home and may 
be classed as such, as the term "private children's home" is used in Section 7681. 
General Code. Said Section 7681, General Code, reads in part, as follows: 
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"The schools of each district shall be free to all youth between six 
and twenty-one years of age, who are children, wards or apprentices of 
actual residents of the district, * * * The board of education may ad­
mit the inmates of a private children's home or orphan asylum located 
in the district, with or without the payment of tuition fees, as may be 
agreed upon; provided any child who is an inmate of such a home or 
asylum and previous to admission was a resident of the school district in 
which such home or asylum is located shall be entitled to free educa­
tion; and provided, any such inmate who attends the public schools was 
prior to admission to such home or asylum a resident of another school 
district of the state of Ohio and a tuition fee is charged, the same 
method of reimbursement shall be followed as is provided in sections 
7677 and 7678; * * *." 

Sections 7677 and 7678, General Code, referred to in the above statute, have 
to do with the cost of educating inmates of public or semi-public children's homes. 
It is there provided that the cost of educating those children, when they attend 
school in the district where the home is located, shall be charged back to the 
district of their residence before admission to the home. 

It will be seen, therefore, that if the children in the home, about which you 
speak, were admitted to the schools of the district in which the home is 
located, and a tuition fee were charged, the city school district of the city of 
Columbus where these children were residents before being placed in this home 
would be required to reimburse the district where the home is located, for the 
amount of this tuition. 

The board of education of the district where this home is located is not 
required, however, to admit these children into its schools. This has been held 
by the Supreme Court in the case of Stale ex rei Methodist Children's Home 
Association of Worthington v. Board of Education of the Worthington School 
District of Franklin County, 105 0. S., 438. It was there held: 

"The board of education of a district wherein is located a private 
children's home is not required by the provisions of Section 7681, Gen­
eral Code, to admit to the schools of such district children who are in­
mates thereof who arc not the children, wards or apprentices of actual 
residents of such district." 

If such children are admitted, however, to the schools of the district where 
a home of this nature is located, the Supreme Court has held in the case of 
State ex rei. King, Prosecuting Attorney v. Sherman, County Auditor, 104 0. S., 
317; that the district of residence of the child before admission to the home must 
pay any tuition charge that may be made for said children. The holding of 
the Supreme Court in the above case is stated in the syllabus, as follows: 

"Where children of school age, inmates of a private children's 
home or orphan asylum, have attended the public schools of the school 
district in which such home or asylum is located, such school district 
is entitled to recover from another district in the state of Ohio where 
such children had a residence immediately prior to becoming inmates of 
such home or asylum the expense of such attendance based upon the 
average per capita cost of the elementary schools of the district where 
such home is located, not including improvements and repairs." 
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I understand the children in this particular home do not consist of children 
with pronounced or advanced cases of tuberculosis, but only those with tubercular 
tendencies or what are sometimes termed "tubercular contact" cases. Even so, 
however, it is very probable that the school district where the home is located 
would not care to admit those children to its schools, and under the ruling of 
the Supreme Court, they would not be required to. 

In any event, the cost of educating these children would, and should fall 
on the board of education of the city school district of the city of Columbus, 
where they were residents prior to their admission to this home. The question 
therefore arises as to how educational advantages may be furnished by the city 
school district and whether or not the city school district may be required, under 
the circumstances, to furnish such advantages. Section 7644-1, General Code, 
provides as follows : 

"The Board of Education in any city school district may establish 
such special elementary schools as it deems necessary for youth of 
school age who are afflicted with tuberculosis, and may cause all youth, 
within such district, so afflicted, to be excluded from the regular ele­
mentary schools, and may provide for and pay from the school funds, 
the expense of transportation of such youth to and from such special 
schools." 

It will be observed from the terms of the statute that the board of educa­
tion in a city school district which desires to establish a school such as is men­
tioned in the statute, is not limited as to the location of that school. 

.The general authority extended to boards of education to establish schools 
1s contained in Section 7620, General Code, which provides in part, as follows: 

"The board of education of a district may build, enlarge, repair 
and furnish the necessary school houses, purchase or lease sites there­
for, or rights of way thereto, or purchase or lease real estate to be 
used as playgrounds for children or rent suitable schoolrooms, either 
within or without the district, * *" 

In my opinion, Section 7644-1, General Code, supra, when read in the light 
of the authority extended to boards of education by Section 7620, Genrcal Code, 
is broad enough to permit the establishment of a school for children afflicted 
with tuberculosis, including children with merely tubercular tendencies either 
within or without the school district. See State ex rei. Clark et al. v. Board of 
Edttcation, 11 0. A., 146. 

The terms of the statute, however, arc not mandatory and whether or not 
such a school is established, is purely within the discretion of the board of 
education of the city school district. 

If the board of education fails or refuses to establish a school at an insti­
tution of the kind here under consideration, it becomes the duty of the institution 
itself, to furnish educational advantages for the children which it has taken 
under its care. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question, that the 
board of education of the Columbus City School District may legally establish 
a school at the home to which you refer, and may lawfully expend the school 


