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SYLLABUS: 

The board of county comm1ss1oners may transfer the present county 
children's home to a different site without the approval of the county child 
welfare board, so long as there is no abandonment of the operation of a 
county children's home. 

Columbus, Ohio, October 28, 1963 

Hon. Lynn B. Griffith, Jr. 
Prosecuting Attorney 
Trumbull County 
Warren, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The County Commissioners of Trumbull County are 
desirous of selling the property on which the Trumbull 
County Children's Home now stands. If and when such a 
sale is completed, the County Commissioners then contem­
plate the transfer of the Children's Home to another 
county-owned building. 

"Your opinion is respectfully requested as to the fol-
lowing question: 

"Can the sale of the Children's Home be effected 
under the provisions of Ohio Revised Code Sections 
307.09 and 307.10, without the approval of the Child 
Welfare Board, or would such a transfer of location 
require the approval of the Child Welfare Board be­
fore a sale of the first property could be made, in 
accordance with Section 5153.29 of the Ohio Revised 
Code?" 

Most of Section 307.09, Revised Code, deals with leases; the 
pertinent language reads as follows: 

"If the interests of the county so require, the board of 
county commissioners may sell any real estate belonging 
to the county and not needed for public use * * *. In case 
of the sale of such real estate not used for county purposes, 
* * * all or such part of the proceeds thereof as the board 
designates may be placed by the board in a separate fund 
to be used only for construction, equipment, furnishing, 
maintenance, or repair of the county buildings and the 
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acquisition of sites therefor." 

Section 307.10, Revised Code, reads in pertinent part as fol­
lows: 

"No sale of real estate, * * * as provided in section 
307.09 of the Revised Code shall be made unless it is 
authorized by a resolution adopted by a majority of the 
board of county commissioners. * * *" 
Section 5153.29, Revised Code, reads as follows': 

"The board of county commissioners of any county 
having a county children's home, may, upon the recom­
mendation of the county child welfare board or county 
department of welfare and with the approval of the divi­
sion of social administration, abandon the use of such 
home and proceed to sell or lease the site, building, furni­
ture, and equipment of such home in the manner most ad­
vantageous to the county, or it may use the home for other 
necessary and proper purposes. The net proceeds of any 
such sale or lease shall be paid into the county treasury." 

(Emphasis added) 

I have found no reported cases, involving any of these three 
statutes, which give any assistance in construing the language. 

Section 5153.29, supra, speaks only of an abandonment of a 
county children's home, and "abandon", as there used, connotes 
more than a mere change of location of the home. It goes beyond 
and connotes the cessation of the whole activity of having such a 
home in operation. I conclude that the section is not involved in 
the problem at hand. 

In order to interpret the other two sections, it is well to note 
the effect of Sections 5153.16 and 5153.21, Revised Code. The first 
section authorizes the county child welfare board "to acquire and 
operate a county children's home", and the second section author­
izes the board of county commissioners to establish such a home 
("may establish") after a county child welfare board has so recom­
mended. 

It seems proper to infer from all of the language that the board 
of county commissioners is the controlling body; i.e., that the county 
child welfare board has no real authority except in the situation 
of a proposed abandonment, and even then only in conjunction with 
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the division of social administration (of the department of public 
welfare). 

It is therefore my opinion, and you are so advised, that the 
board of county commissioners may transfer the present county 
children's home to a different site without the approval of the 
county child welfare board, so long as there is no abandonment of 
the operation of a county children's home. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




