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OPINION NO. 73-004 

Syllabus: 

Neither a board of township trustees nor a board of county

coMmissioners has the power to barricade a passable t~;nship public

road. 


To: Charles G. Wetherholt, Gall la County Pros. Atty., Galllpolls, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, January 18, 1973 


Your predecessor's request for my oninion reads as follows: 

The trustees of one of our townships, along with 

nine other freeholders, have petitioned the county

commission to alter a township road by barricading

it in the micldle. '.l'his way the roa" would be open 

to the resi~ents to either sit'le of the barricat"e, 

but would not be a through road. The County 

Commission has asken ~e to request your opinion to 

do this on its own and if not, whether the County 

CofflJ'lission has such authority. 


The pmqer of the board of county co~issioners to locate, alter, 
or vacate "all roads within the county", is statet" in R.C. 5553.02, 
which nroviaes as follows: 

The board of county commissioners mav locate, 

establish, alter, widen, straighten, vacate, or 

change the direction of roads as provided in 

sections 5553.o~ to 5553.16, inclusive, of the 

Revised Code. This power extencls to all roads 

within the county, except that as to roads on 

the state highway system the approval of the 

director of highways shall be hati. However, no 

public road shall be locatet" or estahlished by 

the boart" of county corr,missioners, unless the 

location or establishment begins on a public 

road ant" teminates on a public road, or begins 

on a public road and services a nublic park, a 

state sunported educational institution, public 

school, public aviation area, or a public recreation 
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area, or begins on a ~uhlic road and services at 
least three orivate residences or businesses in the 

first five hundred feet and one private residence 

or business. in each two hundred feet thereafter. 


Your question states that the oetition calls for alteration of a 
township road by placing a barricade at~ JX)int some place between its 
termini. 

Wehster's Third new International Dictionary defines nalter" as, 
"to cause to become different in sol'le particular characteristic (as
measure, dimension, course, arrangement or inclination) without 
changing into something else***." The conte111plate"' barricade 
would create two separate roads, each coming to a dead end at the 
barricade. I llJl'I a~vised that the road is essential for ingress and 
egreaa for several residences in tif'le.s of high water ann that the 
barricade woul" be remove~ in such emergencies. I am unable to finrl 
any authority for a ~ractice of this kinrl. 

The only authority the townshio trustees have to alter or vacate 
a portion of a township roa1'. is founC., in n.c. 5571.llll, the riertinent 
part of which reads as follows : 

J\t the hearing had on the petition the boar" of 
township trustees may hear evidence for or against
changing the roaa, and if the board is satisfie~ that 
the proposed change will not cause serious injury or 
disadvantage to the public, it may make a finding of 
such fact in its journal and authorize the petitioner to 
change such road in conformity with the prayer of the 
petition. The board may grant the chan,e as prayed for 
in the petition, or it may order such change of the 
route of •uch road as will, in its judgment, be for the 
beat interest of the public. 

I do not believe that this Section authorizes the obstruction of 
a through road, and the simultaneous creation of two C,ead-end roads. 
Hor, as stated above, do I think that the county commissioners have 
such a power under R.c. 5553.02. The opening of a townshi? road 
is for the benefit of the general public, not. solely, nor even 
primarily, for the benefit of adjacent landO'·mers. The proposed 
barricade would, in effect, create two private roads. 

R.C. 5543.17 goes to some length to reouire that roads shall not 
be barricaded for any reason unless ahsolutely necessary for con­
struction of bridges or other improveJl'lenta. Even then it is the duty
of the county engineer to provi~e proper barricades and detour signs.
See also R.C. Chapter 55~7. 

In answer to your specific question it is my opinion, and you are 
ao advised, that neither a board of township trustees nor a hoar~ of 
county commissioners has the y,ower to barricade a nassable townshi~ 
public road. 




