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VOCATIONAL EDUCATION-BOARD OF EDUCATION CAN CONDUCT 
SUCH CLASSES OUTSIDE LIMITS OF SCHOOL DISTRICT-WHO 
MAY ATTEND SUCH CLASSES. 

1. A board of education can conduct its vocational classes outside the limits 
of the school district and can 11se its educational funds in the conduct of such 
classes. 

2. Schools of each district, including vocational educational classes, shall be 
free to all youth between six and twenty-one years of age, who are children, wards 
or apprentices of actual residents of the district, including children of proper age 
who are inmates of a county or district or of any public or private children's home 
or orphans' asylum located ill such district, and other persons than those men­
tioned in section 7681 G. C. may be admitted to the schools of the district, inclu­
ding its vocational classes, upon such terms or upon the payment of such tuition 

·as the board of education of the district may prescribe. 

CoLUMBUS, 0Hro, October 15, 1920. 

HoN. ALFRED VIVIAN, President Stale Board of Education, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of your request of Sep­

tember 9, for an opinion upon the following questions: 

"1. Is it allowable for a city board of education to use a part of its 
educational funds to conduct classes which lie outside of the boundaries 
of the city school district, provided that the city board of education is 
promised reimbursement by th1e state board of education for the money 
thus expended? 

2. Is it permissible for the city board of education to admit to its 
schools in special vocational classes, students who reside outside the boun­
dary lines of the city school district when such students do not pay a 
tuition fee? 

3. Is it permissible for classes receiving aid under the vocational 
education bill to charge the usual tuition fee to students who are not res­
idents of the city school district? By the usual tuition fee is meant the 
fee which is customarily charged by the city schools to students who re­
side outside of the city school district." 

In explaining the condition which gives rise to these questions, you say: 

"These questions have arisen in connection with the shop workers 
residing outside of the city of Cincinnati. These people are outside of 
the city school district but it was desired to arrange vocational classes 
for them and have these classes conducted under the auspices of the 
Cincinnati board of education. The city attorney of Cincinnati doubts the 
legality of using any of the funds of the city board of education for 
classes which are conducted outside the limits of the city school district." 

Authority on the part of the city board of education to establish and maintain 
vocational schools to which adults may be admitted, is discussed fully in Opinion 
No. 1227, issued by this department on May 8, 1920, the syllabus of which reads: 

"A city board of education may establish and maintain vocational 
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schools to which adults may be admitted and may erect and equip suitable 
buildings or set apart and use buildings under the control of the board of 
education for such purposes in the same manner and within the same 
limitations as it establishes and maintains buildings for other school pur­
poses. However, the said schools should not be established for the ex­
clusive use of adult people, but rather for all who are eligible to attend." 

Your first question now is, whether a city board of education, having authority 
to conduct vocational schools or classes, can conduct these classes outside the lim­
its of the city school district. 

Section 7690 G. C. reads in part as follows: 

"Each board of education shall have the management and control of 
the public schools of whatever name or character in the district." 
Section 7620 G. C., as amended in 108 0. L., page 187, reads in part as follows: 

"The board of education of a district may * * * rent suitable school 
rooms either within or without the district and provide the necessary appa­
ratus and make all other necessary provisions for the schools under its 
co·ntrol. * * *" 

Among the schools which would be under the control of a board of education 
would be those vocational classes which have been regularly established by the board 
of education of the city school district co-operating with the state board of education, 
in the administration of the federal Smith-Hughes law, providing for education of 
persons in agricultural, trade, industrial and home economic subjects. (367-1 G. C.) 

As indicated in prior opinions of this department, the state of Ohio, having 
accepted by legislative enactment all of the provisions of the Smith-Hughes law, the 
provisions of this latter act become an integral part of the school plan of •the state, 
ample authority having been given to the state board of education to carry out the 
provisions of such act. Thus in section 367-S G. C. the following language occurs: 

"The state board of education shall have all necessary authority * * * 
to promote and aid in the establishment by local communities of schools, 
departments and classes, giving training in such subjects; to co-operate with 
local communities in the maintenan~,:e of such schools, departments and 
classes." 

The purpose of the Smith-Hughes act for vocational education is to place at 
the disposal of both youth and adults opportunities for further educational advance­
ment along industrial and agricultural lines. The practical side to agricultural work 
must be considered and the use of grounds outside of a city district might be needed; 
and this is provided for as heretofore indicated in section 7620 G. C. Again, as in 
the particular case which you indicate, certain shops are located outside the limits of 
the city school district and it is possible that better work could be done for the 
persons in these industrial vocational classes if they had access to these shops, which 
are a part of the industrial life of the Cincinnati community, even if physically 
located outside the boundaries of the city school district. To place a narrow view 
upon the administration of the Smith-Hughes act would not be carrying out its real 
spirit for the reason that the act itself speaks of "communities" and not particularly 
of the districts, thus a metropolitan community or a metropolitan district might not 
necessarily be the same school district, but might be the same community as intended 
in the Smith-Hughes act providing for vocational education. Yet some board of 
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education in that community must function with the state board of education, or 
vocational education in that community fails. 

The answer to your first question, in harmony with opinion No. 1247, issued by 
this department, and under authority of section 7620 G. C. is that a board of educa­
tion can conduct vocational classes outside the limits of the city school district and 
can use its educational funds in the conduct of such classes. 

Your second question is whether it is permissible for the city board of education 
to admit to special vocational classes, without the payment of a tuition fee, those 
students who reside outside the city school district. Pertinent sections of the law 
read as follows: 

Section 7680: "Any person more than twenty-one years old may be 
permitted to attend evening school upon such terms and upon payment of 
such tuition as the board of education may prescribe." (90 v. 117) 

Section 7681: "The schools of each district shall be free to all youth 
between six and twenty-one years of age, who are children, wards or 
apprentices of actual residents of the district, * * *. But all youth of 
school age living apart from their parents or guardians and who work to 
support themselves by their own labor, shall be entitled to attend school 
free in the district in which they are employed." 

Section 7682: "Each board of education may admit other persons 
upon such terms or upon the payment of such tuition as it prescribes." 

Vocational classes are conducted by the boar.d of education as par~ cf its 
curriculum and persons other than those mentioned in section 7681 are i$Ovcrned 
by section 7682 G. C.; that is to say, the schools of the district, of whatever 
nature, are free to the youth of the district, between six and twenty-one years 
of age, while other persons may be admitted on such terms or payment of tuition 
as the board of education may prescribe. 

The answer to your third question, as to whether it is permissible to cha.rge 
the "usual" tuition fee to non-residents of the city school district, is in the affirm­
ative, as the board of education prescribes tuition charges under section 7682 G. 
C., but the local board should govern its tuition charges to pupils on the amount 
expended by the board from its funds for that particular school activity. 

1617. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

OHIO COMMISSION FOR BLIND-PERSON NOT INELIGIBLE TO AD­
MISSIOK TO COUNTY HOME BECAUSE HE OR SHE IS BLIND 
Il\IBECILE-AUTHORITY OF JUDGE OF JUVENILE COURT WHEN 
HE IS SATISFIED BLIND CHILD IS NOT BEING PROPERLY EDU­
CATED AT COUNTY HOME-NOT ILLEGAL FOR BLIND INMATES 
OF COUNTY HOMES TO PERFORM LABOR FOR OHIO COMMIS­
SION FOR BLIND. 

1. A person is not ineligible to admission to the county home merely because 
he or she is a blind imbecile. 

2. The judge of the juvenile court, when satisfied that a blind child is not 


