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OPINION NO. 71-016 

Syllabus: 

1. Active deposits of the state must be kept in Columbus 
banks, to the extent such banks are otherwise eligible and to 
the extent applications are made by such banks for "active 
deposits" of the state. 

2. No basis exists for refusing applications from other­
wise eligible institutions wherever located within the state, 
to become active fund depositories. 

To: Gertrude W. Donahey, Treas. of State, Chairman, State Board of Deposit, 
Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, February 25, 1971 

I am in receipt of your request for my opinion respect­
ing the deposit of "active" funds of the state, which states 
as follows: 

"'Does the State Board of Deposits have 

the authority, under the law, to deposit ac­

tive funds of the State of Ohio in a depos­

itory, otherwise qualified to receive state 

funds, but located outside the limits of the 

City of Columbus: and committed with the same 

to accept an application for the deposit of 

such active funds made by a qualified depos­

itory, located outside the limits of the City 

of Columbus?'" 


State funds are divided into three classes, active deposits, 
interim moneys and inactive deposits. "Active deposits" may be 
characterized as operating cash in the nature of checking ac­
counts. "Interim moneys" are moneys expected to be used with­
in the course of the biennium but not immediately (Sections 
135.13 and 135.14, Revised Code). "Inactive deposits" are 
moneys expected to be unused during that same period (Section 
135.13, Revised Code). 

Disregarding investment of interim moneys in other ways 
as permitted by Section 135.14, Revised Code, depositories of 
all three types of funds are restricted to national banks 
located in this state and banks as defined in Section !101.01, 
Revised Code, subject to inspection by the State Superintendent 
of Banks (Section 135.03, Revised Code). Of these depository 
institutions, special provision is made in Section 135.04, 
Revised Code, respecting active deposits of state money, as 
follows: 
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"Any institution mentioned in section 135.03 
of the Revised Code is eligible to become a public 
depository of the inactive deposits and interim 
deposits of public moneys of the state subject to 
the requirements of sections 135.01 to 135.21, in­
clusive, .of the Revised Code. 

"Any such institution having an office in 
Columbus is eligible to become a public depository 
of the active deposits of public moneys of the 
state: and in case the aggregate amount of active 
deposits of the public moneys of the state applied 
for by such eligible institutions is less than the 
aggregate maximum amount to be deposited as such, 
as estimated by the state board of deposit, said 
board may designate as a public depository of the 
active public deposits of the public moneys of the 
state, one or more institutions of the kind men­
tioned in section 135.03 of the Revised Code, 
which are conveniently located, subject to the 
requirements of sections 135.01 to 135.21, in­
clusive, of the Revised Code. 

"* * * * * * * * *"

The quoted language would appear to be clear and unam­
biguous that active deposits of state money must be held in 
Columbus, to the extent such funds may be placed in otherwise 
eligible institutions. (By the phrase "eligible institutions", 
I refer to other requirements generally applicable to all 
depositories, such as the making of application (Section 135.10, 
Revised Code), the demonstration of financial capacity (e.g. 
Section 135.03, supra, stating maximum ratios of public and 
non-public funds): and the providing of security (e.g. Section 
135.18, Revised Code)). Moreover, the quoted paragraphs re­
quire that, where these deposits cannot be legally placed in 
Columbus, they be placed in eligible institutions "which are 
conveniently located". 

Other paragraphs of the same Section apply to the active 
deposits of governmental subdivisions. Without quoting the 
extensive provisions applicable to them, it is worth noting 
that such subdivisions are similarly directed to deposit not 
only active funds but interim and inactive funds in eligible 
institutions located "within the territorial limits" of the 
subdivision or, when such deposits are not feasible, under 
circumstances therein outlined, in institutions "conveniently 
located". 

As to active deposits of the state, the current provi­
sions reflect a long historical development. 

Prior to the amendments of 1904, the Treasury of the State 
was the"*** sole place for the deposit and safekeeping of 
the money of the state: ***"and was described as the Treas­
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urer's rooms in the capitol, "***together with the safes, 
vaults and other proper and necessary means for the security 
and safekeeping of the public money * * *." (55 Ohio Laws, 44). 

In 1904, authorization was given to deposit state moneys 
in "banks or trust companies". (97 Ohio Laws, 535, et seq.). 
~ection 4 of that Act gave the Treasurer general power to de­
posit public moneys in national banks and banks or trust com­
panies incorporated under the laws of and doing business within 
the state that qualified under uniform standards. Section 7 
of the Act, however, indicated the "active depositories" were 
to be two or more eligible institutions located in Columbus. 
Section 7 stated: 

"The treasurer of state may designate two 

or more banks or trust companies or either of 

them located in Columbus, Ohio, eligible under 

the provisions of this act, as depositories, 

the same to be known as 'active depositories.' 

Said 'active depositories' shall be required 

to pay interest at a rate of not less than one 

per centum per annum on all daily balances." 


These provisions were clarified in 1911 (102 Ohio Laws, 33 
et seq.). Section 7 of that Act pointed more strongly to Columbus 
as the sole location for "active depositories". It read as fol­
lows: 

"There shall be two classes of deposi­

tories; one shall be known as active deposi­

tories and the other as inactive depositories. 

The treasurer of state may designate one or 

more banks or trust companies, or either of 

them located in Columbus, Ohio, eligible 

under the provisions of this act as active 

depositories; money deposited in the inactive 

depositories shall be used when money in the 

active depositories shall not be sufficient." 


That section was codified as Section 327 of the General Code. 

In 1935, the authorization was broadened to permit banks 
and trust companies outside of Columbus but "within the bound­
aries of the state" to accept active deposits if, for stated 
reasons, the funds could not be placed in Columbus institutions 
(116 Ohio Laws, 31, et seq.). Section 327, General Code, as 
so amended, stated: 

"There shall be two classes of deposi­

tories; one shall be known as active deposi 

tories and the other as inactive depositories. 

The treasurer of state may designate one or 

more banks or trust companies, or either of 

them located in Columbus, Ohio, eligible under 

the provisions of this act as active deposi­
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tories: money deposited in the inactive de­

positories shall be used when money in the 

active depositories shall not be sufficient. 


"If, because of the limitations of sec­
tion 330-1 of the General Code, or because 
of the refusal or failure of banks or trust 
companies located in Columbus, Ohio, to qualify 
for and accept additional active deposits, the 
treasurer of state has on hand funds available 
for deposit in active depositories, he may desig­
nate one or more approved banks or trust companies 
located outside of Columbus, Ohio, but within the 
boundaries of the state of Ohio, as active deposi­
tories." 

More elaborate and detailed procedures were established in 
1937 (117 Ohio Laws, 226, et seq.), by the enactment of the Uni­
form Depository ~ct, involving assignment to a new location in 
the General Code (i.e. Sections 2296-1, et seq.). Section 5 of 
that Act (Section 2296-5, General Code), continued the immedi­
ately preceding general authorizations, but altered the insti ­
tutions contingently eligible for active funds, when such funds 
could not be placed in Columbus institutions, from those "within 
the boundaries of the state" to those "conveniently located". 
Section 5 provided: 

"Any institution mentioned in section 4 
[G.C. § 2296-4] of this act shall be eligible 

to become a public depository of the inactive 

deposits of public moneys of the state. Any 

such institution having an office in the city 

of Columbus shall be eligible to become a pub­

lic depository of the active deposits of pub­

lic moneys of the state: and in case the 

aggregate amount of active deposits of the 

public moneys of the state applied for by such 

eligible institutions is less than the aggre­

gate maximum amount to be deposited as such, 

as estimated by the state board of deposit, 

said board may designate as a public depository 

or depositories of the active public deposits 

of the public moneys of the state, one or more 

institutions of the kind mentioned in section 

4 [G.C. § 2296-4] of this act, which are con­

veniently located, subject to the requirements 

of this act." 


Those provisions remained in effect, except for the codi­
fication in the Revised Code, until 1968, when the current pro­
vision, supra, was adopted (132 Ohio Laws, 93, et seq.). 

No intensive or extensive analysis or argument is required 
to reach the conclusion that the policy of the state has been 
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to retain active deposits in eligible Columbus banks when possi­
ble. 

If anything more is required, it is found in the restric­
tion added in 1937. As pointed out above, the phrase concern­
ing funds not placeable in Columbus was added, requiring that 
they be placed in "conveniently located" depositories instead 
of (as theretofore) being placed in depositories anywhere "within 
the boundaries of the state". Notwithstanding the rapidity of 
communication and the flexibility of the banking system, such 
restrictive phrase cannot be construed as a term of art with 
meaning clear only to banking experts but must be considered in 
its normal connotation, of geographic '.'convenience". Thus, 
geographic convenience to the capitol appears to have been the 
purpose expressed. It follows that Columbus, being most con­
venient, and other relatively nearby centers were established 
as the locations for active fund depositories. 

As is apparent from the foregoing, deposit of active 
funds outside of Columbus may be or become necessary as a 
matter of fact, in which event the statute authorizes the 
deposit of such funds elsewhere. Since that element of fact 
cannot be determined before it occurs, there is no basis for 
refusing applications for deposit of active funds from any 
otherwise eligible depository. 

Before concluding, I want to point out that my opinion 
is not concerned with the policy question, in light of cur­
rent banking practices, of whether such funds should be re­
tained in Columbus or distributed throughout the state. Such 
policy question is not within my province but is a matter for 
the General Assembly. I am merely interpreting the law as it 
is currently written. 

In specific answer to your question, it is my opinion 
that: 

1. Active deposits of the state must be kept in Columbus 
banks, to the extent such banks are otherwise eligible and to 
the extent applications are made by such banks for "active 
deposits" of the state. 

2. No basis exists for refusing applications from other­
wise eligible institutions wherever located within the state, 
to become· active fund depositories. 




