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APPROVAL, NOTES OF CONCORD RURAL SCHOOL DISTRICT, DELA­
WARE COUNTY, OHI0-$1,900.00. 

CoLUMBUS, OHIO, June 23, 1933. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

992. 

BILL OF SALE-MOTOR VEHICLE-MUST BE FILED WITH CLERK 
OF COURTS WHERE PURCHASED-OWNER MUST POSSESS 
BILL OF SALE OR FILE CERTIFICATE OF OWNERSHIP IN 
COUNTY OF RESIDENCE. 

SYLLABUS: 
1. When a "motor vehicle" or "used motor ·vehicle" is purchased, the bill 

of sale must, in compliance with the provisions of Section 6310-10, General Code, 
be filed in the office of the clerk of courts of the county· "<C!here the purch(Jjse was 
made, regardless of the residence of the purchaser. 

2. An owner of a "motor ·vehicle" or a "used motor vehicle" is required 
by the provisions of Section 6310-10, General Code, to file the bill of sale with 
the clerk of courts of the county in which the transaction of sale was consum­
mated and also by the provisions of Section 6310-13, General Code, either to 
possess a bill of sale or file a sworn certificate of ownership with the clerk of 
courts in the county of his residence. 

3. Opinion 857, with reference to the filing of a bill of sale where the resi­
dence of the purchaser and the consummation of sale were the same county, al­
though the bill of sale was executed in anothe.r county, discussed, and limited to 
question there presented. 

CoLUMBUS, OHIO, June 26, 1933. 

HoN. DoNALD J. HosKINS, Prosecuting Attorney, Columbus, Ohio. 
DEAR SrR :-1 am in receipt of your request for my opinion concerning the 

interpretation of Sections 6310-10 and 6310-13, General Code, that is, when 
an automobile is purchased in a county other than the residence of the pur­
chaser, in what counties do the provisions of Sections 6310-10 and 6310-13, 
General Code, require the bill of sale therefor to be filed for record? 

It appears that some confusion has arisen by reason of certain statements 
in my opinion No. 857 wherein the question was presented as to the proper 
county in which to file the bill of sale when the car was purchased in R. county 
wherein the purchaser resided, but the. vendor resided in another county, and 
the bill of sale was acknowledged in a third county. I held in such opinion, 
that the proper place to record the bill of sale was in R. County, since the 
purchaser resided in that county and also since the transaction of sale took 
place in that county. There was no reason to consider the apparent conflict 
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in such Sections 6310-10 and 6310-13, General Code, inasmuch as when the 
bill of sale was filed in R. County, the provisions of either section must neces­
sarily have been complied with. 

Section 6310-10, General Code, reads as follows: 

"Each corporation, partnership, association, or person to whom 
title has in any manner been passed to a motor vehicle shall present to 
the clerk of courts of the county in which the sale, transfer, convey­
ance, gift or passage of title is consummated within three days imme­
diately thereafter, both copies of the duplicate bill of sale. It shall be 
the duty of the clerk of courts to refuse to accept for filing the dupli­
cate bill of sale if such instrument is not executed and witnessed ac­
cording to the provisions of this act. 

The clerk of courts shall, if such instruments are properly executed 
and witnessed, affix his official seal and the date of the filing upon 
each instrument, assign to each set of duplicate bills of sale a distinc­
tive number, which he shall stamp upon both original and duplicate 
and make an alphabetical index of the grantors and grantees and of 
the motor vehicles according to make, type and model. The clerk 
shall thereupon return one copy to the person presenting the bill of 
sale and place the others in a file to be kept by him for such purpose. 
Any instrument purporting to be a bill of sale, which does not bear 
the official seal of the clerk of courts of the county where the sale, 
gift, transfer, conveyance or passage of ti tie took place shall be null 
and void. The clerk of courts of each county shall charge a fee of 
twenty-five cents for filing each duplicate bill of sale." 

You will note that this section specifically requires the bill of sale to be 
filed with the clerk of courts of the county in which the title to the motor 
vehicle passed. That is, in the county where the sale of the motor vehicle was 
completed. 

Section 6310-13, General Code, reads as follows: 

"No person residing in this state shall drive, use or operate, a 
'motor vehicle' or 'used motor vehicle' upon the public highways 
thereof, without having a 'bill of sale' for the motor vehicle as defined 
in this act, or without having first filed, with the clerk of courts, of 
the county in which his residence is established, a sworn statement 
containing the name, residence, of each and every bona fide owner or 
owners of the 'used motor vehicle', the name of the manufacturer or 
make, the manufacturer's number, the engine or motor number, as 
well as any other numbers thereon, the horsepower of such 'used 
motor vehicle,' and a general description of the body thereof, and 
obtain from said clerk, a certified copy of such statement." 

This section makes it unlawful for an owner of a "motor vehicle" or a 
"used motor vehicle" to drive the vehicle unless one of two acts shall have 
been performed: (a) he shall have a bill- of sale for the motor vehicle or 
(b) a sworn statement of ownership concerning the motor vehicle shall have 
been filed with the clerk of courts of the county wherein the owner shall have 
established his residence. 
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The prov1s1ons of Section 6310-13, General Code, do not purport to 
require a bill of sale for an automobile to be filed in any county, it merely 
requires that before the owner shall operate his automobile he shall either 
possess a bill of sale therefor, or in the event he does not possess such bill 
of sale he must, by reason of the provisions of such section, hav~ filed with 
the clerk of courts of the county of his residence, a "sworn statement of 
ownership." In my opinion No. 857, the syllabus might have been more 
explicit and stated that neither the provisions of Sections 6310-10, General 
Code, nor 6310-13, General Code, authorize the recording of the evidences of 
title to an automobile in any county other than that in which the transac­
tion of purchase was completed or the county of the residence of the owner. 

The provisions of Section 6310-5, General Code, make it unlawful to 
dispose of a "motor vehicle" without delivering to the purchaser a bill of sale 
in duplicate. Section 6310-7, General Code, makes similar requirements con­
cerning a "used motor vehicle." The purchaser can demand only two copies 
of the bill of sale when purchasing a motor vehicle. He is required to file 
one of these duplicates in the county of purchase; the other he must neces­
sarily retain and deliver to the person to whom he may subsequently sell the 
car. (See Sections 6310-11 and 6310-lla, General Code.) Section 6310-13, 
General Code, provides tll'at the owner must have a bill of sale, or a sworn 
statement concerning such vehicle must be filed in the county in which he 
resides. In the instance suggested by your inquiry, that is, the car is pur­
chased in a county other than that of the residence of the purchaser and 
the bill of sale there filed pursuant to the provisions of Section 6310-10, 
General Code, the only bill of sale that could possibly be filed in the county 
of the purchaser's residence would be the owner's duplicate, which he must 
deliver to the purchaser of the car from him. (Section 6310-11 and Section 
6310-lla:; General Code.) 

From the foregoing analysis of the statutes, it would appear that the 
legislative intent in the enactment of such sections, was: 

First: To require the bill of sale for a "motor vehicle" or "used motor 
vehicle" to be filed with the clerk of courts of the county where such vehicle 
was purchased. 

Second: The purchaser of a "motor vehicle" or "used motor vehicle," 
either must possess the bill of sale therefor or have filed a sworn statement 
of ownership in the county of his residence. 

The purpose of such section is to enable the police officers of the state 
or subdivisions thereof to enforce police regulations. You state that in 
Franklin County, when the motor vehicle is purchased in another county by 
a resident of Franklin County and the bill of sale has been filed with the 
clerk of courts of the county of such purchase, you permit the purchaser to 
file in the county of his residence a sworn statement of ownership, prepared, 
executed and acknowledged in accordance with the provisions· of Section 
6310-13, General Code. From an analysis of Sections 6310-10 and 6310-13, 
General Code, it would appear that such practice complies with all the provi­
sions of the motor vehicle bill of sale act. 

Specifically answering your inquiries, it is my opinion that: 
(1) When a ·"motor vehicle" or "used motor vehicle" is purchased, the 

bill of sale must, in compliance with the provisions of Section 6310-10, Gen­
eral Code, be filed in the office of the clerk of courts of the county where 
the purchase was made, regardless of the residence of the purchaser. 
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(2) An owner of a "motor vehicle" or a "used motor vehicle" is re­
quired by the provisions of Section 6310-10, General Code, to file the bill of 
sale with the clerk of courts of the county in which the transaction of sale 
was consummated and also by the provisions of Section 6310-13, General 
Code, to e"ither possess a bill of sale or file a sworn certificate of ownership 
with the clerk of courts in the county of his residence. 

993. 

Respectfully, 
JOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL, CERTIFICATE OF INCORPORATION OF THE IM­
PROVED RISK MUTUAL INSURANCE ASSOCIATION. 

CoLUMBUs, OHio, June 26, 1933. 

RoN. GEORGE S. MYERS, Secretary of State, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-1 have examined the certificate of incorporation of The Im­

proved Risk Mutual Insurance Association, and find that it is not inconsistent 
with the Constitution and laws of this State and of the United States. I am 
therefore herewith returning it to you with my approval endorsed thereon. 

994. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

MEDICINAL LIQUOR-EFFECT OF SENATE BILL NO.9, 90TH GEN­
ERAL ASSEMBLY UPON AMOUNT PHYSICIAN MAY NOW PRE­
SCRIBE. 

SYLLABUS: 
The words "now permitted by federal statutes and regulations" appearing 

in Section 6212-15a, General Code, as amended by Amended Senate Bill No. 9 
of the 90th General Assembly of Ohio, refer to federal statutes and regulations· 
in force at the time such bill becomes effective, to wit: ninety days after said bill 
was filed with the Secretary of State, which date of filing was March 16, 1933. 

CoLUMBUS, OHIO, June 26, 1933. 

RoN. R. E. JoYCE, Supervisor of Permits, District No. 6, Bureau of Industrial 
Alcohol, United States Treasury Department, Cincinnati, Ohio. 
DEAR SIR :-I have your communication of recent date which reads as follows: 

"The undersigned is the Supervisor of Permits for the Sixth Dis­
trict which includes the states of Michigan, Ohio, Kentucky and Ten-


