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OPINION NO. 71-049 

Syllabus: 

1. The Board of Nursing Education and Nurse Registration 
may not limit the number of times that an applicant otherwise 
qualified may take an examination for registration or licens­
ing. 

2. Examination, endorsement, and waiver fees of appli­
cants are not retainable by the Board of Nursing Education and 
Nurse Registration, but must be paid into the State Treasury 
immediately upon receipt. After such fees have been paid into 
the State Treasury, they cannot be returned to the applicants. 

3. The Board of Nursing Education and Nurse Registra.tion 
has the right to delay issuance of an interim permit while in­
vestigating or verifying any of the conditions listed in Section 
4723.40, Revised Code. 

4. The Board of Nursing Education and Nurse Registration 
has no power to delay issuance of a renewal license while in­
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vestigating or verifying matters listed in Section 4723.28, 
Revised Code. 

5. The Auditor of State, through the Chief Inspector and 
Supervisor of Public Offices, may, in his discretion, pre­
scribe methods necessary for thorough audit for replacing lost 
certificates or licenses. 

To: Dorothy B. Leupp, Exec. Secretary, Board of Nursing Education and Nurse 
Registration, Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, September 9, 1971 

I have before me your request for my opinion on the 
following questions: 

"J. can the Board limit the number of times an 
applicant may repeat the examination? 

"2. May the Board retain examination, endorsement 
and waiver fees of applicants who have not completed 
their applications for licensure after a specified 
period of time? 

"3. May the Board retain examination and 
waiver fees of applicants whose applications are 
complete, but have repeatedly failed to report 
for the examination? 

"4. Does the Board have the right to delay 
issuance of an interim permit or to delay re­
newal of a license while investigating or verify­
ing any of the conditions listed in Section 
4723.28, R.C.? 

"5. Is the 'duplicate' certificate being 
issued by the Board a valid legal document?" 

Regarding your first question, Section 4723.05, Revised 
Code, provides, in part, as follows: 

"The board of nursing education and nurse 
registration may make*** such rules as are 
necessary to carry out the provisions of -Sections 
4723.01 to 4723.40, inclusive, of the Revised 
Code." 

The Sections of the Revised code which state the conditions 
that must be met to take the examination are Sections 4723.09 
and 4723.18, Revised code. Section 4723.09, supra, applies to 
professional nursing, and provides, in part, as follows: 

"* * *The applicant shall file with the 
executive secretary of the board a written ap­
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plication, under oath, on a form prescribed and 

furnished by the board, and submit proof that 

the applicant is of good moral character. The 

applicant shall also file documentary evidence 

that before matriculating in a school of nursing 

such applicant was a graduate of an accredited 

high school or its equivalent and that such ap­

plicant is a graduate of an approved school of 

professional nursing as defined by the board." 


Section 4723.18, supra, applies to practical nursing and has 
similar requirements to be met in order to take the examination. 

For the Board to make a rule pursuant to Section 4723.05, 
supra, limiting the number of times an applicant may repeat the 
examination, such rule must carry out the provisions of Sections 
4723.09 and 4723.18, supra, which are the only sections setting 
conditions for taking the examination. Regulatory boards can 
interpret or construe the statutes, but cannot create additional 
law by adding to or expanding the statutes. A rule of a regula­
tory board is valid if it is adopted pursuant to a statute and 
interprets existing statutes. Strain v. Southerton, 148 Ohio ~t. 
J53 (1947); Akron and Barberton Belt Rd. Co. v.·Public Utilities 
Commission, 148 Ohio St. 282 (1947): State ex rel. Curtis v. 
DeCorps, J34 Ohio st. 295 (1938) ;Coady v. T,eonard, 132 Ohio St. 
329 (1937). However, where a rule of a regulatory board adds 
to, expands, extends, or improves the provisions of the statute 
to meet a situation not provided for, it is not valid. Ransom 
and Randolph Co. v. ~. 142 Ohio St. 298 (1944); State ex 
rel. Foster v. Evatt, 144 Ohio St. 65 (1944); State ex rel. 
Homan v. Board of Embalmers and Funeral Directors of Ohio, l35 
Ohio St. 321 (1939). See, also, Wetterer v. Board of Health, 
167 Ohio St. 127, 137 (1957). 

In this case, if the Board were to adopt a rule limiting the 
number of times an applicant may repeat the examination, it 
would be adding a condition because the statute is silent on 
that subject while setting out other requirements specifically. 
A rule interpreting the statute, for example, as to what 
constitutes good moral character, would be valid. The rule 
in question here, however, would be an addition to, rather 
than an interpretation of, the statute, and therefore would 
not be valid. 

Questions two and three both concern the Board's retention 
of fees of applicants who have either failed to complete their 
applications or failed to report for the examination. Upon 
receipt of such fees, the Board is not authorized to retain them, 
but is required to deposit them in the State Treasury to the 
credit of the General Revenue Fund. Section 4723.2J, Revised 
Code. Thus, upon deposit, the fees are no longer within the 
Board's control and practically could not be returned. One of 
my predecessors has so ruled in Syllabus No. 2 of Opinion No. 
1703, Opinions of the Attorney General for 1928, which reads 
as follows: 
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"Where an applicant for a license to 

practice nursing in Ohio is required to take 

the examination provided for in Sections 

1295-5 et seq., General Code, and transmits 

the required fee for such examination with 

her diploma, such fee should immediately be 

paid into the state treasury by the treasurer 

of the state medical board and should not be 

returned to the applicant in the event no 

license or certificate is issued." 


Thus, it is my opinion that examination, endorsement, and 
waiver fees of applicants are not retainable by the Board, but 
must be paid into the State Treasury immediately upon receipt. 
After such fees have been paid into the State Treasury, they 
cannot be returned to the applicants. 

Your fourth question concerns the right of the Board to 

delay issuance of an interim permit or to delay renewal of a 

license while investigating or verifying any of the conditions 

listed in Section 4723.28, Revised Code. That Section provides, 

in pertinent part, as follows: 


"Before the board may revoke, deny, or 

suspend such certificate or license, or other­

wise discipline the holder of a certificate or 

license, written charges shall be filed with 

the board by the executive secretary and a hear­

ing shall be had thereon as provided in sections 

119.01 to 119.13, inclusive, of the Revised Code." 

An interim permit is a nonrenewable permit to practice 
professional or practical nursing for a period not exceeding six 
months, which may be issued by the State Board of Nursing Education 
·and Nurse Registration under the circumstances stated in Section 
4723.40, Revised Code. A delay in the issuance of such an interim 
permit, while verifying the information required for issuance, 
would not constitute a revocation, denial, or suspension under 
Section 4723.28, supra, and could thus be accomplished without 
a hearing. 

A delay in the renewal of a license, however, stands on 

a different footing. Renewal licenses are provided for in 

Section 4723.24, Revised Code, which is, in pertinent part, 

as follows: 


"***On or before the first day of each 

December, the board of nursing education and 

nurse registration shall mail an application 

for renewal of the certificate to every 

registered nurse to whom such certificate has 

been issued or renewed during the current year. 

The applicant shall fill in the renewal blank 
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and return it to the board with a renewal fee 
in an amount not to exceed two dollars before 
the first day of January of each year. Upon 
receipt of the renewal application and fee, 
the board shall verify the accuracy of the 
application and issue to the applicant a 
certificate for renewal for the year effective 
on the first day of March of that year and ex­
piring on the last day of February of the 
following year.***" 

Subsequent almost identical language in the Section governs 
renewal for licensed practical nurses. 

It is apparent that renewal is a right of the licensee 
and the procedure therefor is a nearly automatic one, all 
consistent with the recognition that the licensee's liveli­
hood may be impaired substantially if license is not issued. 
It follows that delay Fending investigation could impair the 
licensee's right to earn and would, in fact, constitute a 
suspension of license without prior hearing as required in 
Section 4723.28, supra. 

Thus, it is my opinion that the Board has the right to 
delay issuance of an interim permit while investigating or 
verifying any of the conditions listed in Section 4723.40, 
supra, but does not have the right to delay renewal of a 
license while investigating or verifying conditions listed 
in Section 4723.28, supra. 

I construe your final question to ask whether the Board 
can properly issue duplicate certificates. It is my under­
standing that this question arises because the Auditor of 
State has questioned the procedure being followed for the 
reason that audit of certificates issued is not possible 
where original and duplicate certificates are issued in the 
same form. The power of the Auditor is set out in Section 
117.05, Revised Code, which reads, in part, as follows: 

"The chief inspector and supervisor of 
public offices shall prescribe and require the 
installation of a system of accounting and re­
porting for the public offices named in Section 
117.01 of the Revised Code. Such system shall 
be uniform in its application to offices of the 
same grade and accounts of the same class, and 
shall prescribe the form of receipt, vouchers, 
and documents required to separate and verify 
each transaction, and forms of reports and 
statements required for the administration 
of such offices or for the information of 
the public." 

Section 117.05, ~. applies to the Board, and the chief 
Inspector and Supervisor of Public Offices, under the Auditor 
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of State, is authorized to prescribe the form of documents and 
reports used by the Board. 

The object of the Auditor of State when making an audit of 
a public institution, such as the Board, is to determine that 
proper charges have been made and funds accounted for. The 
issuance of duplicate certificates, under a procedure in which 
all certificates are not identifiable as originals or duplicates, 
can make a thorough audit impossible. Since the Auditor is 
authorized to order correction in this type of situation, it 
is not within my province to deal with the problem you present. 

As to your final question, it is my opinion that the 
Auditor of state, through the Chief Inspector and Supervisor 
of Public Offices, may, in his discretion, prescribe require­
ments for audit of records of the Board, including requirement 
for replacing licenses. 

In specific answer to your questions, it is my opinion, 
and you are so advised that: 

1. The Board of Nursing Education and Nurse Registration 
may not limit the number of times that an applicant otherwise 
qualified may take an examination for registration or licen­
sing. 

2. Examination, endorsement, and waiver fees of applicants 
are not retainable by the Board, but must be paid into the 
State Treasury immediately upon receipt. After such fees have 
been paid into the State Treasury, they cannot be returned to 
the applicants. 

3. The Board of Nursing Education and Nurse Registration 
has the right to delay issuance of an interim permit while 
investigating or verifying any of the conditions listed in 
Section 4723.40, Revised Code. 

4. The Board of Nursing Education and Nurse Registration 
has no power to delay issuance of a renewal license while in­
vestigating or verifying matters listed in Section 4723.28, 
Revised Code. 

5. The Auditor of State, through the Chief Inspector and 
Supervisor of rublic Offices, may, in his discretion, prescribe 
methods necessary for thorough audit for replacing lost certi­
ficates or licenses. 




