
Note from the Attorney General's Office: 

1933 Op. Att'y Gen. No. 33-0161 was questioned by 
1999 Op. Att'y Gen. No. 99-046.
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161. 

CLERK OF COUNTY co::-.nnssIONERS-lIA y NOT HOLD ANY OTHER 
PUBUC OFFICE-ACCEPTANCE OF SECOND IXCO::-.[PATIBLE OF­
FICE IS AN ABANDONMENT OF FIRST OFFICE. 

SYLLABUS: 
1. A clerk of a board of county commissioners, appointed under authority of 

Section 2409, Geenral Code, may not legally hold any public office at the same time 
and receii•e the salary attached to such office. 

2. 1-Vlzen a depu!·y clerk of a county board of elections accepts a,i appoint­
ment as clerk of a board of county commissoiners under authorily of Section 2409, 
General Code, he thereby vacates the office of deputy clerk and may not legally 
receive any salary thereafter attached to said o"[jice, e·ue11 though he may continue 
to perform the duties of same. 

C0Lu11rnus, Omo, February-21, 1933. 

HoN. LESTER S. REID, Prosewting Attorney, Chillicothe, Ohio. 
DEAR Srn :-Your letter of recent date is as follows: 

"Inclosed please find copy of letter received from the Board of 
Elections of Ross County, Ohio. I have rendered my own opinion in 
this matter stating that the offices arc not incompatible and that the 
Deputy Clerk i3 entitled to his salary as Deputy Clerk of the Board of 
Elections for the month of January, even though he is drawing a salary 
as Clerk of the County Commissioners; it appearing that he did not 
resign as such Deputy Clerk of Elections until January 31, 1933. The 
Board of Elections is apparently not satisfied with my opinion and 
therefore requesting an opinion from you." 

The letter inclosed with your communication reads as follows: 

"The Board of Elections of Ross County, Ohio, request an op11110n 
from the Attorney General of the State of Ohio based upon the fol­
lowing facts, to-wit: 

"Mr. C. C. Yost has been employed by the said Board as Deputy 
CI~rk. On January 1st, 1933, under the provisions of Section 2409, G. C., 
he was employed as clerk by the Board of County Commissioners of 
Ross County, Ohio. 

"The specific question is this: Is Mr. Yost under the foregoing 
statement of facts entitled to a salary as Clerk of the County Commis­
sioners and also as Deputy Clerk of the Board of Elections, for the 
month of January, 1933, having tendered his resignation as such Deputy 
Clerk, effective January 31st, 1933." 

Section 2409, General Code, reads as follows: 

"Appointment of Clerk. T f such board (board of county commis­
sioners) finds it necessary for the clerk to devote his entitre time _to 
the discharge of the duties of such position, it may appoint a clerk in 
place of the county auditor and such necessary assistants to such clerk 
as the board deems necessary. Such clerk shall perform the duties re­
quired by law and by the board." (\,\lords in parenthesis, the writer's.) 
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It may be observed from a reading of the above statute that county com·­
missioners are only allowed to appoint a clerk of the board when it is necessary 
for the person who is to perform the duties of said clerk to devote his entire 
time to the discharge of the duties of such employment. 

This office has, in at least three opinions, concluded that the clerk of a 
board of county commissioners appointed under the foregoing section, is pre­
vented from holding any other public office or position simultaneously. 

The first opinion is reported in Annual Report of the Attorney General for 
1913, Volume II, page 1096. The syllabus of said opinion reads: 

"Section 2409, General Code, authorizes the commissioners to appoint 
a clerk in place of the county auditor, only when it is necessary for 
such clerk to devote his entire time to the discharge of the duties of 
such position. As this is the only authority empowering the commis­
sioners to appoint a clerk and as such clerk is obliged thereby to devote 
his entire time to the duties of such position, he may not at the same 
time act as deputy county auditor." 

The foregoing opinion was reviewed 111 an op1111011 appearing in Opinions of 
the Attorney General for 1931, Volume II, page 1098. This opinion held, as dis­
closed by the syllabus: 

"The clerk of the board of Lake County Commissioners appointed 
under the resolution of the county commissioners, by virtue of authority 
of Section 2409, General Code, may not act as bookkeeper at the Lake 
County 1Iemorial Hospital while serving as clerk." 

The third opinion is to be found in Opinions of the Attorney General for 
1917, Volume II, page 1435. The first paragraph of the syllabus of said opinion 
reads: 

"A clerk appointed by the county comm1ss10ners, under the provis­
ions of Section 2409, G. C., is not authorized to perform the duties pro­
vided for in Section 2342, G. C." 

While there have been at least two op11110ns expressing a contrary co
0

nclusion 
to that set forth in the three opinions heretofore mentioned, yet I feel that the 
better view is that a clerk of the board of county commissioners appointed under 
Section 2409, General Code, may not hold any other public office or position at 
the same time. 

The two contrary holdings are set forth in Opinions of the Attorney General 
for 1916, Volume I, page 216 at page 217, and Opinion No. 4884, rendered January 
9, 1933. A reference to pages 1436 and 1437 of the 1917 opinion, however, shows 
that the 1916 opinion was practically overruled, and a reference to Opinion No. 
4884 of my immediate predecessor shows that it was to a great extent based on 
the 1916 opinion and furthermore said Opinion No. 4884 did not mention therein 
the well considered opinions of 1913 and 1931. 

It is a well recognized principle of law, needing no citation of authority, that 
the salary pertaining to an office is an incident of the office. However, for author­
ity on this principle, I may cite 46 Corpus Juris 1014, 1015, Section 233. Hence if 
the clerk of the board of county commissioners may not legally hold any public 
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office while serving as clerk, it follows that he would not be entitled to any salary 
or compensation which would be attached to any office: A deputy clerk of a 
board of elections is appointed by the board under terms of Section 4785-15, Gen­
eral Code. In Opinion No. 4862, rendered January 6, 1933, it was determined 
that the position of deputy clerk of a county board of elections was an office. 

Under the facts disclosed in the letter of the clerk of the board of elections, 
it appears that the deputy clerk was appointed clerk of the board of county com­
missioners on January 1, 1933. Therefore, on that date, it became unlawful for 
said clerk to hold any other office or employment, under the construction given 
to Section 2409, General Code, as already pointed out. It is stated in 21 R. C. L. 
418, Section 63, as follows: 

"Although it has been held that the acceptance of an office by one 
disqualified to hold it by reason of holding an incompatible office is not 
necessarily a resignation of the prior office in the absence of a special 
statutory or constitutional provision giving it that effect, the general ride 
is that the acceptance of a second office, incompatible with one already 
held, vacates the first. * * * " (Italics the writer's.) 

Also, it is stated in 43 Corpus Juris 631, Section 1035, as follows: 

"If a person already holding an office is elected or appointed to 
another incompatible with the one which he holds and he accepts and 
qualifies as to the second, such acceptance and qualificatio11 operate ipso 
facto as a resignation of the former office. But if the duties of the 
second office arc not incompatible either by nature or statute, with those 
of the first, the officer may occupy both offices." (Italics the writer's.) 
Sec further 46 C. J. 947, Section 55, citing State vs. Mason, 61 0. S. 513, 
56 N. E. 468; State vs. Hiddles/011, 8 Ohio Dec. (Reprint) 77, 5 Cin . 

. L. Bull. 502. 

\:Vhile the clerk of the board of county comm1ss10ners is only an employe, 
yet I believe the principle cited above from Corpus Juris and Ruling Case Law, 
applies to an office and employment, as well as to two offices. 

If the acceptance by the clerk on January 1, 1933, of the position of clerk 
of the board of county commissioners vacated the office of deputy clerk there­
tofore held by him, it follows from my statement in a preceding paragraph that 
salary is incident to an office, that the right to salary was forfeited when the 
office was vacated. 

In view of the above considerations, I am of the opinion, in specific answer 
to the question raised in the letter of the clerk of the county board of elections, 
that the clerk of the board of county commissioners under consideration, would 
not be entitled to receive the January, 1933, salary attached to the office of deputy 
clerk of the county board of elections, and also the salary received as clerk of 
the board of county commissioners for the month of January, 1933. 

Respectfully, 
JOHN W. BRICKER, 

A 1/orney General. 




