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1504. 

APPROVAL, BONDS OF HARRISO:\'VILLE-SCIPIO CONSOLIDATED 
SCHOOL DISTRICT, :.IEIGS COUXTY-$33,500.00. 

CoLUMBUS, OHIO, February 7, 1930. 

Retirement Board, State Teachers Retirement Sytem, Columbus, Olzio. 

1505. 

ASSISTANT COUNTY SUPERINTENDENT OF SCHOOLS-PART TIME 
EMPLOYMENT LEGAL-ONE-HALF OF SALARY NOT TO EXCEED 
$750 PER YEAR PAYABLE BY STATE. 

SYLLABLiS: 
1. An assistant county superi11tendent of schools may /a.wfully be employed 

for part time service. 
2. vVhen an assistant county superintendent of schools is employed either for 

full time or Part time service, one-half his salary, not to exceed $750.00 Per year, 
should be paid by the state. 

CoUJ).ofBL'S, OHIO. February 8, 1930. 

Bu1·eau of Inspection and Supervision of Public Owces, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion 

in answer to the following question : 

"1'day the county board of education· employ a part time assistant 
county superintendent, as for example, for two days per week, and if so, 
may the state pay one-half of the salary of such part time superintendent, 
not to exceed $750.00 per year?" 

Sections 4739 and 4743, General Code, read as follows: 

Sec. 4739. "One or more assistant county superintendents, as may be 
determined by the county board of education, may be elected for a term 
of not to exceed three years in each county school district by the county 
board of education on the nomination of the county superintendent. Pro­
vided, however, that no assistant county superintendent shall be elected 
in 1921 for a longer term than one year. A person other than the one 
nominated by the county superintendent may be elected by a majority vote 
of the county board of education." 

Sec. 4743. "The compensation of the assistant county superintendent 
shall be fixed at the same time that the appointment is made and by the 
same authority which appoints him, such compensation shall be paid out of 
the county board of education fund on vouchers signed by the president of 
the county board. The salary of any assistant county superintendent shall 
in no case be less than one thousand dollars per annt!m, half of which salary 
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not to exceed seven hundred and fifty dollars shall be paid by the state and 
the remainder by the cotmty school district. The part paid by the county 
school district shall be prorated among the village and rural school distric:s in 
such county school district in proportion to the number of teachers em­
ployed in each district." 
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From the terms of Section 4739, supra, it will be observed that an assistant 
county superintendent may be elected for any term not to exceed three years. 
It is not necessary that an assistant county superintendent be elected for an entire 
year, but may, if desired, be elected for a part 'of a year or for a few months 
as in the judgment of the county board of education is proper. 

Section 7706, General Code, provides with reference to the duties of an 
assistant county superintendent, as follows: 

"The county superintendent and each assistant county superintendent 
shall visit the schools in the county school district, direct and assist teachers 
in the performance of their duties, and classify and control the promotion 
of pupils. The county superintendent shall spend not less than one-half 
of his working time, and the assistant county superintendents shall spend 
such portion of their time as the county superintendent may designate in 
actual class room supervision. Such time as is not spent in actual super­
vision shall be used for organization and administrative purposes, and in 
the in~truction of teachers. At the request of the county board of education 
the county superintendent and the assistant county superintendents shall teach 
in teachers' training courses which may be organized in the county school 
district." 

Sections 7706-1, 7706-2, 7706-3 and 7706-4, General Code, provide other duties of 
assistant county superintendents. 

By the terms of Section 7706, supra, it appears that the entire time of an 
assistant county superintendent would be taken up in the performance of duties 
set forth in the statute, and it would therefore appear to have been the intention 
of the Legislature that an assistant county superintendent be employed for full 
time, and that time be taken up in actual classroom supervision and for organi­
zation and administrative purposes and in the instruction of teachers, although 
that conclusion does not necessarily follow from the language of the statute. There 
is no positive provision of law that is at all conclusive one way or another except 
the usual practice which may or may not have been taken into consideration by the 
Legislature, that public officers and public employees with fixed terms are usually 
expected to devote their time during the usual working hours of each day of 
their term of office or employment to the duties of that office or employment. 

If a county board of education should in good faith determine that the 
services of an assistant county superintendent. were not needed for more than 
one, two or three days a week and that the best interests of the schools of the 
county would be served by employing an assistant county superintendent for part 
time serviCe which could no doubt be done at a smaller salary than if he were 
employed for full time, I know of nothing in the law which negatives the power 
of the county board of education to elect assistant county superintendents for part 
time service. 

In any event, 'however, such assistant county superintendent must necessarily 
be paid the minimum salary fixed by the statute, that is, at the rate of $1,000 per 
year, and so long as the terms of the agreement for part time services of an 
assistant county superintendent, at the salary fixed, are not such as to amount to 
an abuse of discretion on the part of a county board of education I am of the 
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optmon that it is empowered to employ an assistant county superintendent for one, 
two or as many days per week or month as in its judgment is proper. 

vVhether an assistant county superintendent is employed for part time or full 
time, one-half his sal.:try not to exct>ed $750.00 per year should be paid by the state. 

1506. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attomey Generai. 

ELECTION LAW-MEMBERS OF BOARDS OF ELECTIONS-COMPEN­
SATION DURIXG 1931 BASED ON POPULATION OF COUNTIES 
OBTAIXED FRO:M 1930 FEDERAL CEI\SUS, IF SUCH CENSUS COM­
PLETED IX 1930. 

SYLLABUS: 
In the event the 1930 federal census is completed in the latter part" of the year 

1930, the compensation of members of boards of electious for the year 1931 should 
be determined as provided in Section 4785-18, General Code, on the basis of the 
population of the county according to the 1930 cmsus. 

CoLL'~llll'S, OHio, February 8, 1930. 

Bureau of Inspection and Superv-ision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLDlEN :-Your letter of recent date is as follows: 

"\Ve respectfully request you to furnish this department with your 
written opinion upon the following matter: 

In your Opinion No. 1256 of December 4th, 1929, it is held that members 
of boards of deputy supervisors and inspectors of elections who continue 
in office after January 1st, 1930, under Section 4785-8, General Code, as 
members of the newly created boards of elections, must be compensated 
on the basis provided in Section 4785-18, General Code; and under your 
Opinion Xo. 1137 of November 1, 1929, it is held that the compensation of 
members of the board of elections of each of the several counties of the 
state for the year 1930, will be governed by the Federal census of 1920. 
Also that if the 1930 census is completed during the year 1930 no change 
can be made in the compensation of such members for that year. 

Question : In the event that the 1930 census is completed in the latter 
part of the year 1930, will the compensation of such board members be 
increased or decreased in accordance with such census for the years 
following 1930 and during the term for which such members are ap­
pointed?" 

Your question involves a consideration of Section 20, Article II of the Ohio 
Constitution, which provides: 

"The general assembly, in cases not provided for in this constitution, 
shall fix the term of office and the compensation of all officers; but no 
change therein shall affect the salary of any officer during the existing term, 
unless the office be abolished." 


