
ATTORKEY GENERAL 

RETIREivIENT SYSTEM, PUBLIC EM.PLOYES-E?vIPLOYE 

CLAIMED EXEMPTION FROM MEMBERSHIP - PERIOD OF 

YEARS PRECEDING INDUCTION INTO ARMED FOR!CES OF 

UNITED STATES-UPON DISCHARGE AND RETURN FROM 
ARMED F0R>CES RESUMED PUBLIC EMPLOYMENT-MADE 

BACK PAYMENTS, WITH REGULAR INTEREST IN AMOUNT 

EQUAL TO PAYMENTS HE WOULD HAVE MADE DURING 
ABSENCE-EM,PLOYE ENTITLED TO MILITARY SERVICE 

CREDIT-SECTION 486-33a, 486-47 GC. 

SYLLABUS: 

\Vhere a public employe claimed exemption from membership in the Public Em­
ployes Retirement System over a period of years immediately preceding his induction 
into the armed forces of the United States, and upon his discharge and return from 
the armed forces .promptly resumed his public employment, elected to become 
a member of the system, and made t,he back payments, with regular interest, to 
the system, pursuant to Section 486-33a, General Code, equaling the amount he 
would have paid into the system had he been a member of the system during the 
period for which he claimed exemption, such employe is entitled, pursuant to Sec­
tion 486-47, General Code, to the military service credit therein provided. 

Columbus, Ohio, May 8, 1953 

Hon. Fred L. Schneider, Executive Secretary 
Public Employes Retirement System 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"Section 486-47 of the General Code (section 145.30 of the 
Revised Code) proYicles for the allowance of service credit to 
members of the Retirement System who have served with the 
armed forces. 

"At the last meeting of the Retirement Board the writer was 
instructed to secure your opinion on the following question : 

''Is a present member of the System entitled to credit for 
military service in case membership in the Retirement System was 
established subsequent to the return from military service?" 
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The memorandum attached to your letter of request indicates that 

a county employe claimed exemption fom membership in the Public 

Employes Retirement System in 1938. This employe entered the military 

service several years later, and upon his discharge from the service in 

1945, asked that his exemption be withdrawn. The exemption from mem­

bership was withdrawn and on December 31, 1945, the initial contribu­

tion to the system was made. Early in 1946 the employe made the back 

payment covering the amount he would have paid into the system over 

the years the exemption was in effect. The member now claims he is 

entitled to credit for his years of military service, pursuant to Section 

486-47, General Code. His claim appears to be based upon the fact that 

though he did not actually become a member of the system until after 

his return from the military service, he did in 1946 make the back pay­

ments covering the amount he would have paid into the system as a county 

employe had he been a member of the retirement system during the period 

for which he claimed exemption (i.e. from 1938 to the time he entered 

the service). Thus, he is in effect claiming membership in the system, elat­

ing back to the period before his induction into the military service. 

The back payment was made pursuant to Section 486-33a, General 

Code, which read at the time, early in 1946, in part as follows: 

"* * * Any employe who heretofore exempted himself from 
membership shall have the right to withdraw such exemption at 
any time prior to August 31, 1946, and to make such payments, 
with regular interest thereon, as he would have made if he had 
been a member continuously * * * ." 

In the early years of the Public Employes Retirement System, a 

public employe was permitted under the law ,to claim exemption from 

membership in the system. Today, membership in the system is com­

pulsory. Section 486-33a, General Code, supra, was designed to allow a 

person who claimed exemption to become a member of the system retro­

actively as well as prospectively. The employe is thus placed upon the 

same footing as one who had been a member of the system over the same 

period, so long as he makes the payments, with interest, as he would have 

made had he been a member continuously. The employer, of course, must 

then match these contributions, for the purpose of building up his re­

tirement benefits. 
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The statute which provides for military service credit for public 

employes 1s Section 486-47, General Code, which reads in material part 

as follows: 

''* * * Upon re-employment in the public service as covered 
by this system, the state teachers retirement system or the state 
school employes retirement system, within two years after an 
honorable discharge ·the presentation of an honorable discharge 
and subject to such rules and regulations as may be adopted by 
the retirement board, any member of this retire111ent s~/sfem who 
maintained his membership in this retirement system as provided 
by section 486-65a of the General Code, and who was or is out 
of active service as a public employe by reason of having become 
a member of the armed forces of the United States on active 
duty or service shall have such military service, not in excess of 
seven years, considered as the equivalent of prior service." 

(Emphasis added.) 

It will be observed that this section allows military service credit, 

a,, the equivalent of prior service, in a situation where a member of the 

retirement system maintained membership in the system upon becoming 

a member of the armed forces of the United States. 

The military service credit statute, Section 486-47, General Code, 

supra, speaks of maintaining membership in the system "as provided by 

Section 486-6.=;a, General Code * * *." This latter section, which defines 

when membership in the system shall cease, also governs the procedure 

to be followed in obtaining a leave of absence. The sec,tion provides, in 

substance, that a member who separa•tes from his service as a public em­

ploye for any reason other than death or retirement may leave his ac­

cumulated contributions on deposit with the retirement board and, for 

the purpose of the system, be considered on a leave of absence for a 

period of fi ,·e years. 

Reading Section 486-47, General Code, in isolation, the statute's 

technical and literal interpretation would appear to be one whereby only 

those public employes who in fact were members of the retirement sys­

tem at the instant of induction into the armed forces, are entitled to 

veterans· military service credit. Such employes most assuredly are en­

titled to military service credit, since they held membership in the sys­

tem at the time, and left their contributions on deposit with the system in 

pursuance of Section 486-65a, General Code. In my opinion, however, 

the legislature, by enacting Section 486-47, General Code, did not intend 
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to limit veterans' service credit to the case of actual contributing mem­

bership in the system at the moment of the employe's induction into the 

armed forces. 

lt is an undeniable fact that the employe, in the case you recite, held 

no membership card in the retirement system at the elate of his induction 

into the armed forces. It is nevertheless possible under the law to attain 

retrospective membership in the public employes retirement system, as 

demonstrated earlier in this opinion. An exempted public employe may 

withdraw his exemption and become a member of the retirement system 

not only prospectively, but also retrospectively, if he makes the back 

payments. The statute, as already noted, deems such an employe, once 

he pays the backlog, as a member of the system continuously. Hence, 

there is no question but that the county employe, herein involved, by 

paying in 1946 the backlog for the years from 1938 to the year he entered 

the armed forces, could claim membership in the retirement system for 

that past period. Does the fact that he was called into the armed forces 

for several years deny him membership in the system for the war years, 

for the purpose of claiming veterans' military service credit? I think not. 

For the purpose of focusing the fact pioture presented by your re­

quest, and for the purpose of gaining insight into the applicable law, 

allow me to draw upon a hypothetical set of facts. Let us suppose that 

two men, A and B enter the public employment on the same clay in 1938 . 

.:-\ immecliaely elects to become a member of the retirement system. l\ 

chooses to assert his right of exemption from membership in the system. 

A, of course, makes the regular contributions to the system. On the same 

clay in 1942 A and B are clraf.tecl into the army. They both come back to 

their public employment in 1945, on the same clay. B decides to withdraw 

his exemption from membership, and pays in the amount he ,rnulcl have 

paid for the period from 1938 to 1942, with interest. Both A and B are 

now members of the retirement system; both have paid in exactly the 

same amount; both served in the armed forces. Has the legislature mani­

fested an intent to allow military credit only to A. the employe "·ho had 

contributed over a period of years, while denying the same credit to B 

who contributed the same amount, though in one lump sum? In my opinion 

the legislature has provided nothing of the sort. 

In the alternative, let us examine another hypothetical situation. Let 

us suppose that both A and B elect to remain exempt from membership 
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in the system until 1946, whence both decide to withdraw the exemption 

and become members. Let us further suppose that A was not called into 

the armed forces, but that B was drafted in 1942. A, in 1946, pays in 

an amount equal to the amount he would have paid in to the system had he 

been a member during the period 1938-1945, inclusive. B, in 1946, pays 

in the amount he would have paid in to the system had he been a member 

during the period 1938-1942, inclusive, the latter being the elate of induc­

tion into the armed forces. Can it be said that B is denied any sort of 

credit for the four years he served his country? I think not. 

In slhort, I aim of the opinion that itlhe pervading i11Jtent of the legisla­

ture as related to the entire public employes retirement law is to sanction, 

in proper cases, the application of a nunc pro tune doctrine with regard to 

membership in the system. This can be seen in Section 486-33a, General 

Code, relative to withdrawing one's exemption from membership in the 

system, and by making back payment, becoming a member thereof retro­

spect-ively. The same intent can be seen in Section 486-47, General Code, 

which, in effect, considers an employe as a member of the system during 

hi·s military service years, thus granting him the benefits of inoluding 

tJhose \Yar years in the computation of total years of service when the 

time arrives for payment of retirement benefits. 

The legislative attitude is further revealed in Seotion 486-16a, General 

Code, which seotion concems restoration to office or pos,ition and civil 

service rating after military service. The third paragraph of this section 

reads as foHows : 

"\Vhenever ,the time or period of employment in the classified 
service affects the ·status, rank, rating, increments or qualifications 
in any respect of any person whio has served in the armed services 
of the United States, * * * such person shall be given credit for 
the per,iod in which :he served in such armed services as rthough 
such ,time were served in the course of his regular employment.'" 

Though this section is aimed at securing for a civil servant his rating 

and rank even thougih he was or is called -into service, and is, ·therefore, not 

immediately concerned with !(:lhe calculation .of a public employe's retire­

ment benefiits, it points the way toward a libernl and generous outlook 

by the legislature in the field of public employes who are veterans. Further 

evidence of the legislative intent in this area appears in the form of Sec­

tion 5266-r, et seq., General Code. These sections have as their object 
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tlhe restoration to tJhe sa,me or similar pos·ition of a pulblic employee who 

lef.t the public employment on or subsequent to June 27, 1950. 

I am ·brought to the conclusion that for the purpose of being entitled 

to military service credi,t, aJS provided for in Section 486-47, General Code, 

an ·individual who claimed exemption from membership in the public 

emiployes retire1nent system down to the date of induotion into the armed 

forces of the United States, may he considered as a member of the system 

at t!he time of his incluotion by withdrawing that exemption upon return 

from the service if he pays into the system an amount equal to that which 

he would have paid into the system, with regular interest, had he been 

a member of the system at the date of call to the service; it being the legis­

lative intent to authorize retrospective membership in the public employes 

retirement system. In other words, an individual who was not in fact a 

member of the system on a certain elate, is nevertheless looked upon in the 

eyes of the law as a member of the system on that elate, if he fulfills certain 

obligations owing to the system. 

Accordingly, it is my opinion that where a public employe claimed 

exemption from memlbership in the Public Employes Retirement System 

over a period of years immediately preceding his induction into the armed 

forces of the United States, and upon his disoharge and return from the 

armed forces promptly resumed his public employment, elected to become 

a member of the system, and made ,the back payments, with regular interest, 

to the system, pursuant to Section 486-33a, Genera-I Code, equaling the 

amount he would have paid into the system had he been a member of the 

system during t!he period for which he claimed exemption, ·such employe 

is entitled, pursuant to Section 486-47, General Code, to the mi.litary 

service cred·it therein provided. 

RespectfuHy, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


