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OPINION NO. 77-032 

Syllabus: 
Pursuant to R.C. 124.39, sick leave of faculty 

members of state universities accrued before and 
after June 29, 1974 up to the date of retirement 
must be used in the computation of the amount of 
payment for sick leave due upon retirement. 

To: The Board of Trustees, Miami University, Oxford, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, June 7, 1977 

I have before me your request for my opinion on 
the following questions: 

"l. 	 Is R.C. 124. 391 applicable to faculty 
members of state universities who have 
retired subsequent to the effective date 
of the Act, June 29, 1974? 

"2. 	 If it is determined that a faculty member 
who has retired subsequent to June 29, 
1974, is he entitled to be paid one­
fourth of his accumulated sick leave, 
should sick leave accumulated after June 
29, 1974, be used for computational 
purposes or may sick leave accumulated 
prior to June 29, 1974, up to 120 days, 
be used to compute the amount of sick 
leave due upon retirement?" 

The first sentence of R.C. 124.391 specifies the 
applicability of that section, stating the following: 
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"All employees covered by section 
124.38 of the Revised Code but not 
eligible for benefits under section 
124.39 of the Revised Code, and those 
covered by section 3319.141 of the 
Revised Code, shall at the time of 
their retirement receive pay for all 
or part of their unused sick leave 
to the extent consistent with the 
policy of the appointing authority 
in effect." 

Since R.C. 3319.141 deals with sick leave for persons 
employed by a board of education, that section does not 
make R.C. 124.391 applicable to faculty members of a 
state university. But if two other conditions are met, 
then R.C. 124.391 does apply to faculty members of a 
state university. The two other conditions set out in 
the first sentence of R.C. 124.391 are that (l) the em­
ployee be covered by 124.38 of the Revised Code, and 
(2) that the employee is not eligible for benefits under 
124.39 of the Revised Code. 

In my Opinion No. 74-022, the following is stated: 

"Moreover, my predecessor, in Opinion 
No. 6579, Opinions of the Attorney 
General for 1965, stated in the second 
paragraph of the syllabus that, 
'Employment in the service of a state 
university is state service within the 
meaning of chapter 143, Revised Code 
[now R.C. Chapter 124] '· Thus the 
unclassified employees described in R.C. 
124.ll(A) (7) are clearly entitled to 
paid sick leave pursuant to R.C. 124.38." 

The unclassified employees listed in R.C. 124.ll(A) 
(7) include university instructors and teachers. There­
fore, faculty members of a state university are covered 
by R.C. 124. 38. 

The next step is to determine whether or not R.C. 
124.39 applies to faculty members of a state university. 
The first sentence of R.C. 124.39 indicates that a state 
employee must be paid directly by warrant of the auditor 
of state for R.C. 124.39 to be applicable to a state 
employee. As discussed in 1974 Op. Att'y. Gen. No. 74-022, 
state university employees are not paid by direct warrant 
of the state auditor. Therefore, R.c. 124.39 does not 
apply to faculty members of a state university. 

Since faculty members of a state university are 
covered by R.C. 124.38 and since R.C. 124.39 does not 
apply to such faculty members, the answer to your first 
question is that such faculty members are covered by 
R.C. 124.391 in determining their rights to cash payments 
for unused sick leave upon retirement. The fact that the 
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faculty member retires subsequent to the date of the Act 
is of no consequence. 

Your second question is answered by the following 
pertinent part of R.C. 124.391: 

"If no such policy is in effect at 
such time, each employee with ten or 
more years of service, with the 
state or any of its political sub­
divisions shall receive payment based 
on the employee's rate of pay at retire­
ment for one-fourth of the employee's 
accrued but unused sick leave at 
retirement up to a maximum accrual of 
one hundred twenty days." 

(Emphasis added) 

Therefore, if it is determi~ed that the retiring 

employee is entitled to payment for one-fourth of his 

sick leave up to one hundred twenty days, then the 

employee is entitled to have all of his accrued but 

unused sick leave at the time of his retirement used 

in the calculation. 


In specific answer to your second question, it is 
my opinion and you are so advised that pursuant to R.C. 
124.39, sick leave of faculty members of state univer­
sities accrued before and after June 29, 1974 up to 
the date of retirement must be used in the computation 
of the amount of payment for sick leave due upon 
retirement. 
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