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CHARTER-DUTY OF COUNCIL TO PROVIDE BY ORDI­

NANCE FOR SUBMISSION TO ELECTORS QUESTION OF 

CHOOSING COMMISSION TO FRAYIE CHARTER-PETITION, 

TEN PER CENTUM OF ELECTORS OF CITY FILED:--ARTICLE 

XVIII, SECTION 8, CONSTITUTION OF OHIO-WHERE COUN­

CIL INITIATES ORDINANCE IN ABSE:--JCE OF PETITION, 

TWO-THIRDS VOTE OF MEMBERS OF COUNCIL REQUIRED. 

SYLLABUS: 

Where, under the provisions of Section 8, Article XVIII of the ·Constitution, a 
petition of ten per centum of the electors of a city ,has been filed, requesting the council 
thereof to .provide by ordinance for the submission to the electors of the question of 
choosing a commission to frame a charter, it is the duty of the council to so provide. 
In such case there is no requirement that such ordinance be passed by two-thirds of 
the members of council, the requirement of a two-thirds vote being applicable only to 
those situations where council itself initiates such ordinance in the absence of such a 
petition. 

Columbus, Ohio, March 25, 1953 

Hon. Ted \~1. Brown, Secretary of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your communication of recent date which, in effect, 

requests my opinion as to whether, under the provisions of Section 8 of 

Article XVIII of the Constitution, an ordinance passed by a city council 

upon petition of ten per cent of the electors, providing for submission to 

the electors of the question "shall a commission be chosen to frame a 

charter" requires a two-thirds vote of the members of such council. 

The specific question under consideration .is set out in a letter to you 

from the Jefferson County Board of Elections which, in part, reads as 
follows: 

''The Jefferson County Board of Elections met in special 
session ·wednesday, March 18, 1953. at 2 :oo p.m. At this meet­
ing the board was confronted with several inquiries relative to 
the ordinance passed by the Steubenville City Council. Article 
XVJJI. section 8, of the Constitution of the State of Ohio states 
that the ordinance establishing a charter form of government re-
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quires two-thirds vote of council. A certified copy of the ordi­
nance together with the minutes of the meeting were forwarded 
to the board by the clerk of council and the minutes containing 
the entire proceedings of that meeting. The vote was recorded 
as four councilmen against and four in favor of the ordinance 
and the president of the council cast the deciding vote. The 
board feels that since the clerk of council submitted the minutes 
of the meeting attached to the ordinance it should take cognizance 
of the fact it wasn't passed by a hvo-thirds vote of council. 
Therefore, the board is of the opinion that council should be 
advised that the ordinance lacks the two-thirds vote of council 
as set forth in the Constitution. * * * The board has checked the 
petitions filed originally with the council containing 2,025 names 
and has approved said petitions. The only question remaining 
to be clarified is the lack of two-thirds vote of council on the 
ordinance." 

Section 8 of Article XVIII of the Ohio Constitution, m pertinent 

part, reads as follows: 

"The legislative authority of any city or village may by a 
t\\'o-thirds vote of its members, and upon petition of ten per 
centum of the electors shall forthwith, provide by ordinance for 
the submission to the electors, of the question, 'Shall a commis­
sion be chosen to frame a charter'. The ordinance providing for 
the submission of such question shall require that it be submitted 
to the electors at the next regular municipal election if one shall 
occur not less than sixty nor more than one hundred and twenty 
clays after its passage; otherwise it shall provide for the submis­
sion of the question at a special election to be called and held 
\\'ithin the time aforesaid. * * *" 

It will be noted that the above quoted language authorizes a city 

council, by a two-thirds vote, to provide for the submission to the elec­

tors of the question of whether a commission should be chosen to frame 

a charter, and compels the city council to submit such question upon peti­

tion of ten per centum of the electors. 

I assume that since the "board has checked the petitions filed orig­

inally with the council containing 2025 names and has approved said 

petitions," such petition contained the names of at least ten per cent 

of the electors of such city. It is clear from the language of the Con­

stitution that upon the filing of a petirtion of ten per cent of the electors, 

it becomes the mandatory duty of the city council to provide, by ordinance, 

for the submission to the electors of the question of choosing a commis­

sion to frame a charter. Can it be said that a vote of two-thirds of the 
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members of council would be necessary m order to comply with this 

mandatory duty? The plain language of the Constitution compels a negative 

answer to this question. 

It is quite clear, from the language of the Constitution, that the 

requirement of a t,rn-thirds vote of the members of council is applicable 

only to a situation where the council, in the exercise of its own discretion, 

determines to submit such question to the electors and that such require­

ment of a two-thirds vote is not applicable to a situation where, by the 

filing of a petition of ten per cent of the electors, a mandatory duty is 

imposed upon the council to submit such question. 

This view, I believe, is fully supported by the decision of the Supreme 

Court in the case of State, ex rel. MoCormick v. Fouts, 103 Ohio St., 345. 

The first paragraph of the syllabus of this case reads as follows: 

·'\\.here a petition has been filed with the legislative author­
ity of a city praying the passage of an ordinance for submission 
to the electors of the city of the question 'shall a commission be 
chosen to frame a charter' and the legislative authority in fact 
passes an ordinance by a two-thirds vote of its members, no in­
quiry may thereafter be made into the form, substance or suffi­
ciency oi such petition." 

I believe the following language from the opinion by MarshaII, C.J., 
appearing at page 347, is particularily pertinent: 

"* * * By the provisions of Section 8, Article XVIII of the 
Constitution, the city council has discretionary power to pass an 
ordinance to submit the question of a charter to the people, and 
the purpose of a petition of ten per cent. of the electors is to 
compel such action. * * ~,,, 

If, as held by the Supreme Court in the Fouts case, it is not neces­

sary to make an inquiry into the sufficiency of the petition in case of a 

two-thirds vote, it would follow that in the case where there is no question 

as to the sufficiency of the petition, a two-thirds vote of the members of 

council would not be required. This is true for the reason that the two­

thirds vote is only required where the council, by its own initiative, passes 

such an ordinance. 

In specific answer to your inquiry, it is ,my opinion that where, under 

the provisions of Section 8, Article XVIII of the Constitution, a petition 

of ten per centum of the electors of a city has been filed, requesting the 

council thereof to provide by ordinance for the submission to the electors 
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of the question of choosing a commission to frame a charter, it is the 

duty of the council to so provide. In such case there is no requirement 

that such ordinance be passed by two-thirds vote of the members of 

council, the requirement of a two-thirds vote being applicable only to 

those situations where counsel itself initiates such ordinance in the absence 

of such a petition. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




