
OPINIONS37° 

6oo 

SCHOOL DISTRICT-LOCAL OR EXEMPTED VILLAGE-BE­
COMES CITY SCHOOL DISTRICT-MEMBERS OF EXISTING 
SCHOOL BOARD CONTINUE TO SERVE AS MEMBERS, CITY 
SCHOOL BOARD, REMAINDER OF TERMS FOR WHICH 

ELECTED-SECTION 4830-6 G. C. 

SYLLABUS: 

·when a local or exempted village school district becomes a city school district 
as provided by Section 4830-6, General Code, the members of the existing school 
board continue to serve as members of the city school board for the balance of the 
terms for which they were elected. 
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Columbus, Ohio, August 2, 1951 

The Hon. Frank T. Cullitan, Prosecuting Attorney 

County of Cuyahoga, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"In Cuyahoga County six municipalities heretofore classi­
fied as villages will under the 1950 census become cities, to-wit, 
Bay, Brooklyn, Fairview Park, Lyndhurst, Mayfield Heights 
and North Olmstead. Under the provisions of Section 4830-6, 
General Code, the local or exempted village school districts in 
the above named municipalities will become city school districts. 

"We advised the village school districts that they would be 
required to elect new city school boards at the general election in 
1951, regardless of the expiration elates of the terms of the pres­
ent board members. vVe also advised these boards that the pres­
ent school board members would, under the provisions of Section 
8 of the General Code, hold their offices only until the members 
of the new city school board would be elected and qualified. Our 
advice was based upon the 1931 Opinion of the Attorney Gen­
eral No. 3181, page 589. 

"Since rendering the above opinion, our attention has been 
directed to your informal opinion No. 19, under date of June 
29, 1951, rendered to the Hon. Marvin E. Young, Prosecuting 
Attorney of vVarren County, in which you arrive at a contrary 
conclusion. I believe that it would be clesirnble to have a ruling 
of uniform application in the State. Inasmuch as candidates for 
the boards of education involved must file their petitions with the 
Board of Elections not later than August 7, 1951, I would re­
spectfully request your formal opinion on this question as soon 
as possible." 

My informal Opinion No. 19, elated June 29, 1951, to which you re-

ferred is as follows : 

"Hon. Marvin E. Young, Prosecuting Attorney 
Warren County, Lebanon, Ohio 

"Dear Sir: 

"I have your request for my opinion, which reads as follows: 

" 'I wish to request your opinion regarding the follow­
ing: The Franklin Exempted Village School District of 
\,Varren County will become a city school district under the 
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1950 federal census. Three members of the school board of 
this district were elected in 1949 for four (4) years each, 
and the other two members of the five (5) member board 
were elected in 1947 and their term expires this year. This 
school board has requested my opinion as to whether or not 
the terms of all :five ( 5) members will expire at the encl of 
1951 because of the change to a city school district, or if the 
three (3) members elected in 1949 will serve out their com­
plete term. 

"'I have studied General Code Sections 4832 and 
4832-1, and the annotations on the sections. The Attorney 
General's Opinion of 1920, Vol. 1, Page 162, although not 
in point indicates to me that the terms of all of the members 
would not expire.' 

"It seems to me that this question is answered by a consid­
eration of present Section 4830-6, General Code, as compared 
with its predecessor statute and the interpretations of that former 
statute. 

"Former Section 4686, General Code, provided as follows: 

"'When a village is advanced to a city, the village school 
district shall thereby become a city scho9l district. When a 
city is reduced to a village, the city school district shall 
thereby become a village school district. The members of 
the board of education in village school districts that are ad­
vanced to city school districts, and in city school districts that 
are reduced to village school districts shall continue in office 
until succeeded by the members of the board of education of 
the new district, who shall be elected at the next succeeding 
annual election for school board members.' 

"In three opinions, numbers 3126, 3181 and 3185, Opinions 
of the Attorney General for 1931, pages 514, 589 and 596, it was 
held that this section required the election of a complete new 
board at the next election of school board members. 

"In 120 0. L. 475 (504), effective September 16, 1943, pres­
ent Section 4830-6, General Code was enacted. That section pro­
vides in part as follows: 

" 'vVhen a local or exempted village school district con­
tains within its territorial boundaries the major portion of 
the territory lying within the corporate limits of an incorpor­
ated village advanced to a city, such school district shall be­
come a city school district. * * *: 

"It is to be noted that the former provision as to the mem­
bers of the board of the 'new district' succeeding the old board 
has been omitted. It must be presumed that the General As­
sembly was familiar with the interpretation given to the former 
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language, and that it had some purpose in enacting the new pro­
vision. The most logical reason for the new language seems to 
me to be that the General Assembly intended for the continuity 
between the old board and the new one to be uninterrupted. 

"Nothing about the school district in question has been 
changed except the status of exempted village. It seems to be the 
intent of the law, exemplified by Section 4830-6 under considera­
tion here, and Sections 4830-7, 4830-8 and 4830-9, dealing with 
the changes from local to exempted districts and vice versa, that 
districts and boards shall change their status without any other 
break in continuity. 

"In answer to your question, it is, therefore my opinion that, 
assuming the number of members of the board will be set at five, 
the number of members of the Franklin city school district to be 
elected in 1951 will be two. Those members who were elected to 
the Franklin exempted village school board in 1949 will con­
tinue to serve as members of said city board." 

At the time I rendered my Informal Opinion No. 19, I had before me 

only one request concerr{ing the transition from local to city Board of 

Education, and the numerous applications of that problem were not at 

once apparent. I did not intend that my answer to the question there pre­

sented should be of local or restricted application only. It is for that 

reason that I have republished my Informal Opinion in this matter as a 

Formal Opinion to you. So far as it applies to the situation which you 

have presented, it should be so applied by you. 

In specific answer to the question which you have presented, there­

fore, it is my opinion that when a local or exempted village school district 

becomes a city school district as provided by Section 4830-6, General 

Code, the members of the existing school board continue to serve as 

members of the city school ·board for the balance of the terms for which 

they were elected. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




