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178 OPINIONS 

TOWNSHIP-CLERK; COMPENSATION, DETERMINATION 

OF-§507.09 R.C. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 507.09, Revised Code, the clerk of a township 
having a budget of five thousand dollars or over is entitled to receive annually, as 
salary, two percent of the total expenditures of such township in excess of five thou­
sand dollars, plus the sum of $500.00, subject to a maximum of $2,400 in any calendar 
year. 

Columbus, Ohio, April 9, 1959 

Hon. Robert 0. Stout, Prosecuting Attorney 

Marion County, Marion, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Your opinion is sought on the following matter, we having 
checked the law and the prior opinions of your office and being 
unable to satisfactorily resolve the problem. 

"The facts are : 

"The problem involves the compensation of a township clerk. 
The problem arises under Ohio Revised Code Section 507.09. 
The clerk is in a township having a budget of over Five Thou­
sand Dollars ($5,000.00). The trustees had set the clerk's salary 
at Four Hundred Dollars ($400.00) per year. We would ap­
preciate your opinion as to the following questions. 

" ( 1) Is a clerk in such township having a budget of over 
Five Thousand Dollars ($5,000.00) per year, in addition to the 
percentages of the total expenditures permitted him under Revised 
Code Section 507.09 (c), also automatically entitled to the full 
amount of Five Hundred Dollars ($500.00) per year under 
Section B of Revised Code 507.09? 

" (2) If your answer to Question ( 1) is 'No,' that such 
clerk is not automatically entitled to the full Five Hundred Dol­
lars ($500.00) per year in addition to the percentages, then can 
his salary be increased from Four Hundred Dollars ($400.00) 
to Five Hundred Dollars ($500.00) per year during his term of 
office? 

" (3) Under Revised Code Section 507 .09 (b), do the town­
ship trustees determine the salary of the clerk only once during 
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his term of office, which amount remains the same during the 
entire term of four (4) years, or can they determine the salary 
yearly at their first organizational meeting of each calendar year, 
at which time it can be increased from year to year so long as it 
remains within the statutory limit? 

" (4) Does the Board of Township Trustees have power to 
determine the salary of the clerk only in those townships having 
a budget of less than Five Thousand Dollars ($5,000.00) per 
year under RC. Sec. 507.09 (b), or do they also have power to 
determine the salary under Paragraph (c) of said Section? 

"I realize that your answer to Question ( 1) may be disposi­
tive of the remaining three questions, however, I have set them 
forth to dispose of the specific points raised during our review 
of the matter here. Your opinion on these matters will be ap­
preciated at your earliest convenience." 

Regarding your first question, Section 507.09, Revised Code, to 

which you refer, reads in pertinent part as follows: 

"* * * (B) In those townships having a budget less than 
five thousand dollars, the board shall determine the salary of 
the clerk, which in no event shall exceed five hundred dollars 
per year; 

"(C) In townships having a budget of five thousand dollars 
or over, the clerk shall receive two per cent of the total expend­
itures of such township in excess of five thousand dollars in addi­
tion to the amount provided under division (B) of this section. 

"No township clerk shall receive compensation in excess of 
twenty-four hundred dollars in any one calendar year for said 
services as such clerk." (Emphasis added.) 

You state that, in the instant case, the board of township trustees 

have set the salary of the clerk at $400.00 and, thus, question whether 

the clerk should receive $500.00 plus two percent of expenditures or 

$400.00 plus two percent of expenditures. In this regard it appears to 

me that the salary of a clerk of a township having a budget of $5,000 

or more is governed exclusively by the provisions of division (C) of 

Section 507.09, supra, and the board is without authority to set a salary 

under the provisions of division (B) of the same section, which provi­

sions deal exclusively with another classification of townships. Said 

division (C) sets the compensation at two percent of the total expenditures 

of such township in excess of five thousand dollars "in addition to the 

amount provided under division (B)," "the word "provided," as here 

used, signifying the maximum permitted since it is evident that the 
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legislature intended, in townships to which division (C) applies, to 

"provide" a compensation in addition to and in excess of that which could 

be received under division ( B), supra. Any other view could bring about 

an absurd result, as where the trustees fix a salary of $1.00 per year 

under division ( B), and the compensation under division ( C) would 

amount to only $50.00 in addition. In short, this would permit the legis­

lative intent to be effectively thwarted. 

The amount "provided" in division ( B) being $500.00 per year, it 

follows that the annual compensation of the clerk in the instant case 

should be two percent of the total expenditure of the township in excess 

of five thousand dollars in addition to the amount of $500.00, subject to a 

maximum of $2,400 in any calendar year. 

My answer to your first question being dispositive of your remaining 

questions, they need not here be considered. Specifically answering yom 

query, therefore, it is my opinion and you are advised that under the 

provisions of Section 507.09, Revised Code, the clerk of a township 

having a budget of five thousand dollars or over is entitled to receive 

annually, as salary, two percent of the total expenditure of such township 

in excess of five thousand dollars, plus the sum of $500.00, subject to a 

maximum of $2,400 in any calendar year. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




