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OPINION NO. 74-092 

Syllabus: 

A county treasurer may not, pursuant to R,C, 319,301 
and 321,24, recertify for reimbursement from the state 
5 percent of the 1971 real property taxes and 10 percent
of the 1972 real property taxes that remain uncollected, 

To: John T, Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, November 5, 1974 

I have before me your request for my opinion, which in­
corporate• a letter from the Auditor and Treasurer of Cuyahoga 
County, which reads as follows: 
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"We are writing to reque•t that the Cuyahoga
County Prosecutor pre•ent the following question 
to the Ohio Attorney General for his opinion. 

"In 1971, the Ohio Legi•lature passed House 
Bill 475 which provided for a reduction of real 
property taxes, 5 percent for 1971 taxes and 10 
percent for 1972 taxes and thereafter. The 1971 
reduction was temporarily enacted in Section 6 of 
Hou•e Bill 475, and the newly enacted Ohio Revised 
Code 319.301 provided for the reduction for 1972 
and thereafter. 

"Ohio Revised Code 321.24(P) provides that the 
State will reimburse the subdivision• for their 
respective reduction in taxes. It was our conten­
tion that the County Treasurer was to certify the 
total amount of taxes reduced regardless of payment,
that is 5 percent for 1971 and 10 percent for 1972 
and thereafter, of the amount levied. However, the 
Board of Tax Appeals and the State Auditor ruled that 
the reimbursement would not be baaed on the amount 
of taxes levied, but on the amount of taxes paid.
Consequently, reimbursements from the State for the 
last half of 1971 anJ for all of 1972, did not in­
clude those parcels on which the taxes were unpaid. 

"Subsequently, on July 17, 1973, the legis­
lature clarified this matter by passing Senate 
Bill 247, which amended Ohio Revised Code 319.301 
as follows: 

" 'After complying with Section 
319.30, of the revised code, the 
County Auditor shall reduce the awn• 
to be levied again•t each parcel of 
real property listed on the general 
tax list and duplicate of real and 
public utility property for the cur­
rent tax year by ten percent. The 
amount of taxes remaining after such 
reduction shall be the real and public
utility property taxes charged and pay­
able on such property and shall be the 
amount• certified to the County Treasurer 
for collection. Upon receipt of the tax 
duplicate, the Treasurer shall certify 
to the Auditor of the State the total 
amount by which such taxes were reduced, 
as shown on the duplicate•••• ' 

"Consequently, 1973 taxes and thereafter the 
reimbursement will be 10 percent of the amount levied 
with no consideration as to the amount• paid. 

"The question, then, is, may the county Treasurer 
re-certify for reimbursement from the State, 5 percent 
of the 1971 taxes and 10 percent of the 1972 taxes that 
are still unpaid? 

"It seems that the legislature has confirmed 

our original contention, and that the County 
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Treasurers should now be able to clear up the 1971 

and 1972 taxes and provide uniformity to the tax 

accounting procedure." 


My Opinion Nn. 73-008, Opinions of the Attorney General for 
1973, held that the rollback provision only applies to taxes 
actually collected. In that opinion I stated: 

"The state's obligation to reimburse the 

county is limited to an amount which reflects 

only the taxes actually collected," 


This means that a tax that was due but not paid, was not 
to be actually collected, i.e. delinquent and unpaid taxes 
are not to be included. The opinion went on to say: 

"It should be remembered, however, that 

wh~n actually collected such delinquent taxes 

are, in light of my answer to your first and 

fourth questions, a proper subject for settle­
ment and reimbursement pursuant to R.c. 321.24." 


Subsequently, the General Assembly by the enactment of run. 
S,B, No. 247, effective July 17, 1973, amended R,C, 319.301 and 
R,C, 321,24 to provide for state reimbursement based on the 
amount of the tax reduction certified by the county treasurer 
in the preceding tax year, regardless of the amount actually 
collected. The question posed by your request is whether a 
county treasurer may recertify for reimbursement from the State 
5 percent of the 1971 taxes and 10 percent of the 1972 taxes that 
are still unpaid. 

Note that R.C. 321.24(F) provides that, within 30 days after 
the tax settlement, the county treasurer is to certify to the 
Auditor of State any adjustments made to his original certification 
of the amount of tax reduction for that year. The Section continues: 

"***Upon receipt of such certification, 

the auditor of state shall draw a voucher and 

warrant upon the general revenue fund payable 

to the county treasurer in an amount equal to 

one-half of the amount certified by the trea­

surer in the preceding tax year under section 

319,301 of the Revised Code. * * *" 


Thus, by its plain terms, this statute applies to tax reduc­
tion for the current year. The Auditor of State draws a warrant 
for one-half the amount certified by the county treasurer during 
the preceding year under R.C. 319.301, 

The plain terms of this Section do not provide authority for 
extending its coverage beyond the current year's tax settlement, 
Thus, the statute is not expressly made retroactive. Under 
R.C. 1.48, "[a) statute is presumed to be prospective un­
less expressly made retrospective." There is simply no au­
thority for the application of Jl.11'1, S.B. No. 247 to tax settle­
ments of years before 1973, Therefore, your question must be 
answered in the negative. 

In specific answer to your question it is my opinion and 
you are so advised that a county treasurer may not, pursuant 
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to R.C. 319.301 and 321.24, recertify for reimbursement from 
the state 5 percent of the 1971 real property taxes and 10 
percent of the 1972 real property taxes that remain uncollected. 




