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DITCHES-SINGLE COUNTY-ASSESSMENTS; EXCESS 

FUNDS-§6131. RC-MAINTENANCE AND REPAIR-§6131.50 

R.C.-EXCESS FUNDS TO PAY FUNDED DEBT OF SUBDIVI­

SION, §5719.16 R.C. 

SYLLABUS: 

1. Excess funds accumulated from assessments levied under the prov1s10ns of 
Chapter 6131., Revised Code, may not be used for the repairs and maintenance of a 
single county ditch but must be placed in the general ditch improvement fund as 
provided in Section 6131.50, Revised Code. 

2. Such excess funds should be utilized to pay any funded debt of the sub­
division, or transferred to the general funds, as provided in Section 5719.16, Revised 
Code, if the subdivision has no such funded debt. 

Columbus, Ohio, July 18, 1958 

Hon. Wilford R. Miller, Prosecuting Attorney 

Tuscarawas County, New Philadelphia, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your letter in which you ask the question whether 

or not excess funds accumulated from assessments levied under the pro­

visions of Chapter 6131., Revised Code, may be used by the county com­

missioners for subsequent maintenance of the ditch for which the original 

levy was made. 

I note from your letter that several years ago the county commissioners 

undertook to improve the single county ditch here in question. They did 

so, as you indicate, under the provisions of Section 6131.02, Revised Code, 

which reads as follows : 

https://REPAIR-�6131.50


447 ATTORNEY GENERAL 

"The board of county commissioners, at a regular or called 
session, upon the filing of a petition as provided in sections 
6131.01 to 6131.64, inclusive, of the Revised Code, hy any owner 
of any land, when the board finds that the granting of the petition 
and the construction of an improvement is necessary for controlled 
drainage of any land, for irrigation, or to prevent the overflow of 
any land in the county, and further finds that the construction of 
the improvement will he conducive to the public welfare ancl that 
the cost of the proposed improvement will be less than the benefits 
conferred by the construction of the proposed improvement, may 
locate, construct, reconstruct, straighten, deepen, widen, box, tile, 
fill, wall, clam, or arch any ditch, drain, or watercourse, or con­
struct any levee, or straighten, deepen, or widen any river, creek, 
or run, or vacate any ditch, by proceedings as provided in sections 
6131.01 to 6131.64, inclusive, and 6133.02 to 6133.11, inclusive, 
of the Revised Code." 

This section was changed effective August 23. 1957, but retains the 

essential provisions of the former section. 

The funds for the ditch were provided by assessments levied under 

Sections 6131.15 and 6131.22, Revised Code. When such assessments 

were collected they were, I assume, place<l in the "general ditch improve­

ment fund" as provided for in Section 6131.50, Revised Code, which reads 

in pertinent part: 

"The hoard of county commissioners of each county shall pro­
vide an<l establish the 'general ditch improvement fund,' which 
fund shall be ttsed as a sinking fund for all bonds issued un<ler 
sections 6131.01 to 6131.64, inclusive, of the Revised Code. Said 
fund shall consist of : 

" ( C) The collections from all special assessments for bene­
fits to property, as provided in such sections; * * *" 

This is now called the ''general drainage improvement fund" pur­

suant to Section 6131.50, Revised Code, effective August 23, 1957. Each 

county is required to establish this fund. Van T¥ert National Bank v. 

Roos, 134 Ohio St., 359. 

There now exists a surplus from the above mentioned assessments 

which the county commissioners seek to ttse for the repair and maintenance 

of the completed ditch. Section 6131.51, Revised Code, sets forth the 

purposes for which payments may be made from the general drainage 

improvement fund. This section reads in part: 

"All costs and expenses of improvements under sections 
6131.01 to 6131.64, inclusive, of the Revised Code, including con-
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tract prices of construction and the costs of locating the improve­
ment, shall be paid from the general drainage improvement fund. 
No warrants shall be drawn to be paid from such fund unless it 
contains a sufficient amount not otherwise specifically appropri­
ated to pay the same." 

In addition to the expenditures set out above, the fund might be used 

in certain other specific situations, such as for compensating a ditch super­

visor under Section 6141.03, Revised Code, or furnishing material pur­

suant to Section 6141.15, Revised Code. Although there is no express 

authority for expending funds from the general drainage improvement fund 

for the normal repairs and maintenance of a single county ditch, this au­

thority must necessarily be implied from Section 6141.13, Revised Code, 

which reads in part : 

"Upon the completion of the work as provided in sections 
6141.02 to 6141.17, inclusive, of the Revised Code, whether by 
contract or otherwise, the ditch supervisor shall certify the cost 
thereof to the board of county commissioners, which shall ex­
amine and correct the same, and shall order the county auditor to 
place the correct amount upon the duplicates to be collected as 
other taxes and assessments and this shall be credited to the gen­
eral ditch imprm;ement fund. Such cost shall be a lien on the land 
to which said work was apportioned from the date of the filing 
of such certificate with the auditor." (Emphasis added) 

This procedure was, apparently, what the writer of Opinion No. 2390, 

Opinions of the Attorney General for 1940, p. 547, had in mind when he 

concluded that funds from the general ditch improvement fund could be 

used for the repair and maintenance of a county ditch. This section, 

however, is clearly inapplicable to the disposition of excess funds accumu­

lated from assessments levied under the provisions of Chapter 6131., 

Revised Code, for subsequent maintenance of the ditch for which the 

original levy was made. 

If an actual unexpended balance does exist, serious questions may 

be raised as to the reason for this surplus when consideration is given to 

Section 6131.43, Revised Code, which reads: 

"Upon the completion of the contracts as provided in section 
6131.41 of the Revised Code, the board of county commissioners 
shall order the county auditor to reduce pro rata the assessments 
confirmed by it by the difference between the estimated cost of the 
construction and the final cost, and the assessments so reduced, but 
with the cost of location, engineering, compensation, damages, 



449 ATTORNEY GENERAL 

contingency, and the assessment for maintenance for one year 
included therein, shall be levied upon each parcel of land, each 
public corporation and each department, office, or institution of 
the state of Ohio as stated in the schedules as of the date of the 
order of the board approving the contracts and ordering the levy­
ing of the assessments. The auditor shall forthwith place said 
assessments so levied upon the duplicates of the county, and said 
assessments shall be a lien upon the several parcels of land respec­
tively from and after the date of the order of the board approving 
the completion of the contracts and ordering the levying of the 
assessments. The auditor shall be liable on his bond for any dam­
ages sustained by any person by reason of such auditor's failure 
to place promptly said assessments upon the proper duplicates of 
the county. * * *" 

But whatever the implication to be drawn from the above quoted 

section, assuming that a funded debt was involved in connection with the 

construction of this project, any such excess funds should be utilized as 

provided for in Section 5719.16, Revised Code, which reads in part: 

"If any bonds or notes issued in anticipation of the levy or 
collection of such installments are outstanding, the money derived 
from such payments shall be used only for the payment, redemp­
tion, or purchase of, and the payment of interest on, such bonds or 
notes, and if the subdivision has no such bonds or notes outstand­
ing, such money shall be used for the payment of any other funded 
debt of the subdivision. If the subdivision has no funded debt, 
such money shall be credited to its general fund and used for the 
purposes thereof." 

In view of what has been said above, it 1s my opinion and you are 
advised: 

1. Excess funds accumulated from assessments levied under the 

provisions of Chapter 6131., Revised Code, may not be used for the repairs 

and maintenance of a single county ditch but must be placed in the general 

ditch improvement fund as provided in Section 6131.50, Revised Code. 

2. Such excess funds should be utilized to pay any funded debt of the 

subdivision, or transferred to the general fund, as provided in Section 

5719.16, Revised Code, if the subdivision has no such funded debt. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




