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OPINION NO. 94-074 

Syllabus: 

1. 	 Even though the county superintendent of schools also perfonns 
the duties of a local superintendent in accordance with R C. 
3311.051(A), RC. 3319.19 requires the board of county 
commissioners, without apportionment of such costs among other 
units of local government, to provide and equip offices for the use 
of the superintendent, and to provide heat, light, water, aJ1.d 
janitorial services for such offices. 

2. 	 The authority of a county board of education operating under R C. 
3311. 051 (A) to hire non-teaching employees extends to such 
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employees as the board, acting as either a county or local board, 
is authorized by statute to employ. 

To: Greg Carroll, Adams County Prosecuting Attorney, West Union, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, October 19, 1994 

You have requested an opinion concerning the county's obligation to provide office space 
for the superintendent of the county board of education. You specifically ask: 

1. 	 What is the county commissioners' obligation to the Adams 
County/Ohio Valley Board of Education concerning providing 
office space for the county board of education superintendent? 

2. 	 Please advise the commissioners of any potential split of this cost 
as the county commissioners feel they may not be responsible for 
the local board superintendent, only the county board 
superintendent. 

3. 	 Lastly, the commissioners need to know what is considered the 
staff of the county board of education superintendent. 

In order to answer your questions, it is first necessary to examine the statutes governing the 
establishment and operation of various school districts within the state. 

County School District Containing Only One Local School District 

Pursuant to RC. 331 1.05 (A) , "[t]he territory within the territorial limits of a county ... , 
exclusive of the territory embraced in any city school district or exempted village school district, 
and excluding the territory detached therefrom for school purposes and including the territory 
atta.ched thereto for school purposes constitutes a 'county school district. '" Information provided 
by the Adams County/Ohio Valley Board of Education indicates that in Adams County there is 
only one local school district. See generally R. C. 3311. 03 (defining "local school district"). 

Special provision is made in R.C. 3311.051 for those situations where only one local 
school district exists within a county school district. See generally 1986 Op. Att'y Gen. No. 
86-108. RC. 33l1.05l(A) states in part: 

If a county school district contains only one local school district there shall be 
only one board ofeducation which shall be the county board of education which 
shall have all the powers and duties of a local board of education in addition to 
those of a county board. In such districts the county superintendent shall have 
the powers and duties of a local superint':iident in addition to those ofa county 
superintendent. 

When a county board acting under the authority of this section employs 
any teacher, assistant superintendent, principal, assistant principal, or other 
administrator to perform services for a local school district, such persons shall 
retain all rights granted to local district employees by [RC: Chapter 3319] and 
the board shall exercise all powers and duties of a local board in accordance with 
the requirements of that chapter. (Emphasis added.) 
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As a general rule, each county school district and each local school district has its own board 
of education. RC. 3313.01; RC. 3311.054. 1 Pursuant to RC. 3311.051(A), however, in a 
situation where there is only one local school district within a county school district, there is 
only a county board of education, which exercises, in addition to its powers and duties as the 
county board, the powers and duties of a local board of education. Op. No. 86-108 at 2-595 
through 2-596 ("RC. 3311.051 [now RC. 3311.051(A)],2 which provides for the consolidation 
of duties of the county board and the local board ... effectively elirl1inates the local board of 
education in those circumstances" (footnote added». See generally R.C. 3311.052 (stating in 
part, "[a]t the first general election occurring more than seventy-five days after the provisions 
of [R.C. 3311.051] become applicable in a county school district, a five member county board 
of education shall be elected from the qualified electors residing in the county school district 
territory" (emphasis added». 

The board of education of each school district, with certain exceptions, appoints a 
superintendent of the public schools of the district. RC. 3319.01. In a situation covered by 
RC. 3311.051(A), however, the county superintendent exercises the powers and duties of a 
!ocal superintendent in addition to his powers and duties as county superintendent. Just as there 
is no separate board of education for a local school district that is the only local school district 
within a county school district, there is no separate superintendent of the local school district. 
Instead, the duties that would ordinarily be handled by the superintendent of the local school 
district are carried out by the county superintendent. Id. 

Duty of County Commissioners to Provide Office Space for County Board of 
Education and County Superintendent 

Your first question asks about the duties of the board of county commissioners with 
regard to providing office space for the county superintendent in those situatiens covered by 
RC. 3311.051(A). The provision of office space for the county superintendent of schools is 
addressed by RC. 3319. 19(A), which states in pertinent part, "[t]he board of county 
commissioners shall provide and equip offices in the county for the use of the county 
superintendent of schools, and shall provide heat, light, water, and janitorial services for such 
offices. Such offices shall be the permanent headquarters of the superintendent and shall be used 
by the county board of edur,ation when it is in session." (Emphasis added.) Because R.C. 
3319.19(A) uses the word "shall" in describing the nature of the county commissioners' duty to 
provide office space for the county superintendent, such duty is mandatory. See generally 
Domall v. Scioto ConservallCY Di.strict, 27 Ohio St. 2d 102, 271 N.E.2d 834 (1971) (syllabus, 
paragraph one). R.C. 3319.19 provides no exception to the duty of the county commissioners 
to provide office space to the county superintendent of schools in those situations covered by 
RC.3311.051(A). Cj R.e. 3319.19(B) (authorizing apportionment among counties within a 

1 In Sub. H.B. 126, l20th Gen. A. (1994) (eff. June 8, 1994), the General Assembly 
enacted RC. 3311.054, which authorizes the county school boards that create a joint county 
school district to choose an alternate structur~ when establishing the board of education of the 
newly created county school district. 

2 Sub. H.B. 126 also amended R.C. 3311.051 by adding division (B), which authorizes 
a cuunty school district that contains only one local school district to combine with one or more 
county school districts. Prior to this amendment, the language currently found in division (A) 
of R.C. 3311.051 constituted the entire statute. 
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joint county school district of certain costs of office space for superintendent of district). Thus, 
a board of county commissioners of a county in which there is only one local school district 
within the county school district has a mandatory duty to provide office space for the county 
superintendent in accordance with the terms of R. C. 3319.19. See generally R C. 307.031 
(distribution of state funds to county board of education office fund); RC. 3319.19(0) (state 
grants for office and equipment for county superintendent). 

Your second question asks about the potential splitting of the cost of office space 
provided to the county superintendent under R C. 3319.19. You indicate that the county 
commissioners question whether the fact that the county superintendent is also performing the 
duties of a local superintendent relieves the county of any of its responsibility to provide office 
space for the superintendent. Pursuant to RC. 3311.051(A), where there is only one local 
school district within a county school district, as is the case in Adams County, there is neither 
a local board of education nor a local superintendent of schools. Rather, the functions of both 
are performed by the county board of education and the county superintendent of schools. No 
statute of which I am aware alters the duty imposed upon the county commissioners by RC. 
3319.19(A) to provide office space for the county school superintendent in those situations 
covered by RC. 3311.051(A). Further, with the exception of RC. 3319. 19(B), no statute of 
which I am aware authorizes the county commissioners to allocate to other units of local 
government a portion of the costs it incurs under RC. 3319.19(A). Thus, even though the 
county superintendent of a county school district that contains only one local school district also 
performs the functions of a local superintendent, the county commissioners retain the duty to 
provide office space for the county superintendent in accordance with RC. 3319.19. 

Employment by Board of Education of County School District 

By telephone you have indicated that your final question concerns the scope of the 
authority of a county board of education operating under R C. 3311. 051 (A) to hire non-teaching 
employees. In answering this question, it is important to note that a board of education, as a 
creature of statute, possesses only those powers expressly granted by statute or necessarily 
intplied therefrom. Schwing v. McClure, 120 Ohio St. 335, 166 N.E. 230 (1929). Because a 
county bnard of education acting under RC. 3311.051(A) may exercise the powers of a local 
board of education in addition to the powers of a county board of education, the scope of the 
authority of a county board of education acting under R C. 3311.051 (A) depends on the 
authority possessed by both county and local boards of education. See generally Op. No. 86-108 
(syllabus, paragraph two) ("[a~ county board of education that has the powers and duties of a 
local board of education under RC. 3311.051 [now RC. 3311.051(A)] may exercise its 
discretion in determining to what extent to consolidate the exercise of county board and local 
board functions, provided that applicable legal requirements are satisfied"). 

The authority of county boards of education and local boards of education to hire non­
teaching personnel is set forth in a number of statutes. For example, RC. 3313.22 sets forth 
the circumstances in which boards of education either elect or appoint a treasurer. RC. 3319.02 
permits each board of education to employ one or more assistant superintenden~s and "such other 
administrators as are necessary." RC. 3319.03 permits a board of education of a local school 
distIict to elect a business manager, who is responsible either to the board itself or to the 
superintendent. Pursuant to R.C. 3321.15, "[e]very county board of education shall employ a 
county attendance officer, and may employ or appoint such assistants as the board deems 
advisable." General hiring authority for local boards of education is provided by RC. 3313.47, 
which states in part: "If the board has adopted an annual appropriation resolution, it may, by 
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general resolution, authorize the superintendent or other officer to appoint janitors, 
superintendents of buildings, and such other employees as are provided for in such annual 
appropriation resolution. 11 Thus, the authority of a county board of education operating under 
RC. 3311.051(A) to hire non-teaching employees extends to such employees as the board, 
acting as either a county or local board, is authorized by statute to employ. 

Conclusion 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised that: 

1. 	 Even though the county superintendent of schools also perfonns 
the duties of a local superintendent in accordance with RC. 
3311.051(A), R.C. 3319.19 requires the board of county 
commissioners, without apportionment of such costs among other 
units of local government, to provide and equip offices for the use 
of the superintendent, and to provide heat, light, water, and 
janitorial services for such offices. 

2. 	 The authority of a county board of education operating under R C. 
3311.051(A) to hire non-teaching employees extends to such 
employees as the board, acting as either a county or local board, 
is authorized by statute to employ. 
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